Foto: Pawnee A. Davis Law Firm

U Hrvatskoj se trenutno vodi više od 1.000 predmeta protiv novinara i medija rečeno je u srijedu na okruglom stolu “Novinarstvo pred sudom” u Zagrebu, na kojem su učesnici upozorili na česte građanske i kaznene postupke koji se radi zastrašivanja kritičnog novinarstva vode protiv medija.

Hrvatsko novinarsko društvo poslalo je upitnik o tužbama na adrese 90 medija, a odgovore je dobilo od njih 18, protiv kojih se, uključujući i njihove novinare trenutno  vode 1.163 sudska predmeta, prenosi Hina.

Na meti tužilaca najčešće su izdanja Hanza medije i Styrije, a slijede Slobodna Dalmacija, Index, Nacional, Telegram, RTL, T-portal, Novosti, List Međimurje, HINA, Varaždinske vijesti, H-alter, Glas Slavonije, Tris, Media daily, Lider, pa čak i HND.

‘HRT akter ušutkivanja novinara’

Zabrinjavajuće je to da Hrvatska-radio televizija, koja se finansira javnim novcem i koja bi trebala promicati slobodu govora, zbog kritičkog pisanja o HRT-u, pokrenula 33 tužbe protiv vlastitih i drugih novinara, medija i HND-a, uz odštetni zahtjev od 2,17 miliona kuna (292.000 eura).

“Javni medij, koji bi trebao štititi medijske slobode, postao je glavni akter ušutkavanja novinara”, kazala je potpredsjednica HND-a Slavica Lukić.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko upozorio je da su veliki problemi i odštetni zahtjevi sa kojima se hrvatski mediji i novinari kontinuirano susreću od 1990-ih. Za stanje na HRT-u Zovko odgovornim smatra premijera Andreja Plenkovića jer tolerira takvo ponašanje. Od HRT-a traži da povuče sve tužbe protiv novinara i medija.

Krivični postupak protiv 11 novinara

Glavni tajnik Evropskog saveza novinara Ricardo Gutierrez rekao je da su problem HRT-a prepoznali i evropski stručnjaci.

Osim građanskopravnih, postupci protiv novinara i medija vode se i zbog kaznene odgovornosti.

“Ako ste novinar kojeg tuži sudac, jako teško ćete dobiti spor”, kazala je Lukić, napomenuvši da su u slučajevima kad su suci tužitelji presude za duševne boli vrlo visoke.

Sudije ne prepoznaju satiru

Domagoj Zovak, urednik News Bara, portala koji je nepravomoćno izgubio spor protiv Velimira Bujanca zbog satiričnog teksta, rekao je kako su već nakon prvog ročišta bili uvjereni da će izgubiti spor jer sutkinja nije nimalo razumjela što je satira.

Nada se da će na višoj razini ipak dobiti spor, a smatra kako bi bilo dobro da Zakon o medijima definira satiru.

Izvor: Al Jazeera/Agencije