Foto: TNT PORTAL

RTRS: Ignorisanje komemoracije u Potočarima

8. – 14. juli 2019.

BEZ NAJAVE O GODIŠNJICI GENOCIDA: Kad god smo vjerovali da javni RTV servis RS-a ne može postupiti neprofesionalnije, uredništvo Dnevnika 2 nas razuvjeri. Potvrdilo se to i ovog 11. jula kada nijednom riječju u najavi nije spomenuta komemoracija u Potočarima.

Komemorativni skup stao je u jednu rečenicu prezentera popraćenu sa nekoliko kadrova. Ko je ubio Bošnjake, kada, o tome nije rečena nijedna riječ. Jednako kao što je izbjegnuto i da se spomene da se radi o najvećem zločinu, genocidu, počinjenom na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Umjesto toga, pažnja uredništva bila je usmjerena na napad na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima prije četiri godine. Ne sporeći da je do sada trebalo identifikovati i procesuirati napadače, smatramo da je neprihvatljivo, ima li se u vidu veličina srebreničkog zločina, potpuno ga relativizirati do ignorisanja, stavljajući fokus na napad na Vučića.

O ŽRTVAMA, ALI NE SVIM: U istom Dnevniku, Branka Kusmuk donijela je opsežan izvještaj o ubistvu srpske  porodice Golubović, među kojima je dvoje djece, u Konjicu 2. jula 1992. godine. Težak ratni zločin kojeg se treba sjećati i s poštovanjem pamtiti žrtve, ali ne možemo se oteti utisku da je tajming za podsjećanje na ovaj ratni zločin brižljivo tempiran. Ali, pitamo se, šta je sa preko osam hiljada srebreničkih Bošnjaka, muškaraca i dječaka, ubijenih u Srebrenici? Zaslužuju li oni jednako poštovanje?

Pomenu Golubovića vratili su se i u Dnevniku 12. jula. Istom je prisustvovao i Milorad Dodik. I sa žaljenjem moramo konstatovati da je jedan zločin i bespotrebna smrt cijele porodice postala samo sredstvo političke manipulacije.

Iz istog Dnevnika izdvajamo i pomen srpskim vojnicima i civilima u selu Zalazje.

O VALENTINU INZKU: Na meti se našao i Ured visokog predstavnika, odnosno visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko. Povod je bila Inzkova izjava da neće prisustvovati pomenima srpskim žrtvama sve dok zvaničnici RS-a ne prestanu negirati genocid u Srebrenici. Uz  političare iz RS-a koji su komentirali izjavu visokog predstavnika, našao se ni manje ni više nego sin komandanta vojske bosanskih Srba Ratka Mladića, prvostepeno osuđenog od strane Haškog tribunala za genocid.

SAMIT ZA SARADNJU: Od političkh dešavanja u BiH, u fokusu je bio Samit za saradnju na Jugoistoku Evrope. O sadržaju samita, gledatelji Dnevnika malo su toga saznali. Fokus je bio na nedolasku ministara spoljnih poslova Kosova i Albanije, odnosno komentari na tu temu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića. Tek dan kasnije, 9. jula, gledatelji su dobili nešto širi uvid u suštinu samog samita i to kroz komentare predsjednika Turske i Crne Gore u kontekstu evropskih integracija. No ponovo sa fokusom na izjave Dodika i premijerke Srbije Ane Brnabić. I ponovo je posebna pažnja posvećena odnosima Beograda i Prištine.

I istom Dnevniku od 8. jula, gledatelji su informisani i o sukobu između pripadnika državne granične službe BiH i obezbjeđenja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na sarajevskom aerodromu. Ukazano je na neprimjereno ponašanje Erdoganovog obezbjeđenja koje je pokazalo potpuno nepoštivanje međunarodnih sigurnosnih procedura i države koja im je bila domaćin.

Ocjena: 1

 

BNTV: Umalo kao RTRS

8. – 14. juli 2019.

