Foto: 6yka.com

RTRS: Sedmica borbe protiv MAP-a

  1. – 12. maj 2019.

GENERAL UMJESTO ADMIRALA: Nema nedjelje u kojoj se u izvještajima u dnevnicima ne nameće kao pitanje svih pitanja to hoće li ili neće BiH staviti potpis na aktivaciju MAP-a. I to isključivo kako bi se potcrtalo da  je njen entitet Republika Srpska donijela odluku o vojnoj neutralnosti i protivi se  ulasku BiH u NATO. Navodimo izvještaj Gvozdena Šarca, emitovan u Dnevniku 6. maja, o zvaničnoj posjeti BiH komandanta zajedničke komande NATO-a admirala Jamesa Fogga. Tema razgovora s ministricom odbrane BiH bila je i aktivacija MAP-a. U verziji Šarca, „mnogi su se u Sarajevu iznenadili što Marina Pendeš bez saglasnosti Predsjedništva BiH nije stavila svoj potpis na MAP“. Ko su ti mnogi, Šarac nije naveo. No posebno se okomio na komandanta NATO-a nazivajući ga generalom bez navođenja imena. Šarac ističe da se „on uporno zalaže za ulazak BiH u ovu vojnu alijansu“. Pa dodaje: „General se ne obazire na stav RS-a i tvrdi da je RS prvo bila za ulazak u NATO pa sada nije“. Jednako kako se vlasti RS-a sada odriču svoje javno i pismeno date saglasnosti o članstvu u NATO-u, tako to sada čine i novinari Dnevnika RTRS-a u nastojanju da građane uvjere kako to nije istina. I tu nije kraj pa Šarac ističe da „general brani neodbranjivo tvrdeći da NATO djeluje odbrambeno, a ne ofanzivno“. I kao krunski argument za tu svoju tezu podsjeća na bombardovanje položaja vojske bosanskih Srba 1995. godine. Zašto je NATO preduzeo tu vazdušnu akciju i šta joj je sve prethodilo tokom rata u BiH, o tome Šarac ne govori.

ALBANSKA MANJINA U MAKEDONIJI: U vezi s ovim bio je i izvještaj o pobjedi Steve Pendarovskog, kandidata vladajućeg SDSM-DUI, na predsjedničkim  izborima u Sjevernoj Makedoniji. Uredništvo Dnevnika nikada nije ni pokušavalo da prikrije svoju naklonjenost VMRO DPMNE-u, pa je stoga poraz njihove kandidatkinje bio povod za tvrdnje da je „Pendarovskom izbornu pobjedu osigurala albanska manjina“. I da su time ostvareni svi planovi premijera Zorana Zaeva, a prije svega ulazak Zapadne Makedonije u NATO.

Ocjena: 1

BNTV: Vlada se nada da će radnici naći posao kod drugog poslodavca

  1. – 12. maj 2019.

MALA I SREDNJA PREDUZEĆA: Ekonomija je uzela primat nad politikom pa je u fokusu dnevnika u nedjelji iza nas bila skupština guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj – EBRD, održana u Sarajevu. Gledatelji su podrobno izvještavani o stavovima učesnika, a posebna pažnja posvećena je položaju malih i srednjih preduzeća te kreditu koji je BiH potpisala s EBRD-om za nastavak izgradnje nove dionice koridora 5C.

NOVA OTPUŠTANJA RADNIKA: Kako se loše političke odluke odražavaju na položaj radnika, ilustrovano je kroz primjer odluke ArcelorMittala o smanjivanju proizvodnje u rudniku Omarska – Prijedor i najavljenom otpuštanju 300 radnika. Priča o odnosima kompanije Mittal i Vlade RS traje od 2017. godine, a kolateralna šteta nastojanja vlasti RS-a da Ljubiju prodaju kontroverznom rusko-izraelskom konzorciju Israeli Investment Group bit će u konačnici ne samo radnici Mittala Prijedor nego i Željeznice RS-a i kooperanti s cijele prijedorske regije. Na sve to, premijer RS-a Radovan Višković je poručio, a BNTV uredno zabilježio, da se „nada da će radnici naći posao kod drugog poslodavca“.

U Dnevniku 12. maja, Milan Kovač tematizirao je ovo pitanje i gledateljima dao potpunu sliku vezanu za prodaju RŽR Ljubija i kako se to reflektira na rad Mittala iz Prijedora unatrag dvije godine.

NA PUTU ZA ŠKOLU: Iz emitovanih dnevnika izdvajamo i izvještaj o posjeti poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Draška Stanivukovića selu Hrvaćani, koji se nalazi uz trasu autoputa Banjaluka – Doboj. Autoput je selo presjekao napola, a umjesto nadvožnjaka ili podvožnjaka mještani su primorani da u ambulantu, trgovinu i školu idu kroz odvodni tunel za oborinske vode. Kako to izgleda, Stanivuković je, uz pomoć snimateljske ekipe BNTV-a, dočarao gledateljima.

Ocjena: 7

Komparativna analiza

Istorijski revizionizam i licemjerno zaklinjanje u antifašizam, ovog puta kroz izvještavanje o obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom, izbrisali su razlike u uređivačkim politikama Dnevnika RTRS-a i BNTV-a. Jednako kao i BNTV, i RTRS je izignorisao pojavljivanje poklonika profašističkog četničkog pokreta u Banjaluci 9. maja i u prvi plan istaknuo da je „srpski narod bio okosnica Narodnooslobodilačkog rata“. RTRS je otišao i korak dalje, pa je prezenterka Dnevnika bila okićena lentom takozvanog Besmrtnog puka po uzoru na Rusku Federaciju, a o potrebi stalne borbe protiv fašizma, kao vrhunac drskosti, za sugovornika su uzeli Nenada Stevandića, čije se ime dovodi u vezu sa zlostavljanjem i protjerivanjem nesrpskog stanovništva iz Banjaluke tokom minulog rata u BiH.