Foto: Azadliq Radiosu (RFE/RL)

Vlast u Azerbajdžanu propustila je istražiti ozbiljno narušavanje privatnosti poznate istraživačke novinarke Khadije Ismayilove čime je prekršila Europsku konvenciju o ljudskim pravima, presudio je u četvrtak 10. 01. Europski sud za ljudska prava, u predmetu Khadija Ismayilova protiv Azerbajdžana.

saopćenju o presudi sud navodi da je došlo do kršenja prava na poštovanje privatnog i porodičnog života i kršenja slobode izražavanja propisanih Europskom konvencijom.

Sud se bavio kampanjom koja je vođena protiv poznate novinarke, tijekom koje je Khadija primila pismo kojim joj je prijećeno da će biti javno ponižena ako nastavi da se bavi istraživačkim novinarstvom.

Prije hapšenja 5. 12. 2014. godine, Khadija je vodila program na azerbajdžanskom Radiju Slobodna Evropa, a radila je i kao istraživačka novinarka za Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), istražujući koruptivne radnje porodice koja je na vlasti u Azerbajdžanu, navodi se na siteu OCCRP-a.

U septembru 2015. je osuđena na sedam i pol godina zatvora, ali je svojom odlučnošću i kontinuiranim radom kolega novinara i aktivista za ljudska prava oslobođena 25. 05. 2016. godine, nakon žalbe Vrhovnom sudu Azerbajdžana.

cenzolovka.rs