Foto: Fokus.ba

TVSA: Rukometaši zasluženo u vrhu vijesti

  1. – 22. juni 2019.

SPORTSKI USPJEH I IGRE S VODOM: Viješću da je rukometna reprezentacija BiH, koja se plasirala na Evropsko prvenstvo, doputovala u Sarajevo, otvoren je Dnevnik TVSA 17. juna. Dan poslije, glavna vijest je bila da je isključena distribucija vode hotelu Terme jer su utvrđene neregularnosti. Kontradiktorne izjave su uslijedile: vlasnik hotela Alija Budnjo ustvrdio je u izjavi za TVSA da hotel ima vodu, dok je predsjedavajući Skupštine KS Dino Konaković obrazložio šta je prethodilo isključivanju pomenutog hotela s vodovodne mreže. Novinari TVSA bavili su se tokom posmatranog perioda temama od kantonalnog, ali i državnog značaja pa je nastavljeno praćenje detalja oko pritužbi na rad pravosuđa, ovaj put reakcija je stigla iz OSCE-a. U izvještaju o upravljanju predmetima o ratnim zločinima u Tužilaštvu BiH, OSCE je uputio niz kritika na račun ove institucije na čijem čelu se nalazi Gordana Tadić. VSTV i kritike na račun rada ove institucije i dalje su bili u fokusu Dnevnika u nekoliko navrata.

TURIZAM I MLADI: Iako se našla na začelju Dnevnika, vijest da su turisti za prva četiri mjeseca ove godine ostvarili oko 382.000 posjeta Bosni i Hercegovini, što je za 10,5% više nego u istom periodu prošle godine, vrijedna je pomena. Kao i činjenica da je broj noćenja povećan za 12,4%, prema podacima Agencije za statistiku BiH. Uz veliki udjel vijesti koji prevazilazi kantonalni značaj, u Dnevniku TVSA svoje mjesto našao je i okrugli sto Udruženja slijepih KS o unapređenju prava i položaja osoba s invaliditetom, a novinari ove TV kuće donijeli su i priču o projektu “Mladi u zanatima”, koja govori o tome kako bogata tradicija BiH može biti temelj za pokretanje ekonomski održivih biznisa, u šta su se uvjerili mladi Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Trebinja, Goražda, Doboj Istoka, Banjaluke, Tuzle i Gračanice.

Ocjena: 7

RTV ZENICA: Borba za radnička prava u ArcelorMittalu

  1. – 22. juni 2019.

VRANDUK, UPIS SREDNJOŠKOLACA: U posmatranom periodu, na RTV Zenica nije se u tolikoj mjeri, barem u odnosu na prethodno analiziranu sedmicu, pojavljivao zenički gradonačelnik Fuad Kasumović. Vijesti koje su preovladavale na ovom lokalnom TV servisu su bile: borba za radnička prava u kompaniji ArcelorMittal Zenica, potom projekat utopljavanja zgrada, upis srednjoškolaca i obnova puteva u pojedinim mjesnim zajednicama. Tunel Vranduk i svi popratni problemi s regulisanjem saobraćaja i gužvama također su bili u fokusu Zenice info, centralne informativne emisije na RTV-u Zenica.

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE SEKSUALNOG NASILJA: Zenica info 19. juna otvorena je viješću da je Udruženje Medica Zenica šetnjom i prigodnim programom obilježilo Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu. Prenesena je izjava direktorice ovog udruženja Sabihe Husić o tome kako žrtve seksualnog nasilja u ratu ne smiju biti zaboravljene i njihova prava trebaju biti zakonski riješena. Gledatelji su informirani i o detaljima, kako je nazvan, generacijskog regionalnog projekta – izgradnji vodovoda Plava voda, vrijednog oko 25 miliona eura, koji će osigurati kontinuirano snabdijevanje pitkom vodom za 250.000 građana.

Ocjena: 5

KOMPARATIVNA ANALIZA

U posmatranom periodu, RTV Zenica i dalje “vodi” po količini vijesti od kantonalnog značaja, dok TVSA, zbog činjenice da se emitira na području Sarajeva, gdje su smještene sve glavne državne i federalne institucije, svoj informativni program popunjava i vijestima s viših nivoa vlasti.