Francusko tijelo zaduženo za cyber prostor i zaštitu podataka osudilo je američkog internet giganta Google na rekordnu kaznu od 50 milijuna eura zbog nedovoljno transparentnog obavještavanja korisnika o tome kako se raspolaže njihovim ličnim podacima.

Nacionalna komisija za informatiku i slobode (CNIL), francuski policajac za lične podatke, prvo je europsko regulatorno tijelo koje je kaznilo neku veliku svjetsku internet kompaniju na osnovu novih europskih propisa o zaštiti ličnih podataka koji su stupili na snagu 25. maja prošle godine.

Prema novim propisima kazne mogu iznositi do četiri posto ukupnog obrta kompanije na svjetskom nivou za neispunjavanje obaveza zaštite ličnih podataka državljana EU.

Francuska komisija je prilikom istrage radila ono što se traži od novog korisnika pametnog telefona s operativnim sistemom Android, da otvori Google nalog i koristi svoj uređaj.

Kako se navodi, ne negira se da je novi korisnik informiran o tome kako će njegovi podaci biti korišteni ali te informacije nisu lako dostupne i raspoređene su po raznim dokumentima koje korisnik nikad nema vremena da pregleda.

N1