Foto: privrednik.ba

Kako postizborna faza odmiče, urednici su sve bojažljiviji. FTV je razgovore HDZ-a i SDA pratila u servilnom tonu,  BHT1 je upriličila zanimljiviju obradu, ali bez ocjena i pretpostavki

 

FTV: Dnevnik po mjeri SDA i HDZ-a BiH

27. novembar – 3. decembar 2018.

STUBOVI NAPRETKA: SDA i HDZ BiH treba da budu stub napretka u našoj zemlji – poručeno nakon sastanka lidera ovih stranaka u Mostaru. To je bio naslov iz udarne špice urednika Darjana Babića, dok su se u prilogu tek ponavljali stavovi iz obje stranke. Prvo bi se oni interpretirali, a onda bi se isporučili izjavom. FTV nije ulazio u pozadinske odnose, niti se bavio zakulisnim radnjama dok dvije desne stranke najavljuju saradnju poslije razmjene teških riječi. Umjesto toga, u stilu Večernjeg lista, koji tu saradnju pozdravlja kao poštivanje izborne volje, izdvojena su afirmativna mišljenja iz oba tabora i saradnja je dobila svoj TV blagoslov. Ovdje je umjesno postaviti pitanje: šta je cilj priloga koji se bave dnevnom politikom i postizbornom kombinatorikom? Prenijeti izjave visokih stranačkih funkcionera po njihovoj volji ili ispitati stvarne odnose i značenja iza njihovih poruka? Od javne televizije se ipak očekuje mnogo više od ovog prvog.

JE LI DRAGAN ČOVIĆ IZ SVIJETA NAUKE? I na početku sedmice FTV je bio iznimno blag u pripremi političkih priloga (urednica Jadranka Milošević). Izjave Dragana Čovića su u maniru BHT1 puštene, pa objašnjene. I onda opet puštene. Predsjednik HDZ-a se ispostavlja kao političar čije se izjave rijetko preispituju u maniru žurnalističke znatiželje na javnim televizijama. On se pojavljuje kao javna osoba koju se citira i objašnjava kao da dolazi iz svijeta nauke.

IZDVOJENO:

Jadranka Milošević je prilog o zagađenom vazduhu u Sarajevu smjestila tik uz izvještaj sa ekološkog samita u Poljskoj. Vijest je bila uvezana sa globalnim upozorenjima da su klimatske promjene najveći izazov savremenog doba. Dobro je da se daje pažnja zagađenju životne sredine i da mediji shvataju važnost ove teme.

OCJENA: 5

 

BHT1: Željko Komšić konačno dobio mjesto u Dnevniku 2

27. novembar – 3. decembar 2018.

BOLJI ZA KOMŠIĆEV KOMENTAR I IZETBEGOVIĆEVE ČINJENICE: BHT1 nije bio pompezan u pokriću razgovora SDA i HDZ-a BiH, kao što je to bio FTV. Nije se baš isticalo u prvi plan da su to stubovi napretka u našoj zemlji, kako su isticali njihovi stranački lideri. Govorilo se tek o tome da je neophodna saradnja između ove dvije stranke. Prilog je bio obogaćen komentarom Željka Komšića, koji je ranije znao biti cenzurisan na BHT1, a koji je sada naglasio kako je blok stranaka kojem on pripada drugi svijet u odnosu na stranke desnice. Urednici Dejan Petrović i Blažica Krišto nisu hrabrije zalazili u prirodu političkih odnosa, npr. slijedom izjave predsjednika DF-a mogli su istražiti da li zaista postoje programske razlike između mainstream stranaka. No, bez obzira na to, njihova priprema je bila mnogo atraktivnija od one na FTV-u. Bar za Komšićev komentar, i izvlačenje izjave Bakira Izetbegovića koji je pokušao poentirati rečenicom da su njegova i Čovićeva stranka „činjenice“.

JAVLJANJA IZ KRAJINE: Haris Domazet redovito priprema solidne priloge iz Krajine. U protekloj sedmici se bavio smjenama rukovodstava u javnim poduzećima i ustanovama nakon što je uspostavljena nova kantonalna vlast. Domazetove priloge krase pitkost i jasnoća u izvještavanju, a i pored toga što konsultuje mišljenja trećih lica, oni ne prevagnu nad njegovim osobnim žurnalističkim pečatom. I posebno je pohvalno što u njegovom jeziku ne dominiraju opšta mjesta. Novinari koji prate tzv. teme sa nacionalne razine imaju šta naučiti od svojih kolega koji rade kao dopisnici iz manjih mjesta.

IZDVOJENO:

Urednici Željana Mehmedika i Milan Đurović dali su u ponedjeljak prednost zabrinjavajućoj razini zagađenja u Sarajevu nad svim drugim vijestima. I to je bila odluka na mjestu. Vijest je u prilogu obrađena sa više strana, pa smo mogli čuti razmišljanja stručne i zainteresovane javnosti. Od roditelja školaraca do ljekara. Svi se slažu u jednom: trenutno se gotovo ništa ne poduzima da se smanji prisustvo opasnih čestica.

OCJENA: 6

KOMPARATIVNA ANALIZA:

Kako ulazimo u poodmaklu postizbornu fazu, u kojoj su sve intenzivniji razgovori između glavnih političkih igrača, umjesto da gledamo bolje i odvažnije priloge, urednici se čine bojažljivijima. FTV je razgovore HDZ-a i SDA pratila u servilnom tonu u kojem nije bilo mjesta kritici, ili preispitivanju prirode stvarnih odnosa između dvije stranke. BHT1 je upriličila zanimljiviju obradu, ali ni oni nisu iznosili svoje ocjene ili pretpostavke. TV publika koja plaća RTV pretplatu ostala je uskraćena za informaciju više. Da li je na pomolu koalicija iz principa ili iz interesa? Oko čega se spore, a oko čega slažu dvije najveće stranke? Šta su im zadaci u narednim godinama i moguća mjesta sporenja ako formiraju vlast? Šta kažu novinarski izvori i stranački insajderi? Šta su poručivali u izbornoj kampanji, a šta vele sada? Sijaset je pitanja na koja se mogu tražiti odgovori u postizbornim previranjima. Gledatelji očekuju od javne televizije da bude beskompromisna i oštra prema političarima. Mi smo gledali mlake pripreme, po mjeri političara koji su slali svoje poruke o uspjesima, saradnji i partnerstvu. To smo mogli čuti i od njihovih PR službi. To ne želimo čuti i od javnih televizija kojima plaćamo RTV pretplatu. Stiče se utisak da su uoči formiranja vlasti urednici spustili tenzije i zauzeli mirniji stav prema gotovo svim vodećim političarima. Valjda misle, bolje se primiriti jer ionako se sve više čini da niko neće ostati u opoziciji.

Tagovi: