Foto: MUP RS

RTRS: Poslije Milorada – Željka

  1. – 7. april 2019.

SVAKOGA DANA U SVAKOM POGLEDU… Sijanje optimizma o ekonomskom napretku Republike Srpske koji bi trebao rezultirati rastom prosječne plate na 1000 KM i zaustaviti odliv radne snage obilježili su dnevnike emitovane 1. i 2. aprila. Pljuštala su obećanja entitetske predsjednice i premijera, prvog čovjeka Unije udruženja poslodavaca RS te predsjednice Saveza sindikata RS. Niko od navedenih nije dao jasne pokazatelje ni iznio mjere na kojima obećanja zasniva, a novinari Dnevnika 2 nisu se ni potrudili krenuti korak dalje pa sami pokušati naći odgovore.

BILO KUDA, ŽELJKA SVUDA: Jednako kao što je bilo gotovo pa nemoguće realizovati Dnevnik a da se u njemu ne pojavi Milorad Dodik dok je obnašao funkciju predsjednika RS-a, sada ista praksa važi i za Željku Cvijanović. Izdvojit ćemo Dnevnik 2 emitovan 1. aprila: Cvijanović o svesrpskom političkom jedinstvu o nastavku proslave 9. januara – Dana RS; Cvijanović o povećanju plata u RS-u; Cvijanović o presudi Suda BiH za ratne zločine počinjene nad Srbima u Bosanskom Brodu.

Iako gledatelji Dnevnika 2 nisu bili informisani o istraživanju novinara CIN-a koji su razotkrili aferu u JP Željeznice RS vezanu za isplate plata radnicima koji nisu dolazili na posao, u novinarskom izvještaju našla se priča o sankcionisanju nadležnih iz ove afere. Milica Đurđević prenijela je mišljenja predstavnika sindikata koji su naveli da je to višegodišnja praksa u ŽRS-u, ali da je ovo prvi put da neko od rukovodilaca zbog toga odgovara.

Ocjena: 2

BNTV: O zdravstvu, novim zaduživanjima i nepoštivanju zakona

  1. – 7. april 2019.

ZDRAVSTVO: Manje direktnog bavljenja političarima a više temama koje oblikuju svakodnevnicu građana obilježilo je sadržaje dnevnika tokom monitorisanog perioda. Gledatelji su u svjetlu navedenog informisani  o nastavku borbe sindikata zdravstvenih radnika u bh. entitetu Republika Srpska za povećanje plata i duboko suprotstavljenim stavovima radnika i predstavnika vlasti o tom pitanju. Pojašnjeno je da dubioza zdravstvenog sektora iznosi preko milijardu konvertibilnih maraka, ali da najavljeni trogodišnji moratorij na povećanje plata može imati dugoročne posljedice po ovaj sektor. Uz isticanje da su zdravstveni radnici najtraženija radna snaga u Evropskoj uniji i da je njihov odlazak iz BiH sve više zabrinjavajući.

NOVA ZADUŽIVANJA: Vlada RS, informisani su gledatelji 6. aprila, i u ovom je mjesecu nastavila da se zadužuje na domaćem tržištu kapitala kako bi očuvala budžetsku likvidnost. Razlog tome je i ogromna administracija i, kako je iz opozicije upozoreno, politički uhljebi u javnom sektoru. Otuda nikoga i ne čudi da je i JP Elektroprivreda RS nelikvidna i da kupuje električnu energiju unatoč energetskim potencijalima i postrojenjima kojima raspolaže.

KAZNITI RODBINU: Koliko Republika Srpska tone u vladavinu sile, a ne prava i kako javnost ostaje manje-više nijema na takve pojave, zorno je ukazano kroz vijest koja je stigla iz kompanije Boksit iz Milića. Riječ je o privatnoj kompaniji na čijem je čelu kontroverzni biznismen Rajko Dukić. U namjeri da preduprijedi odlazak radnika, Dukić je izdao saopštenje u kojem navodi da će svi srodnici onih koji Boksit napuste biti otpušteni s posla.

PO SLUŽBENOJ DUŽNOSTI: Isti problem tretiran je i kroz izvještaj sačinjen na osnovu istraživanja CIN-a o ponašanju Advokatske komore RS, koja, iako je na to obavezna po zakonu, nije iz svog članstva brisala odvjetnicu Maricu Ćulum, koja je kao članica udruženog zločinačkog poduhvata bila pravosnažno osuđena na kaznu zatvora. I tako Ćulum ne samo da je ostala odvjetnica nego je danas i najplaćenija u svojoj branši po osnovu odbrane po službenoj dužnosti pred banjalučkim sudovima.

PRAVDA ZA DAVIDA: BNTV u formi kratkih vijesti koje donosi prezenter nastavlja praksu praćenja okupljanja članova grupe Pravda za Davida koji svake večeri pale svijeće u znak sjećanja na Davida Dragičevića, čije ubistvo ni nakon godinu dana nije razjašnjeno.

Ocjena: 7

Komparativna analiza

I dok se uredništvo Dnevnika BNTV-a tokom nedjelje iza nas fokusiralo na ključne ekonomsko-socijalne probleme te pitanja vezana za nove pokušaje uvođenja represivnih mjera prema građanima, RTRS i dalje ostaje fokusiran na političke teme i favorizovanje predstavnika entitetske vlasti. No bilježimo, kako smo to i naveli, iako male i rijetke, i neke pozitivne iskorake u izvještavanju RTRS-a.