Foto: BNTV

RTRS: O migrantima sve najgore

  1. – 23. juni 2019.

ŠUTNJA O POLICIJSKOM NASILJU: Ovosedmični izvještaj počet ćemo onim što je uredništvo Dnevnika javnog RTV servisa bh. entiteta Republika Srpska odlučilo prešutjeti. A to je kontinuirana represija koju policija provodi nad građanima Banjaluke za koje po slobodnoj ocjeni procijeni da su članovi grupe Pravda za Davida, da su na bilo koji način u vezi s nekim od njih, ili da „vriskom, galamom“ narušavaju javni red i mir. Kulminacija takvog ponašanja, koja je na noge digla javnost ne samo BiH i regiona nego i Kraljevine Švedske, desila se nakon prekomjerne upotrebe fizičke sile tokom pokušaja legitimisanja švedskog državljana Brune Batinića.

Iako smo svjesni da je, što se RTRS-a tiče, to uzaludan posao, ponovit ćemo da je dužnost javnog RTV servisa građane informisati o svim dešavanjima koji su od interesa za javnost. Ignorisanjem ovakvih dešavanja, RTRS, u ovom slučaju u nastojanju da policiju zaštiti od kritika javnosti, u konačnici samo u očima te iste javnosti srozava vlastiti ugled i kredibilitet. Ako ga više uopće i ima.

MIGRANTI, NASILJE I PLJAČKE: Odioznost prema migrantima koja postoji unutar političkog rukovodstva RS-a, RTRS javno promoviše, svjesno u javnosti stvarajući sliku kao o ljudima koji su skloni isključivo nasilju i pljačkama. Kao primjer za to se koriste incidenti koji se dešavaju na području Unsko-sanskog kantona, s tvrdnjom da visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko takvo stanje želi prenijeti i na područje RS-a. O zakazivanju institucija vlasti kada je riječ o rješavanju migrantske krize, novinari RTRS-a ne govore. Jednako kao što ne pokazuju niti trun empatije prema migrantima. Sudeći prema RTRS-ovim izvještajima, migranti nisu ljudi, nego teška pošast koje se treba riješiti.

Ocjena: 1 (jer niže od toga ne možemo dati)

 

BNTV: Svi u stranke

  1. – 23. juni 2019.

KLJUČNE TEME: Stavovi predstavnika međunarodne zajednice vezani za niz otvorenih pitanja u Bosni i Hercegovini, pokušaji pravosudnih institucija da teret odgovornosti za skandale koji ga potresaju prebace na medije, policijska represija koju nad građanima i novinarima provodi policija u Banjaluci, ključne su teme koje su dominirale u dnevnicima u nedjelji iza nas.

ZASJEDANJE PIC-a: Slađana Jašarević je gledatelje detaljno upoznala sa zaključcima izvršnih direktora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) nakon zasjedanja. Novinarka je dobro apostrofirala zaključke u kojima je navedeno da zbog ukupnog stanja u državi, od neformiranja vlasti, preko stanja u pravosuđu, do najave formiranja rezervnih policijskih snaga u oba entiteta, građani, umjesto pobune, svoje nezadovoljstvo demonstriraju napuštanjem BiH.

AFERA „POTKIVANJE“: U žiži interesovanja javnosti i dalje je državno pravosuđe koje nikako da se suoči s aferom „Potkivanje“ u čijem se centru našao predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija. U dva izvještaja, prvom koji se odnosio na sjednicu VSTV-a i drugom vezanom za najavu Tužilaštva BiH da će protiv medija koji izvještavaju o korupciji u pravosuđu otvoriti istražne postupke, novinari Slađana Jašarević i Vladimir Kovačević donijeli su snažne slike stanja u ovoj oblasti. Iz kojih javnost jasno može da iščita u kojoj mjeri se većina pravosudnih djelatnika ponaša kao otuđeni centar moći.

PLAĆANJE PRIJEVREMENE SLOBODE: Tijana Milinović razotkrila je aferu koja datira još iz 2007. godine. U pismu upućenom BNTV-u, grupa bivših osuđenika koji su zatvorske kazne izdržavali u kazneno-popravnim ustanovama u RS-u javno je progovorila o koruptivnim aferama vezanim za plaćanje prijevremenog otpusta na slobodu. O toj činjenici, a dokumentovali su to i audio zapisom, bio je upoznat i pomoćnik ministra pravde RS-a, koji ništa nije učinio da se takvoj praksi stane u kraj.

REPRESIJA U BANJALUCI: Ko je ubio Davida Dragičevića i zašto istraga na rasvjetljavanju ovog slučaja ne napreduje, pitanja su na koja i dalje nema odgovora. Umjesto toga, iako bez ijedne zvanične odluke i obrazloženja, pripadnici policije RS-a u Banjaluci nastavljaju sa represijom prema građanima koji su bili dio grupe Pravda za Davida, novinarima koji o tome izvještavaju, a na meti su sada i građani za koje se po slobodnoj ocjeni policije procijeni da mogu biti opasnost. Protiv koga ili čega, nema obrazloženja. O svemu tome gledatelji su podrobno informisani u dnevnicima tokom protekle nedjelje, s posebnim akcentom na brutalno privođenje švedskog državljanina Brune Batinića.

Ocjena: 8

Komparativna analiza

Iza nas je nedjelja u kojoj se samo može konstatovati da prema načinu izvještavanja i neizvještavanja o ključnim dešavanjim u našoj državi, RTRS i BNTV kao da funkcioniraju u paralelnim svjetovima. U kojima RTRS gledateljima ili uskraćuje informacije ili ih prenosi na način da im pažnju skreće od suštinskih pitanja.