Foto: Istinomjer

RTRS: SDS i SDA kuju zavjeru da preuzmu vlast

22. – 28. juli 2019.

BLOKADA VLASTI: Na isti način na koji srpski političari koji su dio vladajućih struktura na državnom nivou (Predsjedništvo i Parlamentarna skupština BiH), zamjenom teza za nekonstituisanje vlasti na državnom nivou u punom kapacitetu i blokadom rada Predstavničkog doma PS BiH, ali i Vijeća ministara, optužuju isključivo SDA i SDS, isto to čine i novinari Dnevnika. I za to im služi svaki povod. U to smo se uvjerili i kroz izvještaj vezan za otvoreno pitanje hoće li Hrvatska odlagalište radioaktivnog otpada graditi na Trgovskoj gori, koja graniči sa BiH. Iako je teško razumjeti kako bi Vijeće ministara to moglo spriječiti, još je teže razumjeti priznaje li SNSD, pa time i RTRS, ovaj organ vlasti ili ne. Odnosno, javnost očekuje i od SNSD-a i javnog RTV servisa RS da se konačno odluče po tom pitanju.

BUDŽET U LADICI: Umijeće manipuliranja činjenicama vidjeli smo i u prilogu koji se bavio pitanjem hoće li biti održana sjednica Vijeća ministara na kojoj se trebala naći i odluka o privremenom finansiranju institucija BiH. Da je Milorad Dodik kao predsjedavajući Predsjedništva BiH od februara držao prijedlog državnog budžeta u ladici, prešućeno je. Kao što su krajnje nemušto i branjeni razlozi zbog kojih su ministri HDZ-a blokirali rad izvršne državne vlasti, pa time i finansiranje državnih institucija doveli na korak do blokade.

ISTINA O PIRALENU: Prisustvo kancerogenog piralena i njegove posljedice po ljude i okoliš u banjalučkoj poslovnoj zoni Incel, ni RTRS više ne može ignorirati. No izvještaj u kojem su konačno o tom progovorili ministrica u čijem je mandatu i ekologija i gradonačelnik Banjaluke sačinjen je na način da se cijeli problem minimizira, a javnost umiri uskraćujući joj pravo na punu istinu.

KO SE BOJI ŠAROVIĆA? Prekompozicijom vlasti na državnom nivou bavila se Nada Veletić u Dnevniku 24. jula. Povod je bila izjava lidera SDS-a Mirka Šarovića koji nije isključio mogućnost stvaranja nove vladajuće većine u kojoj bi participirao i SDS ukoliko SNSD, SDA i HDZ BiH ne uspiju da vlast na nivou BiH konstituišu u dogledno vrijeme. U interpretaciji ponuđenoj gledateljima, Veletić je složila veliku teoriju zavjere koju u potaji kuju SDA i SDS. Mimo, kako je u više navrata podvukla, „volje građana RS-a, kao i 2014. godine kada su izborni gubitnici (SDS i PDP) zahvaljujući podršci SDA postali dio državne vlasti“.

JOŠ JEDNA NEPRAVDA: Odnos Kosova i Srbije neizostavan je dio sadržaja Dnevnika. U centru pažnje u nedjelji iza nas bio je sada već bivši premijer Kosova Ramush Haradinaj, koji je uz još nekoliko oficira OVK-a saslušan pred Specijalnim sudom u Hagu zbog sumnje da je počinio ratne zločine nad srpskim i albanskim stanovništvom na Kosovu tokom 1999. godine. Sve što je gledateljima na tu temu ponuđeno koncipirano je na način da se prejudiciraju odluke suda u vezi s odgovornošću i procesuiranjem osumnjičenih Albanaca. Na štetu Srba, za koje je „pravda nedostižna“. U tom kontekstu, čak i kada je gledateljima ponuđena na uvid Haradinajeva izjava, tretirana je na isti način, uz potcrtavanje da će to biti „još jedna pravosudna farsa“.

Ocjena: 1

BNTV: Državna granica Republike Srpske

22. – 28. juli 2019.

POSTIZBORNE KOMBINATORIKE: Pošto ni devet mjeseci od okončanih opštih izbora stranke koje su osigurale parlamentarnu većinu na nivou BiH (SDA, HDZ BiH i SNSD) nisu u stanju do kraja provesti proces konstituisanja vlasti, odnosno izabrati novo Vijeće ministara, u javnosti se otvorila tema prekompozicije vladajuće većine. U vezi s tim, bilježimo, nažalost, loš pokušaj Slađane Jašarević da napravi analizu ovog problema. Sve predočeno gledateljima, unatoč brojnim izjavama ključnih političkih aktera, djelovalo je krajnje nedorečeno i u javnosti može samo izazvati još veću konfuziju.

KO SE TREBA BRINUTI O PIRALENU? Hoće li, kada i kako Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u suradnji s vlastima Banjaluke riješiti zbrinjavanje kancerogenog piralena iz poslovne zone Incel, jedna je od tema kojom su se u nedjelji iza nas bavili novinari Dnevnika. Izdvajamo izvještaj emitovan u Dnevniku 23. jula u kojem su gledateljima ponuđeni stavovi resorne ministrice Srebrenke Golić, čija bi obećanja da će konkretni koraci biti učinjeni mogla ostati u futuru. Uz izdvojena dva ključna navoda. Prvi, da „vlast nije dužna da se brine o takvoj vrsti otpada i zdravlju stanovništva, već firme koje su privatizirale bivšu tvornicu celuloze i papira“, a drugi da je „Evropska unija Vladi RS još 2005. godine dostavila izvještaj o postojanju piralena u zoni Incela, ali se isti izgubio“.

POSLUŠNI I NESTRUČNI: Javna preduzeća, ustanove i institucije u RS-u služe samo kao izborni plijen koji među sobom dijele stranke na vlasti, nešto je što se, nažalost, podrazumijeva. Na ovaj problem ukazano je kroz vijest da je smijenjeni direktor Civilne zaštite RS tužio entitetsku Vladu zbog toga. Kroz ovaj, posljednji u nizu primjera, iz kojeg se jasno vidi da sposobnost i stručnost nisu od bilo kakvog značaja pri izboru rukovodećih kadrova, gledateljima su prezentirani i podaci o brojnim tužbama zbog nezakonitih smjena. Koje su tužitelji dobili, a građani platili ogromne iznose novca. Novca iz budžeta RS-a, koji se itekako mogao iskoristiti u svrsishodnije namjene.

Ocjena: 4

Komparativna analiza

Iza obje medijske kuće, odnosno sadržaja prezentiranih u dnevnicima, blijeda je nedjelja. Tek razlika u onome što su gledateljima ponudili RTRS i BNTV jeste činjenica da novinari Dnevnika BNTV-a u izvještajima koji su se bavili ključnim temama od interesa za javnost istu nisu obmanjivali i pružali joj selektivne informacije. Za razliku od uređivačke politike RTRS-a koja od manira neprofesionalnog izvještavanja ne odustaje.

Tagovi: