Foto: Ilustracija/Auto Express

Kako saznaje agencija Fake & Spin, novinar RTRS-a Mato Đaković još jednom će obnoviti svoj vozni park. Nedavno je Đaković od jednog poznatog hrvatskog konzula kupio BMW za čije je dažbine platio 23.145 maraka. Koliko je koštao auto ako su mu dažbine tolike, izračunajte sami, nismo mi vaš kalkulator. Oko te kupovine izbila je omanja regionalna afera, zbog koje su se morali očitovati svi važniji čimbenici Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Sve je po ovog novinara išlo dobro dok predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nije organizirala konferenciju za štampu. Prije nje Andrej Plenković je negirao bilo kakvu aferu, isto su uradili i službenici SOA-e, HRT je junački branio interese, poštenje i neinvolviranost hrvatske sigurnosne strane u predmetnu priču, a združene novinarsko-političke napade iz Bosne i Hercegovine na sporni BMW ne vrijedi ni spominjati. Međutim, stvar je pokvarila najpopularnija navijačica hrvatske nogometne vrste, kada je na konferenciji za tisak, komentirajući aferu, priznala da nije baš u redu da bosanskohercegovački novinari vozikaju hrvatske diplomatske automobile. I tada su kola krenula nizbrdo.

To je toliko razjarilo Đakovića da je donio neopozivu odluku – prodati tek registrirani BMW i u inat hrvatskoj predsjednici ovaj put kupiti automobil od srbijanskog ili možda čak ruskog konzula. Takva namjera je očekivana i logična, jer dostojanstvo novinarske profesije mora se odbraniti po bilo koju cijenu.

Problem je što pomenuta gospoda voze ladu, i to bi značajno moglo uticati na kvalitet i udobnost vožnje korpulentnog novinara. S druge strane prednosti su višestruke. Lada je toliko jeftinija da bi njena cijena bila znatno manja od samih dažbina za automobil u odlasku. Rezervni dijelovi također su bitan faktor u cijeloj priči – za jedan originalni retrovizor BMW-a možete kupiti dobro očuvanu ladu s četiri zimske gume i kozmetikom za pranje.

Tu priči nije kraj. Vijest o prodaji izazvala je, također očekivano, veliku živahnost među fanovima BMW-a, koji sada s nestrpljenjem tragaju za oglasom o prodaji trenutno najpoznatijeg bosanskohercegovačkog auta. Kako se očekuje, oglas bi trebao glasiti otprilike ovako: „Prodajem BMW, krcat prislušnom opremom, odlično očuvan, cijena po dogovoru. Samo ozbiljne ponude dolaze u obzir. Šifra: Bubica.“

                    (Ovaj tekst je satiričnog karaktera)