Foto: Anadolija

RTRS: Da li je Stanivuković navodno ugrožen ili on ugrožava bezbjednost građana Banjaluke?

18. – 24. februar 2019.

GENERAL ŽELI POSJETITI GROBOVE: Svako izvještavanje o suđenjima licima optuženim za ratne zločine u BiH na javnom RTV servisu bh. entiteta Republika Srpska u pravilu prate dvostruki standardi. Jedni, koji se primjenjuju za lica srpske, drugi za lica bošnjačke i hrvatske nacionalnosti. Potvrdilo se to i u izvještajima emitovanim u Dnevniku 18. februara. U izvještaju sa statusne konferencije na kojoj je u Hagu Ratko Mladić, prvostepeno osuđeni ratni zločinac i  ratni komandant vojske bosanskih Srba, zatražio privremeno puštanje na slobodu, do u tančine su predstavljeni razlozi navedenog zahtjeva. „Mladić je sudije upozorio da mu zbog lošeg zdravlja sat otkucava“, „general želi posjetiti grobove svojih najmilijih“, dio je onog što je navedeno u izvještaju. Na kraju, podatak da je osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Za koje to zločine, nije navedeno.

Na drugoj strani, u izvještaju o nastavku suđenja Ramizu Drekoviću, pripadniku Armije BiH, precizno je navedeno sve što mu optužnica stavlja na teret. Novinar je donio i razgovor s preživjelim žrtvama granatiranja Kalinovika 1995. godine i članovima porodica stradalih.

Žrtve su samo žrtve, bez obzira na nacionalnost, i zaslužuju jednak tretman i empatiju. Kod uredništva i novinara RTRS-a to nije tako. Jer bošnjačke i hrvatske žrtve nemaju ni imena ni lica i jedva da se kada i spominju.

ODAKLE STIŽU MIGRANTI U BiH: Izjava  ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da se među migrantima koji su ušli u BiH nalazi pet Afganistanaca koji se dovode u vezu s terorizmom bila je povod za „analizu“ ove problematike. Kao na traci redali su se stručnjaci za bezbjednost, među kojima je perjanica RTRS-a Dževad Galijašević, te oni iz Srbije s tvrdnjama da se u BiH koncentrišu islamski teroristi. Kako ulaze u BiH, nijednom riječju nije spomenuto. Jer to bi značilo i otvaranje teme o namjernoj propusnosti granice susjedne Srbije koja migrante ne sprečava da ilegalno ulaze u našu zemlju.

Izdvojeno

Za one koji su to smetnuli s uma, treba podsjetiti da je u osvit lokalnih izbora 2016. godine tadašnji predsjednik RS-a Milorad Dodik na Palama otvorio studentski dom koji nosi ime Radovana Karadžića. Prvog predsjednika SDS-a i ratnog predsjednika RS-a, koji je pred Haškim tribunalom nepravosnažno osuđen na 40 godina zatvora za ratne zločine. Nije suvišno podsjetiti i na to da Vlada RS-a finansijski pomaže lica srpske nacionalnosti kojima se sudi za ratne zločine, kao i članove njihovih porodica, i da nikada nije napravila bilo kakav otklon od onog što su počinili. Stoga postavljamo pitanje uredništvu Dnevnika šta je to uvreda RS-u kada lider SDA Bakir Izetbegović kaže da je „RS projekt Radovana Karadžića“?

Ocjena: 1

BNTV: Ko je naručio napad na Vladimira Kovačevića?

18. – 24. februar 2019.

O LOKALNIM IZBORIMA I PREVARAMA: O rezultatima prijevremenih izbora za načelnike i gradonačelnike u devet lokalnih zajednica u BiH, održanih 17. septembra, gledateljima je ponuđena tek štura vijest. Fokus je stavljen na poraz kandidata SDS-a za gradonačelnika Doboja, koji je iznio tvrdnje o neregularnostima koje su pratile kampanju i izborni proces. Da li iz solidarnosti prema onom što je od opozicije u RS-u ostalo ili iz samo uredništvu znanih razloga, o porazu kandidata opozicije u Trebinju nije rečena nijedna riječ.

Od ostalih političkih tema ispraćeni su razgovori lidera SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a oko formiranja Vijeća ministara BiH, te sjednica odbora za bezbjednost Narodne skupštine RS na kojoj se raspravljalo o potrebi pružanja policijske zaštite poslaniku PDP-a Drašku Stanivukoviću. Stanivukoviću je, podsjećamo, početkom ovog mjeseca slupan automobil, a njegov saradnik Ivan Begić je tokom davanja izjave u policiji bio izložen prijetnjama inspektora koji ga je saslušavao.

