Foto; Vedran Ševčuk/Mondo

RTRS: Ponosna i vječna

7. – 13. januar 2018.

PRAZNIK PRAVOSLAVLJA: Uz puno poštovanje svih religija i vjernika, i ove godine neizostavno je pitanje koje se nameće nakon uvida u sadržaj Dnevnika 7. januara: Da li je Republika Srpska vjerski ili sekularni bh. entitet? Uz upaljenu svijeću na pultu prezenterke Dnevnika 2 na dan pravoslavnog Božića, uz izuzetak nekoliko vijesti iz svijeta, cijeli sadržaj posvećen je izvještajima s brojnih crkvenih obreda.

ŠTA TO BJEŠE JAVNI RTV SERVIS? RTRS je, po ko zna koji put ćemo podvući, javni RTV servis. Dakle, servis svih građana ovog entiteta bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, bez obzira na to da li su vjernici, agnostici ili ateisti. Stoga s pravom i očekujemo, a tome do sada nismo svjedočili, da se na istovjetan način tretiraju, odnosno da se izvještava o praznicima i ostalih konfesija u RS-u.

RS OD PAMTIVIJEKA: Kako RS nema nikakvu prošlost dužu od 27 godina, onda konstantno svjedočimo da se po nalogu vlasti poteže za tuđom. Otuda i ne čudi defile policijskih kadeta kostimiranih u uniforme vojske Kraljevine Srbije iz Prvog svjetskog rata. „Ponosna i vječna“ slogan je ovogodišnjeg obilježavanja Dana RS. U svom izvještaju, novinar Ajdin Cikota to je ponovio više puta. No vrhunac tragikomičnosti tog izvještaja dio je s akademije održane tog dana, u kojem glumac na pitanje nekakve djevojčice koja skakuće po bini od kada postoji RS, odgovara: „Postoji od pamtivijeka.“

DIPLOMATSKI KOR: Uz najuže rukovodstvo HDZ-a, premijerku Srbije i nekoliko ministara u njenoj vladi, pozivu na proslavu odazvali su se tek ambasadori Rusije, Srbije i Hrvatske u BiH. No kada  izvještaj pripremaju novinari RTRS-a, onda je to ogromna većina diplomatskog kora i drugih zvaničnika. Zanimljiva je i anketa provedena među okupljenim građanima na paradi u Banjaluci koji su s ushićenjem govorili o Republici Srpskoj, dobrom životu u njoj i blagostanju koje ovdje vlada.

SARAJEVSKA HISTERIJA: Reakcije povodom proslave Dana RS-a koje su stigle iz Federacije BiH, a sažete pod najavom „sarajevska histerija“, odnosno „histerija sarajevske čaršije“, dominirale su Dnevnikom 10. januara. U okviru ovog bloka tek usput je spomenuta odluka Vlade Hrvatske da zbog prisustva na proslavi Dana RS-a povuče svog ambasadora iz naše zemlje Ivana Del Vechija.

HISTERIČNA I AMERIČKA ADMINISTRACIJA: Histerija je postala omiljena riječ novinara dnevnika u nedjelji iza nas. Pa osim što su bile histerične reakcije povodom Dana RS-a, u izvještaju vezanom za aktivaciju MAP-a histerična je, navela je Branka Kusmuk, i američka administracija.

O HAGU I SUDU BiH: Dnevnik 13. januara otvoren je izjavom predsjednice RS-a Željke Cvijanović koja je iznijela niz negativnih komentara na račun Haškog tribunala i Suda BiH optužujući ih da su sudili isključivo na štetu srpskog naroda. Da je RTRS profesionalna medijska kuća, onda bi otvorila i pitanje kako to Cvijanović odlikuje ratnog zločinca, kako je to učinila u slučaju posthumnog odlikovanja generala vojske bosanskih Srba Slavka Lisice, kojeg je hrvatsko pravosuđe osudilo za ratne zločine počinjene u toj državi 1991. godine.

