Foto: New Straits Times

BHT1: Zašto se cenzurisala biografija napadača sa Novog Zelanda?

12.- 18. mart 2019.

DRAGAN MEKTIĆ VS. MIJO KREŠIĆ: Tužilaštvo je formiralo predmet, a biće rasprava i u Predsjedništvu. Tako je urednik Dejan Petrović započeo Dnevnik 2 u četvrtak kada su u javnosti odjeknuli Žurnalovi navodi da hrvatske obavještajne službe vrbuju selefije kako bi našu zemlju prikazali kao terorističku prijetnju. Navode je potvrdio i ministar bezbjednosti Dragan Mektić, te od tog trenutka to postaje ozbiljna vijest koja prijeti da ugrozi odnose između dvije zemlje. Zanimljivo je da BHT1 nije izdvojio preko ekrana citat prvog bezbjednjaka, čije su se izjave vrtjele u svim medijima, dok su dva puta istakli kako on nije bio dostupan za komentar. Nije bilo mjesta insistiranju na komentaru ministra. Njegove potvrde novinarskih navoda bile su dovoljne. Mektić je ključni akter afere čije su izjave obilato citirane i u hrvatskim medijima. Samo je nekako ostao necitiran na državnoj televiziji u prvom danu afere. Zato je njegov zamjenik Mijo Krešić, koji negira sve navode, dobio spikersko čitanje izjave s ekrana.

RAZGOVORI KAO POKUŠAJ DA SE OBJASNI VIJEST: BHT1 je upriličio dva razgovora o aferi vrbovanja selefija. Prvo su razgovarali s profesorom Nedžadom Korajlićem, koji je pokušao objasniti stvar sa stručnog aspekta, a onda i s novinarom Žurnala Avdom Avdićem, koji stoji iza tvrdnji da je Hrvatska putem svojih obavještajaca, kako to reče jedan hrvatski zastupnik, de facto poticala terorizam. Bile su to ispravne uredničke odluke Dejana Petrovića i Blažice Krišto, jer u pitanju su vjerovatno najozbiljnije optužbe na relaciji BiH-Hrvatska od završetka rata, pa je vijest bila ispraćena posvećenijim pristupom. Avdić je zaključio da se to što nema reakcije naše obavještajne agencije može tumačiti kao odobravajuće ćutanje.

OCJENA: 3

FTV: U manje vremena oštriji i sadržajniji

12. – 18. mart 2019.

RAZMJERE AFERE: FTV je bio hrabriji od svojih kolega sa BHT1, pa su odmah spekulisali koje su to razmjere obavještajne afere po posljedice odnosa između BiH i Hrvatske (urednica Amra Zaklan). Odnosi su okarakterisani kao uzburkani, a javnost se podsjetila na to da su izjave hrvatskih zvaničnika često nedobronamjerne koliko god se one pokušale predstaviti kao prijateljske. Utisak je da je FTV u duplo manje vremena efektnije sažeo vruću aferu smjelo postavljajući prava pitanja i ne libeći se dati prostor glavnom akteru, odlazećem ministru Draganu Mektiću.

BEZ CENZURE: I u drugoj udarnoj vijesti FTV je bio tačniji i bolji u obradi. Opet zbog toga što ništa nisu prikrili, ili što se nisu ustezali prikazati stvar onakvom kakva jeste. Još u udarnoj špici urednik Darjan Babić je izdvojio to da je terorista sa Novog Zelanda u pohod krenuo uz četničke pjesme. Nemoguće je biti sa Balkana i ne spomenuti biografski podatak koji povezuje napadača s regionom, i koji se uklapa u zaokruženu logiku ideološkog ekstremizma dokazanog neofašiste. Uostalom, i srpski šef diplomatije Ivica Dačić bio je upitan za komentar. Sve to se, naravno, nije moglo gledati na BHT1, koji je u erteeresovskom stilu cenzurisao dio koji im se nije dopao.

OCJENA: 6

KOMPARATIVNA ANALIZA: Veliku obavještajnu aferu ispraćamo s dva različita medijska pokrića. BHT1 je bio vidno umjereniji, i pored nemale minutaže, dok je FTV bio oštriji i precizniji u skoro pa duplo manje vremena. Urednici Federalne se nisu libili: ako je tačan makar i dio iz priče Žurnala i Dragana Mektića, BiH ima nimalo naivnog neprijatelja u susjedstvu. Na svojoj granici. Koji se još predstavlja kao veliki prijatelj i saveznik. Od novinara se očekuje da zapitkuju i budu radoznali do mjere koja naglašava oštrinu vijesti, a upravo su to činili na FTV-u kada su se pitali jesu li odnosi između dvije zemlje nepovratno unazađeni. BHT1 sedmicu ispraća novim gafom. Sada se cenzurisala informacija da je izvršilac terorističkog napada na Novom Zelandu bio okićen i inspirisan četništvom, kao i drugim istorijskim figurama iz regiona. Pozadinu tog prećutkivanja je teško pretpostaviti jer gotovo da nije bilo regionalnog medija koji je prikrio tu informaciju.