Foto: Youtube / Screenshot / Noizz.rs

Još od kraja prošlog mjeseca, Srbiju potresa ozbiljan skandal: Miroljub Petrović, čovjek kojeg bi najpoštenije bilo nazvati YouTube filozofom, optužen je da je koristeći se nadriljekarstvom odgovoran za smrt Makedonca Slavča Petrova. Petrov se Petroviću obratio za pomoć nakon što mu je dijagnosticiran tumor centralnog nervnog sistema nakon serije epileptičnih napada, a porodica preminulog tvrdi da je Petrović savjetovao terapiju čajevima, molitvom i šetnjom. Daleko je problematičnije, tvrde, to što je Petrović, također na dijagnozu potencijalno malignog tumora kojeg su ljekari željeli tretirati gama-nožem, Petrova ubjeđivao da “ni slučajno ne ide kod ljekara” i da se “to lako rješava”. Slučaj je završio pred sudom, koji će svakako utvrditi stepen odgovornosti. Ono što nas zanima jeste ko je Miroljub Petrović i kolika je odgovornost samih medija koji su ga jednakom žestinom promovisali, kao što ga sada kritikuju?

Problem s činjenicama

Kada je u pitanju biografija Miroljuba Petrovića, teško je ustanoviti činjenice. Petrović za sebe tvrdi da je diplomirao geologiju na Univerzitetu u Beogradu i medicinu na Međunarodnom institutu za originalnu medicinu u Americi. Kako stoji u njegovoj biografiji na zvaničnoj stranici, također je doktorirao filozofiju cum laude na Univerzitetu Alexandru Ioan Cuza u Iasiju u Rumuniji. Za sami studij geologije u Beogradu vezan je skandal kada je nastavno vijeće Smjera za paleontologiju odlučilo da se Petroviću onemogući sticanje zvanja magistra geologije zbog njegovog negiranja naučnosti geoloških disciplina. Provjerom činjenica također se može ustanoviti da je Međunarodni institut za originalnu medicinu neakreditovana obrazovna institucija koja se bavi edukacijom iz homeopatije, te su u SAD-u registrovani kao nevladina organizacija, što Petrovićevo znanje iz medicine itekako dovodi u pitanje. To ga, međutim, nije spriječilo da u Srbiji osnuje Centar za prirodnjačke studije i pokuša osnovati neakreditovani fakultet, na kojem je namjeravao edukovati kadrove u polju “biblijskog Stvaranja i principa zdravog života”, a sami Centar obuhvata i nekoliko instituta, uključujući Institut za prirodnu medicinu i Institut za nacionalnu istoriju. Kao sporedni posao, a moglo bi se reći i iz hobija, Petrović je također osnovao i Centar za antropološke studije, koji se, navodno, bavi “problemom sekti u Srbiji”. Sve ovo svakoj iole kritički osviještenoj osobi signalizira da se radi o ozbiljnom šarlatanstvu i pseudonauci, ako ne uračunamo dvije stvari: Petrovićevu ogromnu popularnost, i čisti očaj ljudi kojima je potrebna pomoć, što je obično pogubna kombinacija.

Kako je i na osnovu čega Miroljub Petrović zaradio vlastiti kredibilitet u očima javnosti? Prvo ozbiljno pojavljivanje u regionalnim medijima vezano je za još jedan incident iz 2012. godine. Tada je Petrović objavio vlastiti YouTube video ispred holandskih brana na Sjevernom moru, tvrdeći da postoji plan “srpskih intelektualaca” za uništenje brana i izazivanje potopa ukoliko vlasti Holandije ne oslobode Vojislava Šešelja, Radovana Karadžića i Ratka Mladića iz pritvora Haškog tribunala. Snimak je emitovan i u programu Radio-Televizije Vojvodine, a Petrović je ekspresno priveden po nalogu holandske obavještajne službe i policije. To ga, izgleda, nije obeshrabrilo, te je uskoro postao omiljeni sagovornik YouTube kanala Balkan Info. Balkan Info, koji za sebe tvrdi da je “nezavisna medijska produkcija” i “glas svih koji ne žele da budu deo kratkotrajnih projekata i saveza, svih onih koji poštuju srpske tradicionalne vrednosti i koji čuvaju sećanje na naše slavne pretke”, u biti je populistička dijaloška platforma s ciljem prikupljanja što veće gledanosti nauštrb kritičkog pristupa. Spisak gostiju vrlo jasno oslikava da se pritom mnogo prostora ostavlja upravo pseudonauci; naslovi nekih od videa, poput “Milan Paroški – Postoje dokazi da je Deda Mraz naš, Sorabi su prezali irvase!” i “Predrag Petković – Zemlja je ravna ploča i postoje mnogi dokazi za to!”, govore sami za sebe. Najgledaniji video upravo je onaj koji je Miroljuba Petrovića na kraju proslavio: “Miroljub Petrović – Evropska Unija promoviše satanizam i uništenje”, od 16. decembra 2016., koji ima preko 1,2 miliona pregleda u trenutku pisanja ovog članka.

