Foto: The Straits Times

Filipinska novinarka Maria Ressa, jedna od ličnosti godine časopisa Time, uvjetno je oslobođena, dan poslije privođenja zbog klevete. Pedesetpetogodišnja Ressa, čija je informaciona internetska stranica Rappler u stalnom sukobu s filipinskim predsjednikom Rodrigom Duterteom, provela je noć u zatvoru poslije hapšenja u srijedu.

Ona je optužena za klevetu, što nosi kaznu od 12 godina zatvora, a prethodno su ona i njena stranica već bili optuženi za utaju poreza, prenosi Beta.

Njena stranica Rappler vodi borbu protiv surove kampanje protiv droge, koji Duterte provodi od dolaska na vlast 2016. godine, u kojoj su ubijene hiljade ljudi.

“Govorimo o dvije stvari – zloupotreba vlasti i iskrivljenje pravde”, rekla je novinarka medijima kada je položila kauciju u sudu u Manili. Dodala je da se u zemlji prisustvuje “laganom umiranju demokratije”. Ona je položila kauciju 100.000 pezosa (1.700 eura), te je ovo šesti put da je morala položiti kauciju kako bi izbjegla zatvor.

Međunarodne osude zbog njenog hapšenja su odmah stigle. Oglasila se i predsjednica upravnog odbora Komiteta za zaštitu novinara – CPJ Kathleen Carroll, koja je nazvala hapšenje Resse skandalom i pozvala filipinske vlasti da odmah oslobode novinarku.

Nove optužbe protiv Resse proističu iz članka napisanog 2012. godine o navodnim vezama jednog biznismena i tadašnjeg predsjednika Vrhovnog suda.

Tužba koju je podnio biznismen prvobitno je odbačena 2017. godine, ali je predmet kasnije prebačen na tužilaštvo.

Tužba se zasniva na spornom zakonu o cyber kriminalu, u kome se osuđuje online kleveta.

Izvor: Al Jazeera