Foto: Bljesak.info

RTRS: Srpska reprezentacija u Vijeću ministara BiH

  1. april – 5. maj 2019.

ZVIZDIĆ U BERLINU: Berlinski samit organiziran na inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel i predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, koji je okupio šefove država ili vlada zemalja Zapadnog Balkana, po ko zna koji put potvrdio je manipulativni pristup RTRS-a izvještavanjima o bitnim dešavanjima za BiH. „Iznenađenost i uvrijeđenost“ predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika što je poziv za učešće na samitu upućen predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću, a ne njemu za uredništvo Dnevnika bio je povod za plasiranje tvrdnji koje nisu bile potkrijepljene argumentima. „Za Srbiju problem predstavljanje BiH, srpskoj delegaciji sporan izbor sagovornika, predsjednica RS-a Željka Cvijanović tvrdi da BiH niko ne tretira kao ozbiljnu državu“ – dijelovi su iz izvještaja u Dnevniku 29. aprila.

Ista praksa nastavljena je i dan kasnije, pa se u izvještaju navodi da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao da je na samitu Zvizdić istakao da su granice BiH nepromjenljive, a za Srbiju to ne važi. Gledateljima na uvid nije ponuđena cjelokupna izjava predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH u dijelu u kojem je govorio o odnosima Beograda i Prištine i u kojoj je jasno kazao da „BiH nije priznala Kosovo i da će za nju biti prihvatljiv svaki dogovor koji postignu Beograd i Priština“. Umjesto toga, tek su mogli čuti krajnje zlonamjerne interpretacije Vučića i ine reakcije iz RS-a. Koje su išle toliko daleko da je navedeno i da je „Zvizdić svojim odlaskom u Berlin povrijedio Ustav BiH“. Kako, ne pitaju novinari RTRS-a? Jednako kao što je daleko bitnije što, umjesto da prezentuju stavove predstavnika BiH i domaćina samita, koji su jasno rekli „ne“ stvaranju novih etničkih država, oni staju u zaštitu interesa Srbije.

KONAČNO RAZOTKRIVANJE: Nepomirljivi stavovi SDA i SNSD-a o tome treba li BiH prići izradi Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP) osnovni su razlog zbog kojeg ni sedam mjeseci od održanih izbora nije konstituisan novi saziv Vijeća ministara BiH. A onda na to Gvozden Šarac, nakon što je iz SDA u više navrata jasno poručeno da je MAP uslov za novu izvršnu vlast u BiH, otkriva toplu vodu, pa navodi: „SDA se konačno demaskirao: prvo MAP, pa Vijeće ministara.“

NEOZBILJNA DRŽAVA I OZBILJAN ENTITET: Iz komentara predsjednice bh. entiteta Republika Srpska Željke Cvijanović na to što je BiH na samitu u Berlinu predstavljao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, a ne predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u Dnevniku je izdvojena tvrdnja „da je to dokaz da BiH niko ne tretira kao ozbiljnu državu“. A mi pitamo uredništvo Dnevnika šta to srpski političari na nivou zajedničkih institucija čine da se BiH tretira ozbiljno? Kada govore o formiranju Vijeća ministara, koriste termin „srpska reprezentacija“. Svako dodatno obrazloženje smatramo suvišnim.

Ocjena 1

BNTV: Nipošto u Vatikan pred Vaskrs

  1. april – 5. maj 2019.

PREDSJEDNIK VUČIĆ IMA RIJEČ: Berlinski samit, organiziran na inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel i predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, koji je okupio šefove država ili vlada zemalja Zapadnog Balkana, događaj je kojem je posvećena posebna pažnja. Nastavak dijaloga Beograda i Prištine bio je u fokusu ovog sastanka, pa su gledatelji vrlo šturo informisani o stavovima predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića. Ovo navodimo iz razloga što se BiH vrlo često uvlači u konfliktne odnose Srbije i Kosova. No, uredništvo Dnevnika se ipak opredijelilo da u fokus stavi sve što je imao reći prije i nakon samita predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Uz kratku napomenu stavova zvaničnika Kosova, čime se gledateljima uskratila mogućnost cjelovitog i objektivnog informisanja o tom problemu.

DVOSTRUKI ARŠINI: Početak maja svake godine od okončanja rata u BiH vrijeme je u kojem se ponavljaju „istine“ o minulim događajima. O odbrani Sarajeva, otuda, gledatelji nisu čuli ni riječ. Bilježimo i izvještaj o zločinima počinjenim nad srpskim stanovništvom u Konjicu, zatočenjima i torturama u logorima. Smatramo da je neophodno o tome govoriti. No, onda smo očekivali i da se gledatelji više nego u bezlične dvije-tri rečenice, koje je pročitao prezenter Dnevnika 2. maja, informišu i o prvostepenoj presudi Županijskog suda u Zagrebu izrečenoj jednom od komandanata logora Manjača, u kojem su bili zatočeni, maltretirani i ubijani bošnjački i hrvatski civili s područja zapadnokrajiških opština tokom 1992. godine.

Ocjena 3

Komparativna analiza

U dnevnicima RTRS-a nastavlja se praksa neprofesionalnog izvještavanja i manipuliranja činjenicama. Ovo je gotovo pa neshvatljivo ima li se u vidu činjenica da je danas svakom prosječnom građaninu dostupno više izvora informacija na osnovu kojih mogu imati uvid u pravu sliku određenog događaja. Što se BNTV-a tiče, i tu bilježimo niz odstupanja od suštine onoga što jeste vijest i pribjegavanja ili jeftinom senzacionalizmu ili neizbalansiranosti u prenošenju informacija.