Nacionalizam, ksenofobija, homofobija

Petrović se u ovom, kao i u kasnijim intervjuima, bavi upravo populističkim nacionalizmom i na način pitak svakom ko ima bar malo afiniteta ka etnonacionalnim ubjeđenjima, ksenofobiji, homofobiji i ostalim ekstremno-desničarskim stavovima razlaže krajnje opasne stavove. Petrovićevo hvalisanje srpskih junaka, “obnavljanje Dušanovog carstva”, dijatribe o nazivima fudbalskih klubova u Srbiji gdje bi se “komunistički” nazivi trebali promijeniti u izvorno srpske poput FK “Četnik” i famozna rečenica “Ideš pod mač, bato” po kojoj bi se svako ko krši božije zakone morao kazniti onako kako to Petrović smatra korektnim, učinili su da postane ne samo miljenik YouTube gledalaštva već i jedan od glavnih ideologa desničarske političke organizacije i parlamentarne stranke Srpski pokret Dveri. Gostujući na više tribina Dveri (ti videozapisi više nisu dostupni na njihovom kanalu), Petrović se dalje bavio pobijanjem brojnih naučnih teorija, dok mu je najveći neprijatelj bio darvinizam. Nagli zaokret srbijanskog društva ka kreacionizmu samo je dio jačanja ekstremno desničarskog sentimenta širom regije, pa je tako slatkorječivi Petrović itekako popularan i u BiH i susjednoj Hrvatskoj, bez obzira što npr. za Hrvate smatra da su “dobar narod u zabludi oko pojedinih dijelova istorije”, dok je u intervjuima svoj duboko usađeni orijentalizam znao prikriti i hvaljenjem ISIL-a, rekavši da su to “momci koji znaju riješiti problem”. Da Petrović nije samo marginalna figura regionalne javne scene, govori i to da je u martu 2017. pozvan u reality serijal “Parovi” kao specijalni gost, što ga je dalje spektakulariziralo. U 2019. je u naslovima istih onih medija koji su ga rado stavljali na naslovnicu postao šarlatan i prevarant.

Naplaćivao šetnje

A šta sad? Nakon što je u emisiji Prve TV suočen sa sestrom preminulog Petrova, Biljanom Jovanović, gdje se ponašao relativno pristojno – a gdje se Prva TV ponijela krajnje etički upitno, otvorivši pitanje odgovornosti Petrovića za SMS glasanje, iako je jasno da se radi o slučaju za nadležno tužilaštvo i sud – on se putem javno objavljenih pisama odlučio obračunati sa porodicom preminulog i to uvredama i prijetnjom krvnom osvetom. Bez obzira što žestoko poriče sopstvenu uključenost u čitav slučaj, kao i to da je svoju terapiju šetnjama naplaćivao 120 eura po danu, ipak ga očekuje sudski proces. S druge strane, mnogo je značajnija šira slika koju “slučaj Petrović” plastično ilustruje. Ekonomski faktori u društvu, poput niskog životnog standarda i platežne moći, ali i sve veće odmicanje od onoga što je nauka postigla u milenijima iza nas, doveli su do stadija u kojem smo se, bar po prihvatanju antinaučnih razglabanja po YouTube kanalima, djelimično vratili u srednjovjekovnu potragu za eliksirima zdravlja. Pritom, za kritiku, a posebno za osudu, nisu oni koji u to slijepo vjeruju, pa tako ni pokojni Petrov ni njegova porodica. Destabilizirana tranziciona društva koja ne ulažu u nauku, zdravstvo i kulturu ne mogu se nadati boljem. Odgovornost, samim tim, nije samo sudska i nije samo na Petroviću. Odgovornost za činjenicu da uopšte postoji izbor između tretmana gama-nožem i šetnjama i molitvom također je na onima koji su, vladajući našim državama, doveli društvo pred taj izbor, i učinili da on izgleda sasvim racionalan i logičan.