Foto: Analiziraj.ba

„Situacija nije alarmantna“, kazao je 12. maja direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Tomislav Šajić povodom loših vremenskih prognoza i najavljivanja novih poplava.

„Višković je pozvao građane da vjeruju institucijama i informacijama koje od njih dobijaju, te da ne podliježu spekulacijama koje plasiraju pojedini portali“, izgovorila je 13. maja u Dnevniku 2 RTRS-a Nada Arlov.

„Banjaluka i ostala područja nizvodno od ‘Bočca’ su sigurna. Banjaluka nije ugrožena od Vrbasa. Držimo pod kontrolom kompletnu situaciju u Srpskoj“, kazao je 13. maja predsjednik Vlade RS Radovan Višković, a prenosi Srna.

„Opasnost još nije prošla, pozivam sve građane u ugroženim područjima da se, slušajući nadležne institucije, ponašaju onako kako treba da se u datim okolnostima ponašaju. Mjesta panici nema. Sve institucije su ovaj put reagovale na vrijeme“, naveo je 14. maja predsjednik Vlade RS Radovan Višković na konferenciji za medije.

 „Vrbas opada“, izvijestili su 14. maja mediji u Republici Srpskoj.

 „Zašto nam ne kažu istinu, zašto nam ne kažu da dižemo stvari, a ne da ne paničimo? Kako da ne paničimo kad voda ide“, skoro da je zaplakala građanka Prijedora dajući izjavu za RTRS, emitovanu u emisiji „Srpska danas“.

„U kući je 30 cm vode. Uspio sam izaći sinoć oko 23 sata. Noćio sam u kolima, iznio sam jastuke i ćebad“, ispričao je stariji Prijedorčanin za RTRS, sliježući ramenima na pitanje gdje će ubuduće spavati.

„Nas nekoliko je došlo do najniže tačke nasipa pa smo ga nadograđivali betonskim pločama. Mislim da smo ga time spasili, inače bi nam voda ušla u kuću. Građani su to radili, oko 22:30 je došao bager i otišao nakon desetak minuta. Ljetos su građani nasipali nasip, nije država ništa preduzela“, rekao je 14. maja za portal eTrafika Banjalučanin iz poplavljenog naselja Kumsale.

„Bilo je kritično. Nekima je ušla voda u kuće, tamo je presjekla put… Postavljen je po jedan red vreća, njih su dovezli iz Civilne zaštite. Došli su čisto onako, da opravdaju svoje postojanje“, kazali su 14. maja za eTrafiku mještani banjalučkog naselja Budžak.

„Bilo je na korak od katastrofe 2014. godine. Na mjestu gdje je prošli put probijen nasip, vodostaj Vrbanje je  sada bio samo metar niži od nivoa nasipa. Vreće su stigle oko 23 sata, dobili smo mašine za premiještanje na druga mjesta pa smo ih koristili“, rekao je 14. maja za eTrafiku stanovnik naselja Česma, koje je u Banjaluci bilo jedno od najugroženijih tokom ovih, ali i svih prošlih poplava.

Mogu li institucije i građani zajedno?

Iako su vremenske prognoze danima upozoravale na obilne padavine i moguće poplave, u Republici Srpskoj dosta toga urađeno je u posljednji čas ili nije urađeno uopšte. Tokom noći 13. maja, kada su padavine u Banjaluci bile izrazito obilne, gradonačelnik Igor Radojičić obilazio je kritične tačke na terenu, te oko 22:30 najavio donošenje vreća s pijeskom u naselje Česma, jedno od najkritičnijih naselja u Banjaluci po pitanju poplava. Vreće su stigle oko 23 sata, nakon cjelodnevnih padavina, kada je počelo njihovo postavljanje. Stanovnici ovog naselja ističu da je situacija te noći bila na korak od katastrofe. Istovremeno, predsjednik Vlade RS Radovan Mišković govori da je situacija pod kontrolom i da su sve institucije reagovale na vrijeme. Toj izjavi ne idu u prilog ni kadrovi postavljanja vreća u ulice koje su već pod vodom, 14. maja, ali ni izjave građana koji su bijesni na institucije i Civilnu zaštitu, ističući da su upravo oni morali da preuzmu njihovu ulogu i samoinicijativno brane nasipe.

Da situacija nije bila pod kontrolom govore i vanredna stanja koja su proglašena u nekoliko gradova RS, evakuacije 15 osoba u Kotor Varoši, kao i odnošenje mosta u Čelincu.

Premijer je takođe izjavljivao da Vrbas ne prijeti Banjaluci, da bi upravo ova rijeka paralizovala nekoliko dijelova grada, potopila više kuća i  odsjekla građane od ostatka naselja. Kako je isticao gradonačelnik Banjaluke, u čak 21 mjesnoj zajednici prijavljena je šteta od poplava, i to već 14. maja.

Da Vrbas opada izvijestio je 14. maja veći broj medija smješten u Banjaluci. Međutim, podaci Republičkog hidrometereološkog zavoda govore drugačije. Tokom cijele noći, a zatim i dana, Vrbas je stagnirao, da bi u trenutku pisanja ovog teksta nastavio da raste.

Možemo li malo i o uzrocima?

Za razliku od skoro svih sagovornika u medijima, koji su se temom poplave bavili isključivo iz ugla posljedica, osvježenje je vidjeti nekoga ko se zapravo bavi uzrocima i prilikom uključenja u program više puta insistira upravo na toj temi. Gradonačelnik Teslića Milan Miličević je u emisiji „Srpska danas“ nekoliko puta upozorio javnost da su poplave posljedica neplanske i nedozvoljene sječe šume, te da će posljedice ovog vodenog talasa vjerovatno biti milionske.

Šta bi tek bilo da situacija nije pod kontrolom i da institucije nisu reagovale na vrijeme?