Foto: Radio Slobodna Evropa

RTRS: Strache je žrtva urote pripremljene pred izbore za Evropski parlament

  1. – 19. maj 2019.

DAN VOJSKE RS: Ključna politička tema, prema procjeni uredništva dnevnika u nedjelji iza nas, bile su reakcije na poziv Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, upućen pripadnicima Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH da idućeg 12. maja, na dan obilježavanja Vojske RS, obuku uniforme te vojske. Iako je riječ, ima li se u vidu funkcija koju Dodik obavlja, o izjavi koja je izazvala negodovanje kako javnosti u BiH tako i predstavnika međunarodne zajednice, novinari RTRS-a su se svim silama, tražeći podobne sugovornike, trudili da svojevrsnom napadu na Oružane snage BiH daju legitimitet.

Gledatelji su tako čuli tvrdnju da je „potpuno zakonito da na svečanostima pripadnici srpske komponente OS BiH nose uniforme RS-a“, iako ona nije potkrijepljena dokazima. No otišlo se i korak dalje. U klasičnoj zamjeni teza, u kontekstu krivične prijave koju je član Predsjedništva BiH Željko Komšić podnio protiv Dodika  zbog navedenog poziva, emitovan je snimak s obilježavanja dana jednog od korpusa Armije BiH u Zenici. Tom događaju prisustvovao je tadašnji član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, a uz pripadnike OS BiH bili su, u uniformama Armije BiH, postrojeni i veterani. Iako je iz snimka sasvim jasno ko koje uniforme nosi, za novinare RTRS-a to je bio „krunski dokaz“ kako Dodik ima pravo da insistira da na obilježavanju dana Vojske RS pripadnici Oružanih snaga BiH nose uniforme Vojske RS.

STRACHE U JULU U POSJETI DODIKU: U kojem svojstvu je Milorad Dodik boravio u Beču, gdje se susreo sa sada već bivšim vicekancelarom Austrije Heinz-Christianom Stracheom, pitanje je na koje gledatelji Dnevnika 2 nisu dobili odgovor. Otuda je i nejasno da li je bila u pitanju zvanična posjeta Dodika, kao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH ili je u Austriji boravio kao lider SNSD-a. Nada Veletić, novinarka RTRS-a, pratila je Dodika, podrobno izvještavajući o svim temama razgovora. I najavila Stracheovu posjetu BiH u julu ove godine. Koja se neće realizovati. Jer nakon skandala o Stracheovim dogovorima o koruptivnim poslovima, on je podnio ostavku. U Dnevniku emitovanom 18. maja, u verziji koju su gledateljima ponudili urednici RTRS-a, Strache je tek „žrtva urote pripremljene pred izbore za Evropski parlament“.

KO PRIMA PLATU ZA NERAD? Branka Kusmuk, ponovo smo se uvjerili, nije kadra nijedan izvještaj do kraja odraditi profesionalno. U Dnevniku 17. maja bavila se zaradama državnih parlamentaraca koji, iako sedam mjeseci ne rade, uredno primaju plate, paušale i sve prateće benefite. Gledatelji su upoznati o visini primanja državnih parlamentaraca, Kusmuk je uradila i anketu s građanima Sarajeva, ali je imenovala samo parlamentarce iz Federacije BiH.

RTRS RADI, A SRBIJA SE GRADI: Milorad Dodik češće je u posljednje vrijeme u Srbiji nego u BiH ili na svom radnom mjestu u Sarajevu i nema bilo kojeg događaja koji organiziraju tamošnje vlasti kojem ne prisustvuje. U tom kontekstu jedino možemo razumjeti zašto je 18. maja posvećeno pet uvodnih minuta Dnevnika 2 otvaranju dionice autoputa u Grdeličkoj klisuri u Srbiji.

Ocjena: 2

 

BNTV: Monstrumi slave dan odbrane Tuzle

  1. – 19. maj 2019.

POPLAVE I NEIZGRAĐENI NASIPI: Poplave koje su pogodile pojedine djelove BiH bile su udarna tema dnevnika emitovanih protekle nedjelje. Reporteri su izvještavali o stanju na poplavljenim područjima, a gledatelji su informisani i o stanju u regionu, posebno u Hrvatskoj, koja je bila na udaru olujnog nevremena. Posebna pažnja posvećena je izjavama građana s poplavljenih područja koji su ukazivali na činjenicu da nakon poplava iz maja 2014. godine nasipi nisu adekvatno sanirani ili izgrađeni, te da su odvodni kanali ponovo bili zapušteni, što je stanje na terenu dodatno komplikovalo.

IMA SE, MOŽE SE: U Dnevniku je emitovan prilog koji se bavio revizorskim izvještajem o radu službe Predsjednika RS. Iako su revizori dali pozitivno mišljenje, novinari su upozorili na činjenicu da budžet za 76 zaposlenih iznosi 10 miliona KM, te da se, uz ostalu rastrošnost, samo za pranje automobila godišnje izdvajaju stotine hiljada maraka. I da predsjednica RS-a Željka Cvijanović ima za svoju službu tri puta veći budžet nego predsjednik Srbije.

SELA SE PRAZNE: Uz vijest o sjednici Savjeta za demografsku obnovu RS, koji je osnovan na inicijativu predsjednice RS-a, u Dnevniku 13. maja vezan je  izvještaj o podatku da je u RS-u 217 sela ostalo bez ijednog žitelja. To je zabrinulo samo predstavnike udruženja poljoprivrednika, koji su pokrenuli inicijativu za dodjelu beskamatnih kredita porodicama koje bi se vratile u sela i tamo radile i živjele.

Ocjena: 6

Komparativna analiza

Iako su obje medijske kuće u svojim centralnim dnevnicima podrobno izvještavale javnost o poplavama, izostala je analiza o tome zašto su ponovo najveću štetu pretrpjela gotovo ista područja kao i 2014. godine. Tako niko nije ni tražio od predstavnika vlasti odgovor na pitanja u što je novac od donacija koje je RS dobila utrošen, zašto nisu urađene adekvatne mjere za zaštitu od poplava i, u konačnici, gdje je nestao novac od samodoprinosa koji se u RS-u niz godina ubirao od zaposlenih za te namjene.