OD OPOZICIONARA DO DIREKTORA: Ipak, najveću pažnju javnosti u RS-u, pa tako i uredništva Dnevnika, izazvalo je imenovanje lidera NDP-a Dragana Čavića za direktora Elektrokrajine Banjaluka, najvećeg elektrodistributivnog preduzeća u okviru Elektroprivrede RS. Čavić, koji je do novembra prošle godine, odnosno formiranja nove vlasti u RS-u, važio za najvećeg opozicionog političara u RS-u, priklonio se vladajućoj većini. U izvještaju, Milan Kovač sabrao je reagovanja novinara i političkih analitičara koji su upozorili koliko je u politici, zarad vlastitih benefita, lako promijeniti stav i iznevjeriti povjerenje glasača.

Ako je suditi prema prvom ročištu kojim je počelo suđenje Marku Čoliću, koga se tereti za pokušaj ubistva novinara BNTV-a Vladimira Kovačevića, moglo bi se desiti da motivi i nalogodavci napada ne budu otkriveni. U izvještaju sa suđenja, gledatelji su upoznati s bahatim ponašanjem okrivljenog i njegovog advokata u sudnici, te izjavom Kovačevića koji smatra da je ključno pitanje na koje sud treba dati odgovor ko je napad naručio.

Izdvojeno

Migranti koji borave u BiH i koji u nju konstantno pristižu nisu od posebnog interesa za uredništvo Dnevnika i pored činjenice da ih sve veći broj dolazi i u Banjaluku. Gledatelji se o tome tek sporadično informišu pa u nedjelji iza nas bilježimo tek dva izvještaja. Jedan iz Dnevnika 19. februara koji se bazirao na izjavi ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da „BiH prijeti novi talas migranata i da se sve više žena i djece, supruga pripadnika ISIL-a, želi vratiti u BiH“.

Drugi izvještaj emitovan je u Dnevniku 21. februara, a u njemu stoji da je na području Bijeljine zabilježen ulazak 22 migranta u BiH. Potom novinarka Sanja Žilić navodi kako su oni u BiH stigli iz susjednih država. Smatramo da ta formulacija „susjedne države“ sigurno ne proizlazi iz elementarnog nepoznavanja geografije. Tačnije, sa kojom to državom BiH graniči na svojoj istočnoj granici. Stoga izvodimo zaključak da se svjesno prenebregava navesti da migranti ilegalno u BiH u najvećem broju ulaze iz susjedne Srbije, kojoj evidentno nije u interesu da bolje zaštiti svoju granicu.

I u nedjelji iza nas nastavljeno je sa izvještavanjem o okupljanjima građana Banjaluke u porti pravoslavnog hrama, gdje se svakodnevno pale svijeće za ubijenog mladića Davida Dragičevića. Ipak, praksa da novinari svake večeri rade izvještaje je prekinuta, pa sada imamo samo vijest prezentera ispraćenu snimcima okupljenih građana. Kako se svi skupovi odvijaju pod budnom paskom pripadnika policije, Vladimir Kovačević je to iskoristio kao povod za otvaranje pitanja zašto policija sve češće legitimiše kako građane tako i novinare, posebno one koji prate okupljanja u Banjaluci. Iz izvještaja izdvajamo krajnje neuvjerljive izjave predstavnika MUP-a RS koje se svode na tvrdnje da policija ima pravo bilo kog građanina ili novinara bilo gdje legitimisati, no da su pod posebnom prismotrom oni „koji predstavljaju sigurnosnu prijetnju“. Traženi odgovor na pitanje novinara kakvu to prijetnju po sigurnost RS-a predstavljaju građani koji u porti hrama pale svijeće, nije uslijedio.

Ocjena: 7

Komparativna analiza

Odnos i RTRS-a i BNTV-a prema Srbiji, odnosno njenoj vlasti, na granici je idolopoklonstva. Stoga se sve što tamošnja vlast čini, ne propituje. Tome smo svjedočili i ove nedjelje u izvještajima koji su se bavili problematikom migranata u BiH. U kojima se niti jednom riječju ne spominje da najveći broj migranata u BiH ilegalno ulazi iz Srbije i da tamošnje vlasti ništa ne čine da se s tom praksom prekine.