Foto: Reuters/Ognen Teofilovski

NAJBOLJA INICIJATIVA: SDA podnijela apelaciju koju neće podnijeti, da se promijeni ime Republici Srpskoj. U kladionicama za sada vodi prijedlog Republika Srpska, Bošnjačka, Hrvatska, Ruska, Ostalska i svih ljudi dobre volje.

NAJBOLJI TAJNI PLAN: Redakcija portala Noćnik.ba otkrila je tajni plan Suhovljev 69, čiji je cilj sistematsko rasplođavanje Hrvata, kako bi brojčano, a odmah potom idejno, kulturološki i ekonomski nadmašili i minorizirali Srbe i Bošnjake. Redakcija je prvo relativizirala postojanje ovog Protokola mostarskih mudraca, rekavši da nije sigurna da plan postoji, potom su istakli da je to nešto što su ponudili kao predložak za demokratsku raspravu, a onda ga povukli s portala i iz javne upotrebe.

Suhovljev 69 ipak, kroz svoje precizne smjernice, ostaje da živi u srcu svakog odanog domoljuba.

NAJBOLJI OPERATIVNI PLAN: Ministar unutrašnjih poslova RS-a nabavlja konje za policiju. Ovim će efikasnost organa reda u borbi protiv mračnih građana još više doći do izražaja.

Konjima na slobodu javne riječi, o zar se i to može?

Može, može, dobacuje iz skupštinske klupe dobro raspoloženi ministar.

Njiiiiiha, uzvraćaju s odobravanjem pripadnici nove eskadrile.

NAJBOLJI VOZNI PARK: Bez premca, vazduhoplovni servis Milorada Dodika. Ovako oboružanoj helikopterima i avionima, Republici Srpskoj ne može se desiti neprimjereni sirotinjski gaf da se, recimo, primadona kakva je Svetlana Ražnatović trucka po bespućima autoputeva.

Zahvaljujući se na ukazanom povjerenju, jedinstvena Ceca domaćinima je iz helića uzvratila neprolaznim hitom: „Ja još letim u tvojoj majici…“

NAJBOLJE JEDNONACIONALNE ORGIJE: Vlada Kantona Sarajevo organizirala je u ekskluzivnom resortu kod Tarčina redovnu radnu večeru, na kojoj se trebalo raspravljati o multietničkom Sarajevu i istom takvom karakteru njegove vlasti. Večera je, nažalost, otkazana jer su o multikulturalnosti i multietničnosti, kako se ispostavilo, raspravljali monoetnički kumovi i jarani partija implementiranih u novu vlast.

Sjećate li se kako smo se smijali saudijskoj konferenciji o pravima žena na kojoj nije bilo nijedne žene? E ovo vam je to…

NAJBOLJA POLITIČKA STRATEGIJA: Savez za bolju budućnost obradovao je građane Kotline još jednim ubojitim planom: nakon što su odstrijelili vrane, sada su otišli korak dalje i predložili da se ujednači etnički sastav golubova. Pod rukovodstvom SDA, u političkom Teheranu se nakotilo previše golubova Bošnjaka, pa predlagač nudi genijalnu ideju. Da se preletačima ofarbaju krila po etničkoj pripadnosti (Bošnjaci zelena, Hrvati kockice, Srbi crvena, ostali tamno crna), te da se onda jedno vrijeme ne hrane zeleni, samo kockasti, crveni i ostali, kako bi se harmonizirali etnički sastav i ideološki narativ čaršijanerskih pacova s krilima, kako u popularnom SBB-u interno zovu ovu krilatu napast.

NAJBOLJA KUPLJENA DIPLOMA: Na crnom tržištu pojavile su se rabljene, ali dobro očuvane diplome Pravnog fakulteta iz Širokog Brijega. Diplome imaju trogodišnju garanciju i podobne su isključivo za rad u Tužilaštvu BiH, organima gonjenja odranije poznatoj instituciji, na glasu po tome što se ne miješa u svoj posao. Ukoliko biste, osim Tužilaštva, s ovim uvaženim dokumentom htjeli da konkurišete još negdje, za neki ozbiljan posao, gdje se traže znanje, odvažnost i nekorumpiranost, prethodno se konsultirajte sa svojim odvjetnikom.

NAJBOLJI NEODRŽANI KONCERT: U Banjoj Luci nije održan veličanstveni koncert Harisa Džinovića kao dar gradonačelnika Igora Radojičića. Među desetinama hiljada Banjalučana koji nisu prisustvovali koncertu posebno se nisu isticali najmlađi. Koncert je ostavio toliki pečat na neprisutne da Radojičić i dan-danas žali za ogrebanom miksetom velikana Džinovića. U ovoj neodržanoj manifestaciji ipak postoji nešto što je održano – avans koji je grad platio izvođaču. Za njega može kupiti tri miksete, samo ako mu se prohtije…

                         (Tekst je satiričnog karaktera)