Kao u kakvoj lošoj komediji, tako je izgledao i izvještaj iz istog Dnevnika o čestitkama upućenim građanima povodom proslave Pravoslavne nove godine od strane svih predstavnika vlasti RS-a. Emitovana je i anketa o tome gdje će građani slaviti u Banjaluci. Potom je slijedio i niz izvještaja na istu temu iz drugih gradova RS-a.

Ocjena: 1

BNTV: Značaj rođendana Republike Srpske

7. – 13. januar 2018.

KAO I PRETHODNIH BOŽIĆA: Iza nas je nedjelja u kojoj se u bh. entitetu Republika Srpska uglavnom praznovalo. Od Božića, koji se obilježava 7. januara po Julijanskom kalendaru, do krajnje kontroverznog Dana RS-a, 9. januara. U izvještajima koji su gledaocima dnevnika ponuđeni ovih datuma, ništa se nije promijenilo u odnosu na sve prethodne godine. Tako je Dnevnik 7. januara bio poput kakvog vjerskog biltena u kojem su se nizali podaci o tome kako je Božić proslavljen u RS-u. Iako je, evidentno, cilj bio dočarati slavljeničku atmosferu, krajnje mučan dojam je ostavio izvještaj o građanima koji žive još uvijek u kolektivnim centrima, zbog eksplicitnih snimaka sveopšte bijede i krajnje nehumanih uvjeta smještaja. Koji nisu mogli ublažiti ni prizori pripremljene hrane i nevješti pokušaji novinara da svemu daju optimističnu notu.

PONOSNI NA 9. JANUAR: Obilježavanje Dana RS-a jedna je od tema koje se nikada ne dovode u pitanje. Samo sretno, ponosno i složno svi Srbi obilježavaju 9. januar − naprosto je iskakalo iz ponuđenih informacija. I toga dana nije ni upitna parada čiju su okosnicu činili pripadnici MUP-a RS pod naoružanjem. Dakle, isti oni koji su samo petnaest dana ranije na ulicama Banjaluke brutalno i bez ikakvog utemeljenog povoda tukli građane. Kao što uredništvo nije našlo ništa sporno ni u posthumnom odlikovanju generala vojske bosanskih Srba Slavka Lisice, koji je u Hrvatskoj osuđen za ratne zločine počinjene u toj državi 1991. godine. A u komentarima o „značaju rođendana RS-a“ neizostavan je bio i onaj Sonje Jovičević Karadžić, kćerke prvostepeno pred Haškim tribunalom osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića.

PREDSTAVNIŠTVA REPUBLIKE SRPSKE: Manje dinamike u javnom prostoru iskorišteno je kako bi se gledatelji upoznali i s načinom na koji se u ovom entitetu raspolaže javnim novcem. Izdvajamo izvještaj o novim milionima maraka koji će u ovoj godini biti dodijeljeni za rad predstavništava RS-a u inostranstvu, uz podsjećanje da je njihov rad već niz godina netransparentan pa se i ne može utvrditi kakvu korist RS odnosno njeni građani imaju na ekonomskom, kulturnom ili bilo kom drugom polju.

KREDITI ZA PREŽIVLJAVANJE: Gledaoci Dnevnika 10. januara upoznati su i s poraznim podacima Agencije za bankarstvo RS, prema kojima u strukturi kredita odobrenih građanima njih 73 posto otpada na opštu potrošnju. Odnosno, građani ih koriste za puko preživljavanje.

Iako je i dalje nepoznato gdje se nalazi otac ubijenog Davida, Davor Dragičević, koji je iz Banjaluke nestao 30. decembra, članovi pokreta „Pravda za Davida“ svakodnevno se okupljaju u porti pravoslavnog hrama u centru Banjaluke, gdje pale svijeće. A u Dnevniku se o tome i dalje redovno izvještava.

Ocjena: 5