Foto: eTrafika

Veliko profesionalno priznanje stiže vrijednim poslenicima RTRS-a: ovaj kolektiv bit će domaćin šestog po redu Evropskog kongresa profesionalnog novinarstva. Priznanje je stiglo nakon što su organizatori Kongresa iz dalje trke izbacili drugog finalistu, BBC, koji zbog nemilih događaja oko Brexita više nema pravo učešća u renomiranim proeuropskim događajima.

Rukovodstvo RTRS-a ne krije ponos zbog najnovijeg razvoja događaja: “Znali smo da će jednom da nas sustigne ovakvo priznanje. Višegodišnje požrtvovano insistiranje na profesionalizmu, objektivnosti, smirivanju strasti i poštovanju najrigoroznijih žurnalističkih standarda morali su dobiti i svjetski relevantan odjek. RTRS je prepoznat kao novinarska kuća koja gine za profesionalizam”, poručuje kolegij zaslužan za ovo globalno priznanje.

Kako ekskluzivno saznaje agencija Fake & Spin, Kongres će trajati četiri dana, tokom kojih će novinarske legende iz ove kuće razotkriti neke od najvećih laži koje muče  bosanskohercegovačku i regionalnu žurnalističku scenu.

Prvi dan posvećen je sesiji “Dobro veče, gospodine predsjedniče”, a na njemu će vodeći urednici i novinari RTRS-a objasniti evropskim novinarima zašto je nužno da svake vijesti počinju i završavaju Miloradom Dodikom i njegovim aktivnostima. “Ako od 19 udarnih informacija, makar 12 nije posvećeno predsjedniku i njegovim aktivnostima, onda tu nema govora ni o kakvom profesionalizmu”, stoji u preambuli prvog dana. Također, kako je objašnjeno u pomenutoj preambuli, tek nakon prvih deset vijesti o Dodiku dozvoljeno je preći na Željku Cvijanović te ostale aktere političke scene.

Drugi dan sesija će biti posvećena glavnom gradu be i ha i svim njegovim medijskim podvalama. Dževad Galijašević će objasniti kakve geostrateške igre otpočinje političko Sarajevo i šta se kuha u plačljivoj teheranskoj kuhinji, koja je povezana s terorističkim mrežama širom svijeta: “Naš program posvećen je zadatku da proizvedemo jak, čvrst, nepokolebljiv narod, svjestan koliko njegov predsjednik gine da bi svima bilo dobro. Plačljive verzije naroda i publike stvar su 19. vijeka. Moramo nepokolebljivo krenuti naprijed.”

Treći dan je i svojevrsna atrakcija ovih susreta. Miroslav Lazanski, odnedavni komandir srbijanske ambasade u Rusiji, objasnit će najnovije tehnološke trendove za koje je zaslužna Moskva, te kako je Sputnjik podigao standarde izvještavanja u globalnim razmjerama. Za ovo predavanje vlada i najveći interes te se akreditacije već sada mogu nabaviti samo kod tapkaroša ispred predstavništva ruskog motociklističkog kluba Trebević 1992 u Banjoj Luci.

Organizatori su predvidjeli da se posljednjeg dana Kongresa prisutnima obrati i gost iznenađenja, bivši predsjednik RS-a i aktuelni šef Predsjedništva takozvane Bosne i Hercegovine Milorad Dodik. Njegovo predavanje najavljeno je pod atraktivnim naslovom “Istina je naša, propagandu ostavljamo njima”. Prije samog Dodika, prisutnima će biti pročitan i pozdravni telegram Vladimira Putina.

Nakon oficijelnog dijela programa, a prije zakuske i prigodnog koktela “Votka po glavi novinara”, svi učesnici skupa poslat će spontani telegram podrške Stranki demokratske akcije, koja se herojski zalaže za otkazivanje prve Povorke ponosa u Sarajevu, koja je predviđena za 8. septembar ove godine: “Iako se to nas ne tiče, želimo vas podržati u vašem civilizacijskom nastojanju da zabranite pederima marš kroz Teheran. Njihove bolesne inicijative olako prelaze i najčvršće granice, kakva je danas ona između vašeg propalog grada i perspektivnog Istočnog Sarajeva.”

               (Ovaj tekst je satiričnog karaktera)