Roskomnadzor navodi da Twitter i Facebook nisu objasnili kako i kada će se uskladiti sa zakonom koji zahtjeva da svi serveri za prikupljanje osobnih podataka Rusa budu locirani u Rusiiji. Čelnik Roskomnadzora Aleksander Žarov izjavio je kako te tvrtke imaju mjesec dana za dostavljanje informacija ili će u suprotnom biti pokrenut postupak protiv njih.

Rusija je uvela oštrije zakone za internet u zadnjih pet godina i po njima tražilice moraju obrisati neke rezultate pretraga, servis poruka omogućiti pristup službama sigurnosti enkriptiranim porukama, a društvene mreže spremati osobne podatke ruskih korisnika na servere unutar zemlje.

U ovome trenutku, jedina sredstva koje Rusija ima za provođenje svojih propisa o podacima su kazne koje iznose do nekoliko tisuća dolara ili blokiranje online usluga koje su u prekršaju, što je opcija opterećena tehničkim poteškoćama.

Međutim, izvori su rekli Reutersu u studenome da Moskva planira nametnuti veće kazne tehnološkim tvrtkama koje se ne usklade s ruskim zakonima.

hnd.hr