Foto: © Tanjug / ZORAN ZESTIC

RTRS: Nekoliko profesionalnih priloga

  1. – 16. juni 2019.

MIGRANTSKA KRIZA: Razumjeti uređivačku politiku informativnog programa javnog RTV servisa bh. entiteta Republika Srpska, povremeno gotovo da je nemoguća misija. To se u nedjelji iza nas potvrdilo u  načinu izvještavanja o migrantskoj krizi. Iako novinari RTRS-a prate dešavanja u Unsko-sanskom kantonu koji stenje pod teretom velikog broja migranata koje ne mogu adekvatno smjestiti, istovremeno potpuno ignorišu činjenicu da Milorad Dodik, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, čini sve kako se ovaj problem ne bi riješio.

Odbijanje Dodika da pripadnici Oružanih snaga BiH izađu na granicu prema Srbiji kako bi spriječili nelegalne migrante da uđu u našu zemlju, tema je kojoj su se novinari Dnevnika 2 u nekoliko navrata vraćali, potcrtavajući njegovu izjavu da „vojska neće stati između BiH i Srbije“. No istovremeno su zanemarili činjenicu da je prije godinu dana upravo Dodik  insistirao da Oružane snage BiH budu te koje će onemogućiti migrantima da iz Srbije ulaze u BiH.

VSTV: Nakon što smo u proteklim nedjeljama svjedočili krajnje neprofesionalnom izvještavanju novinara Dnevnika o pravosudnoj aferi u čijem se središtu našao predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Milan Tegeltija, pravo iznenađenje je bio prilog posvećen pismu koje je potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić uputila Predsjedništvu BiH. Podsjećamo, Jukić je od Predsjedništva zatražila da reaguje na, kako je ustvrdila, miješanje međunarodnih zvaničnika u rad pravosuđa. Osim sadržaja pisma, gledatelji su upoznati i s reakcijama Dodika i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića na spomenuto pismo, potom i ministra sigurnosti BiH, kao i predstavnika međunarodne zajednice.

Ocjena: 2 (Iako smo u Dnevnicima zabilježili iskorake u pravcu profesionalnog izvještavanja, Branka Kusmuk je grubim kršenjima profesionalnih kodeksa direktno utjecala da ne damo veću ocjenu.)

O čemu šuti BNTV kad izvještava o Pravdi za Davida

  1. – 16. juni 2019.

PRAVOSUĐE: Afera „ Potkivanje“, koja je potresla pravosudni sistem u BiH zbog činjenice da se u njenom središtu našao predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, rezultirala je nizom reakcija međunarodnih zvaničnika − od visokog predstavnika Valentina Inzka i šefa misije OSCE-a do ambasada SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke i Španije. Izvještaj o reagiranju potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić, koja je u pismu upućenom Predsjedništvu BiH optužila međunarodne zvaničnike da se miješaju, mimo svog mandata, u rad pravosuđa, ukazao je na sve podjele unutar državnih institucija. I pokazao kako oni koji vrše vlast u našoj državi nisu u stanju da se dogovore o ključnim pitanjima.

Temi pravosuđa uredništvo se vratilo i u prilogu o reakciji oca ubijenog mladića Dženana Memića na odluku Vrhovnog suda Federacije BiH koji je suđenje vratio na početak. Kroz izjave Muriza Memića i njegovog advokata Ifeta Ferageta još jednom je javnosti skrenuta pažnja kako je u BiH za većinu građana pravda ne samo spora nego i nedostižna.

BEZ RJEŠENJA: O dubini podjela unutar vladajućih struktura na državnom nivou svjedočili su i izvještaji u kojima su gledatelji informisani o sjednici Predsjedništva BiH na kojoj je razmatrana migrantska kriza. Izdvojit ćemo dobro apostrofiranu izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva Milorada Dodika koji je pred sjednicu kazao kako „ne zna zašto se išta zakazuje, jer ne vidi rješenje za pitanje migrantske krize“.

IMA LI ODGOVORNOSTI SPC-a? Istraga o ubistvu banjalučkog mladića Davida Dragičevića već petnaest mjeseci tapka u mjestu i sve manje se o tome govori u javnom prostoru RS-a. Od decembra prošle godine, kada je policija zabranila okupljanja na Trgu Krajine, istinu i pravdu za Davida tražila je tek mala grupa građana koja se svakodnevno okupljala u porti pravoslavnog hrama u centru Banjaluke. No, na zahtjev SPC-a, i to im je onemogućeno te policija iz večeri u večer odlučuje ko od građana smije, a ko ne smije ući u  crkvenu portu. U izvještaju koji se bavio ovom temom, smatramo da je propuštena prilika da se kaže ko je zaista odgovoran za takvo stanje. Naime, policija postupa po zahtjevu SPC-a, a uredništvo okreće glavu od te činjenice. To je vjerovatno i razlog zbog kojeg se novinari nisu obratili predstavnicima SPC-a i tražili obrazloženje za njihov zahtjev.

OTKUP KONCESIJA: Uredništvo Dnevnika, kako smo to i ranije navodili, kontinuirano gledatelje izvještava o ekonomsko-socijalnim pitanjima i kroz njih ukazuje na način na koji se vlast ponaša. Izdvajamo nastavak izvještavanja o namjeri Vlade RS da od koncesionara otkupi koncesije koje im je ranije dala a koje nikada nisu realizovane. Primjer iz nedjelje iza nas je kontroverzni ruski biznismen Rašid Serdarov i njegova kompanija Komsar inžinjering, čiji su računi blokirani, a nijedan od započetih poslova u oblasti energetike nije se pomjerio s mrtve tačke. I dok na jednoj strani nestaju milioni javnog novca, Vlada „kaiš steže“ radnicima, kao što je to slučaj sa Željeznicama RS u kojima plate nisu povećane punu deceniju, a male su šanse da to bude učinjeno u doglednom periodu.

Ocjena: 8

Komparativna analiza

I ove nedjelje svjedočili smo da jedan te isti događaj u interpretaciji RTRS-a i BNTV-a izgleda potpuno različito. Riječ je o kategoričkom odbacivanju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika mogućnosti da pripadnici Oružanih snaga na granici BiH prema Srbiji pružaju pomoć policijskim snagama i pripadnicima granične službe u sprečavanju ulaska u zemlju migranata iz Srbije. I dok se u izvještajima RTRS-a u nekoliko navrata apostrofirala Dodikova izjava da „vojska neće stati između Srbije i BiH“, BNTV javnost podsjeća da je samo prije godinu dana Dodik bio taj koji je zahtijevao da se vojska pošalje na granicu sa Srbijom.