Foto: mojnovisad.com

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocijenili su da privođenje poznatog radijskog voditelja Daška Milinovića predstavlja demonstraciju političke sile i još jedan dokaz da su policija i tužilaštvo batina u rukama Srpske napredne stranke.

NUNS i NDNV najavili su da će o ovom slučaju obavijestiti domaće i međunarodne organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava i slobode izražavanja, pratiti ovaj slučaj i zabilježiti ga kao još jedan od primjera ugrožavanja medijskih sloboda i političkog nasilja nad novinarima u Srbiji.

Dva udruženja podsjetila su u saopćenju da skoro svakodnevne prijetnje i druga krivična djela učinjena prema novinarima ili drugim “protivnicima vlasti” ostaju bez bilo kakvih sankcija, pa i reakcija nadležnih, dok organi sile pokazuju nevjerovatnu efikasnost kada su na meti napada ili takozvanih napada predstavnici vlasti.

Milinović je lišen slobode bez jasnog zakonskog osnova, s obzirom na to da nije bilo opasnosti da će pobjeći ili utjecati na svjedoke, niti je za lišavanje slobode stvorena neka druga zakonska osnova, tako da je jasno da iza ovoga stoje drugi, politički motivi, dodaje se u saopćenju.

N1