SELEKTIVNA ISTINA: Iz godine u godinu, svakog 11. jula pitamo koliko je srebreničkih muškaraca i dječaka (Bošnjaka) trebalo biti ubijeno, koliko su Haški tribunal i Sud BiH trebali izreći presuda za genocid pripadnicima političkog i vojnog vrha bh. entiteta RS, pa da i uredništvo Dnevnika prihvati da je genocid počinjen?

Stoga je, iako neprihvatljivo, valjda i očekivano da je Dnevnik otvoren opširnim izvještajem o nevremenu koje je pogodilo ljetovališta na sjeveru Grčke, potom vijestima koje spadaju u domen crne hronike, bez ljudskih žrtava, da bi na red došla i komemoracija u Potočarima, „Bošnjacima ubijenim u proteklom ratu“, kako je navedeno. Izvještaj je sačinjen od agencijskih snimaka i vijesti pažljivo selektovanih kako bi se iz govora domaćih i međunarodnih dužnosnika izbjegla suština onog o čemu su govorili. Ono što posebno izdvajamo jeste i činjenica da se u prilogu nijednom riječju ne navodi ko je to ubio srebreničke Bošnjake. O godišnjici genocida u Srebrenici i danima koji su prethodili 11. julu, u dnevnicima nije izgovorena nijedna riječ.

DVOSTRUKI ARŠINI: Dan kasnije, 12. jula, emitovan je izvještaj o pomenu na 69 srpskih vojnika i civila ubijenih u selu Zalazje 1992. godine. Uz puno poštovanje prema žrtvama i njihovim porodicama, moramo konstatovati da je tom događaju posvećena daleko veća pažnja nego komemoraciji u Srebrenici. U njemu žrtve imaju imena, opisuje se način njihovog stradanja, imenuju počinioci, čuje glas porodica. A mi pitamo, nisu li sve žrtve iste i treba li se stoga prema svima pokazati isto poštovanje?

SRBIJA I KOSOVO: Sastanak ministara spoljnih poslova država Jugoistočne Evrope, održan u Sarajevu, ostao je u cijelosti u sjeni odnosa Srbije i Kosova. Očekivali smo da gledatelji dobiju cjelokupnu sliku sa ovog skupa, umjesto nizanja izjava ministara spoljnih poslova BiH i Srbije, a u kontekstu taksi koje je na robu iz BiH i Srbije uvela kosovska vlast.

PRIJENOS NADLEŽNOSTI: BNTV je pokazao da zna bespotrebno podizati političke tenzije u istom maniru kao i RTRS. U najavi priloga emitovanog u Dnevniku 9. jula, prezenter podvlači da je „Vlada RS dala saglasnost za prenos dijela nadležnosti sa RS-a na BiH u oblasti prometa gasom“. Izvještaj je sačinjen na osnovu pisanja portala Capital.ba i u njemu je u potpunoj sjeni političkog senzacionalizma ostao ključni podatak da je navedenom saglasnošću Vlada RS postupila samo u skladu sa direktivama Evropske unije koji oblast distribucije gasa regulišu.

GAŠENJE ALUMINIJA: U BiH gotovo da i ne postoji nedjelja u kojoj neko od javnih preduzeća ili pak onih privatiziranih u tranzicionom procesu ne završi u stečaju. Ista sudbina sada čeka i mostarski Aluminij. O prestanku rada tog privrednog giganta, stavovima radnika i njihovim protestima koje su podržali i građani Mostara, gledatelji su podrobno informisani.

Komparativna analiza

Genocid u Srebrenici, počinjen nad bošnjačkim muškarcima i dječacima od strane pripadnika vojske i policije bosanskih Srba,  još jedan je u nizu događaja u čijem se načinu izvještavanja brišu sve razlike između uređivačkih politika RTRS-a i BNTV-a. Jednak je nivo neprofesionalizma i relativizacije ovog zločina, te prešućivanje ključnih činjenica o tome ko je i kada zločin počinio, koliko je ljudi likvidirano, a sve to u skladu sa zvaničnom politikom bh. entiteta Republika Srpska.