Foto: Trebinje Live

Republika Srpska poznata je kao poslovni raj zbog transparentnih tenderskih procedura i izvrsnog poslovnog okruženja za sve koji se odluče pokrenuti mali ili veliki biznis. U tome su pretekli čak i Sarajevo, grad nadaleko čuven po transparentnosti, poštenju i neuplitanju politike u biznis. Najbolji primjer je firma Pronter. Čovjek koji stoji iza njenog uspjeha, Todor Dodik, sasvim slučajno nosi isto prezime kao i prvi čovjek Republike Srpske. U biznis je ušao stidljivo, kao skromni proizvođač jabuka, sa zanemarljivim podsticajem od tri, četiri miliona maraka, “da se mali ne bi drogirao”, a danas vodi jedan od vodećih poslovnih kolektiva u ovom entitetu.

Njen djelokrug su kompjuterski poslovi svih boja i dezena, a odnedavno se upustila i u modni biznis. Tačnije – vojni modni biznis. Ovaj uzorni kolektiv dizajnirat će, krojiti, šiti i distribuirati uniforme za Treći pješadijski puk Oružanih snaga BiH. Kako saznaje agencija Fake & Spin, tenderska procedura je završena, najbolja ponuda bila je Pronterova i posao se već smatra zaključenim.

– Otkud mi, nakon IT biznisa, u vojnoj modi? Naša tajna skrivena je u ogromnom radu. U poslu smo 24 sata dnevno, neprestano usavršavamo postojeća i osvajamo nova znanja, tehnologije i vještine – rekao je za RTRS Dodik. – Mi smo grupa fanatika koja je iz svog vokabulara izbrisala riječ “prepreka”. To je za nas tuđica. Ne postoji oblast poslovanja koju nismo u stanju usvojiti za manje od šest mjeseci. Današnji svijet je dinamičan. Ako ste otvoreni za nova saznanja i ako, iznad svega, radite pošteno i transparentno, za vas nema granica. Savjetujem i drugima da probaju otvoriti svoj um. Pogledajte samo moj primjer. Rizikovao sam, krenuo u neizvjesni biznis s jabukama, a vidite gdje sam danas. Ali ponavljam: bez poštenja i transparentnosti ništa od ovoga ne bi bilo moguće.

Dodik dodaje da je vrijeme da se konačno u biznisu izbrišu entitetske granice i da sposobne firme prošire djelovanje i na drugi entitet.

– Nek firme iz Federacije slobodno dođu u Republiku Srpsku. Ovdje ih čekaju izvrsna poslovna klima i fantastična bezbjednosna situacija. Mi smo već krenuli s poslovima na državnom nivou i sjajno se osjećamo. Za one koji se usude, samo nebo je granica.

Poželimo mladom biznismenu da njegov primjer izraste u podsticaj bosanskohercegovačkoj omladini, koja se do sada i previše izležavala, umjesto da slijedi inspirativne pojedince koji imaju inicijativu, a nemaju poslovnog straha. Sretno, Todore.

(Tekst je satiričnog karaktera, a svaka podudarnost s postojećim likovima i imenima je slučajna)