Foto: Index.hr

RTRS: Ko je Reinhard Priebe?

  1. – 31. mart 2019.

O NEUSTAVNOM DANU RS-a: Odluka Ustavnog suda BiH kojom je po drugi put osporen 9. januar kao Dan Republike Srpske bila je povod da novinari RTRS-a ponovo iskažu svoj patriotizam. U najavi izvještaja o odluci Ustavnog suda BiH (Dnevnik 29. marta) prezenterka navodi da je „ponovo građanima Srpske osporeno da slave svoj dan“.  Isto čini u svom izvještaju i Gvozden Šarac, ističući  da je „Ustavni sud BiH  bacio pod noge referendumsku volju građana“, referirajući se na referendum o 9. januaru kao Danu RS-a koji je održan u osvit lokalnih izbora 2016. Pri tom uredništvo javnog RTV servisa RS-a pod „građanima Srpske“ podrazumijeva, evidentno, samo one srpske nacionalnosti. I izostavlja se činjenica da je, shodno Ustavu RS-a, to entitet ravnopravnih i konstitutivnih naroda: Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih. Podvlačimo da je diskurs kako novinara RTRS-a tako i srpskih političara o odluci Ustavnog suda identičan onom kada se komentarisala drugostepena presuda Žalbenog vijeća Mehanizma za međunarodne krivične sudove ratnom zločincu Radovanu Karadžiću. U oba slučaja riječ je, ističe se, „o političkim, a ne pravnim odlukama, usmjerenim prema srpskom narodu i RS-u“.

Odluka Ustavnog suda BiH bila je ključna tema i Dnevnika 30. marta. Ponovljeni su dan ranije izneseni stavovi srpskih političara koji su isticali da neće odustati od toga da Dan RS-a proslavljaju 9. januara. Ovom su dodana i, kako je navedeno, mišljenja pravnih eksperata koji su u pravilu i članovi vladajućih političkih stranaka u RS-u. Jedina vrijednost navedenih izvještaja u konačnici se svodi na primjer kako novinari RTRS-a bespogovorno prihvataju i afirmišu stavove srpske političke javnosti koja se oglušuje o vladavinu prava.

REINHARD PRIEBE U BiH: Izvještaj o dolasku u zvaničnu posjetu BiH Johannesa Hahna, komesara za proširenje Evropske unije, pripremila je Branka Kusmuk. Iako s daleko manje vlastitih komentara i zaključaka, Kusmuk ipak nije odoljela da ih barem djelimično koristi. Poput tvrdnje da su za formiranje Vijeća ministara  BiH kočnica i dalje „stara sarajevska uslovljavanja vezan za NATO integracije“. O sastanku Hahna s ocem ubijenog Dženana Memića Murizom i Suzanom Radanović , majkom ubijenog Davida Dragičevića, Kusmuk nije kazala nijednu jedinu riječ. Tek u završnici izvještaja kratko je navela da u BiH dolazi „kako kažu, njemački ekspert za vladavinu prava“. S kojim ciljem, objašnjenje je izostalo.

Ocjena 1

BNTV: Dvostruki aršini u zazivanju vladavine prava

  1. – 31. mart 2019.

NEMA ODUSTAJANJA: Na političkoj sceni bh. entiteta Republika Srpska s posebnim negodovanjem dočekana je odluka Ustavnog suda BiH kojoj je ponovo osporen 9. januar kao Dan RS-a. Naime, riječ je o odgovoru na apelaciju delegata bošnjačke i dijela hrvatske nacionalnosti u Vijeću naroda RS-a u kojoj su zahtijevali ocjenu ustavnosti ovog entitetskog praznika. U Dnevniku emitovanom 29. marta gledateljima su predočene reakcije od Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, preko entitetske predsjednice, premijera, predsjednika Narodne skupštine kao i lidera srpskih parlamentarnih stranaka. Koji su listom ustvrdili da je odluka „politička, a ne pravna“, da će se naći načini  „da se pod navodnicima“ u entitetskom parlamentu ispoštuje odluka Ustavnog suda, te da „RS neće odustati od proslave 9. januara“.

PRAVDA ZA DAVIDA I DŽENANA: U istom Dnevniku sljedeći izvještaj bio je vezan za slučaj ubistva Davida Dragičevića, odnosno najavu dolaska Reinharda Priebea, specijalnog istražitelja Evropske unije koji bi trebao utvrditi jesu li policija i pravosuđe kako u RS-u u slučaju Dragičević, tako i u Federaciji BiH u slučaju smrti Dženana Memića poštovali zakone. Ovo navodimo jer upravo na slučaju Dragičević, ali i nizu drugih novinari BNTV-a ukazivali su na brojna  kršenja zakona. Nalazimo, stoga, licemjernim bez kritičkog promišljanja prihvatanje stava srpskih političara da neće poštivati odluku Ustavnog suda BiH, a istovremeno zazivanje pravde i pravičnosti u drugim slučajevima.

ISKRENE UVREDE ILI ISKRENI POZIVI ZA ULAZAK U VLAST: Gledatelji su u nedjelji iza nas izvještavani i o razgovorima koji su na Dodikovu inicijativu vođeni između ključnih predstavnika SNSD-a, SDS-a i PDP-a oko koaliranja, tj. stvaranja srpskog bloka na nivou BiH. U vezi s tim izdvajamo izvještaj Danine Milaković, koja je, dok javnost čeka konačan odgovor hoće li opozicija u RS-u ostati opozicija ili će, pak, pokleknuti pred ponudama SNSD-a, napravila retrospektivu o tome šta je Milorad Dodik, lider SNSD-a, samo tokom posljednje  izborne kampanje govorio o vodećim ljudima SDS-a i PDP-a Vukoti Govedarici i Branislavu Borenoviću. Riječ je o nizu ne samo negativnih kvalifikacija nego i prostačkih uvreda na osnovu kojih je Milaković otvorila i pitanje koliko je onda Dodikov poziv na saradnju iskren.

Ocjena 6

Komparativna analiza

Dva smo svijeta različita – bio bi najkraći opis načina na koji su RTRS i BNTV u svojim dnevnicima gledatelje izvijestili o prvih sto dana rada Vlade RS-a Radovana Viškovića. Dok je u Dnevniku RTRS-a gledateljima ponuđen hvalospjev u najboljem propagandističkom maniru uspjeha postignutih u prvih sto dana, novinari BNTV-a temi su prišli analitički. Pri tom su kao osnov  koristili istraživanja nevladinih organizacija o obećanjima datim tokom kampanje. Realizirana su samo dva od 217. A šta sve nije ni započeto….