Foto: YouTube

TVSA: Ko je donio odluku o nastavi u KS drugi dan Bajrama

  1. – 8. juni 2019.

SLUČAJ DISKRIMINACIJE U SARAJEVO TAXIJU: Kao i većina medija, i TVSA se početkom prošle sedmice bavila slučajem koji je izazvao velike reakcije u javnosti: taksista je iz vozila izbacio majku i dječaka iz autističnog spektra, pa je novinarski prilog obuhvatio izjavu majke, predsjednika Udruženja Sarajevo taxi i psihologa, a potom i, uslovno rečeno, epilog samog slučaja – sastanak  predsjednika Sarajevo taxija i majke dječaka kod gradonačelnika Abdulaha Skake.

BAJRAM, DRUGI DAN: Možda najviše pažnje u protekloj sedmici privukla je rasprava o tome da li treba biti nastave u Kantonu Sarajevo drugi dan Bajrama, a prilog na TVSA je donio oprečne stavove KO SDA i predsjedavajućeg kantonalne skupštine Dine Konakovića. U saopćenju Kantonalnog odbora SDA se novoj vlasti zamjera činjenica da se i Uskrs odnosno Vaskrs obilježavaju i drugi dan – ne spomenuvši da oba blagdana uvijek padaju u nedjelju pa se zato taj praznični dan prenosi na ponedjeljak. Novinar je pokušao zatražiti izjavu od predsjednika KO SDA Asima Sarajlića, ali se on nije javljao. Potom je emitovana izjava Dine Konakovića, koji je kazao kako se radi o nepotrebnoj raspravi u jednom čistom i plemenitom danu.

Novinar je podsjetio kako je školski kalendar za 2018/2019. usaglašen odlukom nekadašnjeg ministra obrazovanja Elvira Kazazovića, s pravom se zapitavši zašto KO SDA nije tada reagovao.

KO JE KRIV ZA POPLAVU: Čini se da TVSA polako pravi zaokret kada je riječ o pružanju informacija građanima. Dan nakon velike poplave, posebno u centru grada, emitovan je prilog u kojem je naglašeno kako je neadekvatno održavanje kanalizacione mreže glavni razlog poplavljenih ulica i objekata.

Ocjena: 7

RTV ZENICA: Smjena koja je podijelila Gradsko vijeće

  1. – 8. juni 2019.

POLITIČKA PREVIRANJA U GRADSKOM VIJEĆU: Uz uobičajene informacije koje su pratile prvi i drugi dan obilježavanja Bajrama u Zenici, posebna pažnja data je smjeni Gorana Bulajića, predsjedavajućeg Gradskog vijeća. Kako je rečeno u najavi priloga: neka od najznačajnijih pitanja za razvoj grada i opstanak gradskih preduzeća ostala su u sjeni političkih sukoba u Gradskom vijeću Zenica. U prilogu koji je obuhvatio mnogo aktera, pročitano je saopćenje KO SDA, koji je sad već smijenjenom Bulajiću zamjerio podržavanje gradonačelnika, ali je novinarka napomenula i kako veliki dio zeničke javnosti smatra da iza smjene stoje namjerne opstrukcije rada Vijeća. Prenesen je i stav predsjednice zeničkog DF-a Alme Kratine, koja je kazala da je Bulajić radio legalno i legitimno te da to ne odgovara vladajućoj većini koja želi instalirati svoje ljude na određene pozicije. U prilog su uvrštene i reakcije nevladinog sektora te je istaknuto kako očito ne postoji politička volja ni zrelost da Zenica ide naprijed i da se razvija, i da je Zenica postala talac političkih neistomišljenika. U međuvremnu je, prenosi novinarka Sanja Stević, gradonačelnik Fuad Kasumović samoinicijativno i bez saglasnosti vijeća potpisao zaključke kojima odobrava iskazani višak budžetskih sredstava za rješavanje pitanja grijanja.

POPLAVE I RAZRUŠENI PUTEVI: Stiče se dojam da je u posmatranom periodu uredništvo zeničkog javnog servisa odlučilo znatno više pažnje posvetiti problemima građana. Znatan dio centralne informativne emisije zauzimali su mještani različitih mjesnih zajednica koji su pred kamerama iskazivali nezadovoljstvo zbog problema koje su izazvale poplave, odnosno zbog neadekvatnih mjera prevencije i nesanacije puteva zbog koje je ugrožena sigurnost kako mještana tako i slučajnih prolaznika.

KASUMOVIĆ I VANTJELESNA OPLODNJA: Iako uglavnom nije gostovao u udarnim minutama Dnevnika, gradonačelnik Fuad Kasumović pojavio se u nekoliko priloga – primjerice, u TV priči o tome da je potpisao odobravanje 63.000 KM iz budžeta za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje, sredstva koja će dobiti 42 korisnika iz Zenice. Napomenuto je kako je lani za ovaj projekat izdvojeno 31.000 KM. Još jednom je zvijezda priloga bio gradonačelnik Kasumović: u vijesti da je uručio novčanu nagradu Zeničaninu Mirsadu Šahinoviću koji je pronašao izgubljeni novac i vratio ga vlasniku.

Ocjena: 6

KOMPARATIVNA ANALIZA

Iako su protokolarne informacije, posebno tokom bajramskih praznika, zauzimale veći dio informativnih emisija na oba lokalna javna medijska servisa, činjenica je da se mnogo pažnje posvećivalo pričama građana i njihovim problemima, te je na obje TV kuće vidljiv napredak u pokušaju da se novinari stave u funkciju upozoravanja na postojeće probleme.