Foto: Business Magazine

TVSA: Priča o 200.000 KM u udarnom terminu

  1. – 6. juli 2019.

VIŠEMINUTNO OBRAZLAGANJE ODLUKE O DODJELI 200.000 KM: Da je naša kritika urodila plodom, svjedoči i činjenica da je u udarnom terminu 1. jula gost Dnevnika bila ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Lejla Brčić, koja je u višeminutnom izlaganju obrazložila detalje sporne odluke o dodjeli 200.000 KM Institutu za kulturu i umjetnost. U okviru gostovanja emitovane su i izjave kantonalnog premijera Edina Forte i skupštinskog zastupnika Zvonka Marića. Iako nisu reagirali blagovremeno, kad i većina ostalih medija, vrijedi ipak pohvaliti ovaj potez uredništva TVSA.

IZMEĐU VIJESTI OD KANTONALNOG I DRŽAVNOG ZNAČAJA: TVSA je i proteklu sedmicu balansirala između vijesti od značaja za građane Kantona Sarajevo i onih kojim se obezbjeđivalo “pokrivanje slikom i tonom” informacija s viših nivoa od kantonalnog. Tako smo imali priliku saznati da počinje izgradnja osnovne škole na Šipu, da je nastavljena sanacija i asfaltiranje oštećenja na lokalnim cestama općine Novi Grad, ali i kako je obilježen Dan policije u FBiH, te da je na federalnom nivou potpisan sporazum o isporuci automobila za 60 ratnih vojnih invalida za čiju je namjenu izdvojeno 1,5 miliona KM.

Ocjena: 8

RTVZE

  1. – 6. juli 2019.

KASUMOVIĆ I SERVISNE INFORMACIJE: Skupštinska zasjedanja obilježila su proteklu sedmicu na RTV Zenica, ali i, kako je to već postalo uobičajeno, česta gostovanja na ovom mediju gradonačelnika Fuada Kasumovića, bilo da se radi o dodjeli novčanih nagrada učenicima s odličnim uspjehom ili činjenici da je potpisan ugovor o prostornom planu grada Zenice, prvi put od 1983. godine. U centralnoj informativnoj emisiji su se tokom posmatranog perioda smjenjivale servisne informacije, korisne za građane Zenice.

JOŠ JEDNOM O ZAŠTITI OKOLIŠA: Uredništvo RTV Zenica puno polaže na izvještavanje o zaštiti okoliša, odnosno na ukazivanje o zagađenju, a ovaj put je to bilo kroz prilog o mještanima naselja koja se nalaze uz pogone firme ArcelorMittal. Stanovnici su govorili o prašini, neugodnim mirisima i drugim vrstama onečišćenja. Usto, novinari su građanima Zenice ponudili savjete o tome kako se odijevati i hraniti tokom visokih temperatura uz preporuke ljekara.

Ocjena: 5

KOMPARATIVNA ANALIZA

Oba lokalna javna servisa su se u informativnim emisijama bavila najdirektnijim problemima svakodnevnice – potrošačkom korpom koja za četveročlanu porodicu mjesečno iznosi 2.019 KM, dok je prosječna plata 900 KM. Prilozima je ilustrativno prikazano kako građani jedva preživljavaju. Također, obje televizije su imale priloge o pozivima za prijavu zahtjeva za poljoprivredne poticaje: Zenica želi unaprijediti voćarsku proizvodnju, dok Sarajevo planira poticati proizvođače na proizvodnju, ali i na edukaciju i učešće na sajmovima. Usto, oba servisa bavila su se pripremama za Marš mira  i obilježavanje 24. godišnjice srebreničkog genocida 11. jula.

Tagovi: