Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

U Republici Srpskoj na sceni je zapanjujuća promjena političkih stavova, dresova i stranaka. BNTV o tome temeljito izvještava, dok je RTRS-u bio zanimljiviji nastavni plan i program Crne Gore

RTRS: RS, društvo jednog lica

5. – 11. novembar 2018.

SVE JE ISTO KO I LANI: Manipulacije činjenicama ili njihovo prešućivanje dio su načina prezentiranja vijesti na koji smo i ranije upozoravali. U ovoj nedjelji bilježimo izvještaj o oslobađajućoj presudi Osnovnog suda u Banjaluci Sejfudinu Tokiću, koga se teretilo za izazivanje vjerske i rasne mržnje jer je 2015. godine u centru Banjaluke razvio zastavu Republike BiH. U interpretaciji RTRS-a to je “ratna zastava takozvane Armije BiH”. Mladen Vujinović svjesno izostavlja podatak da je i tužilaštvo tokom procesa priznalo da nije riječ o ratnoj, nego zastavi pod kojoj je BiH primljena u Ujedinjene nacije. Gledaoci su informisani da djelo koje se Tokiću stavlja na teret ne postoji u Krivičnom zakonu RS. No to ga ne ometa da bira niz sugovornika iz provladinih udruženja koji ne odustaju od tvrdnje da je “Tokićev čin zaslužio da bude krivično sankcionisan”. Pa idu i korak dalje razvijajući teoriju o tome kako bi “bilo koji Srbin u Federaciji BiH nastradao da je kojim slučajem razvio srpsku zastavu” (Dnevnik 2, 5. novembar).

KAD IMAŠ MUSLIMANA ZA SUSJEDA: Izazivanje vjerske i rasne mržnje, svjedočili smo u istom Dnevniku, različito se tumači od strane uredništva informativnog programa javnog RTV servisa RS-a. U izvještaju Anđelka Jandrića, koji se bavio migrantskom krizom u BiH, u više navrata eksplicitno se navodilo da “migranti prijete da izmijene demografsku sliku Balkana”. Jandrić to temelji na stavovima svog sugovornika, političkog analitičara iz Beograda Dragana Petrovića, koji pod Balkanom “podrazumijeva samo RS i Srbiju”. I koji je već zabrinut, kako je kazao, “što su Srbi susjedi s muslimanima, te da bi zbog krhkih demografskih kapaciteta koje imaju, ako migranti preplave ove prostore, to imalo po taj narod dalekosežne negativne posljedice”.

SVAKA IZGOVORENA RIJEČ: Kada je u pitanju Milorad Dodik, lider SNSD-a i novoizabrani član Predsjedništva BiH, u medijskoj prezentaciji njegovih istupa u javnosti ništa se ne mijenja. Svaka izgovorena riječ se prenosi, bez i pokušaja da se na njegove istupe/stavove potraži mišljenje. Bilo aktera o kojima govori ili stručnjaka iz određenih oblasti. Izdvajamo primjer Dodikovih najava kakve sve izmjene kani uvesti u rad Predsjedništva BiH. Koje novinari RTRS-a javnosti prenose “zdravo za gotovo”. Odnosno, ne spominjući da u svemu tome postoji “sitan” problem. A zove se konsenzus članova Predsjedništva, za koje su i Dodik i novinari svjesni da podršku druga dva člana neće dobiti. Ali za urednike i novinare javnog emitera Republike Srpske ništa neuobičajeno.

RTRS-u, ali i, nažalost, velikom dijelu javnosti RS-a, sasvim je normalno da RS postaje društvo jednog lica – Milorada Dodika. Otuda nije ni postavljeno pitanje kako i zašto kraj novoizabrane predsjednice RS-a, Dodik postavlja mandatara za izbor nove entitetske vlade, te umjesto mandatara tu vladu i sastavlja.

Od ekonomskih tema, pažnju javnosti izazvala je i odluka o prodaji RŽR “Ljubija” na Banjalučkoj berzi. Iz načina na koji je ova informacija predočena svima koji od proljeća 2017. godine prate pokušaj privatizacije rudnika, nametnulo se pitanje da li je već odlučeno da novi vlasnik “Ljubije” postane kontroverzni rusko-izraelski konzorcij Israeli Investment Group. S tim konzorcijem Vlada RS je već bezuspješno pokušala da sklopi ugovor o prodaji direktnom nagodbom. Upozoravamo na relativiziranje prodaje prirodnih resursa upitnim investitorima i zanemarivanje interesa prijedorske regije, koja bi bila direktna žrtva loših odluka, a na koje upozoravaju radnici “Mittala Prijedor”.

Izdvojeno

Ko osim vlasti Crne Gore treba da utvrđuje nastavne programe, pitanje je koje postavljamo uredništvu Dnevnika RTRS-a. Ono se nužno nameće zbog načina na koji su u izvještaju iznesene tvrdnje o “istjerivanju srpskih pisaca iz lektire učenika osnovnih i srednjih škola” te “njihovom zamjenjivanju nekim podobnijim”. Gledateljima se pritom na uvid daju samo stavovi onih javnih radnika koji te tvrdnje zastupaju, bez da se čuju stavovi predstavnika Vlade Crne Gore. Ili je pitanje suvišno ima li se u vidu činjenica da vlasti RS-a i RTRS kao njihov glasnogovornik slijede politiku Srbije koja ni do danas nije svarila nezavisnost Crne Gore, pa time i njeno legitimno pravo da sama kreira vlastitu politiku i međuetničke odnose.

Ocjena: 1

 

BNTV: Promjena političkih dresova

5. – 11. novembar 2018.

PRODAJA PRINCIPA: Raspad postojećih i stvaranje novih koalicija obilježilo je na političkom planu nedjelju iza nas. Novinarke i novinari Dnevnika su u svojim izvještajima ukazali kako su političari zarad vlastitih interesa spremni olako promijeniti politička uvjerenja i prikloniti se suprotnom taboru ukoliko smatraju da će na taj način bolje profitirati.

OBRATI I RETERIRANJA: Milan Kovač i Nevena Dević na to su ukazali kroz izvještaje o odluci najužeg rukovodstva NDP-a i lidera te stranke Dragana Čavića o pridruživanju vladajućim strukturama. Dević je napravila presjek iz niza teških izjava i ocjena koje je Čavić upućivao tokom svog poslaničkog mandata na račun predsjednika RS-a Milorada Dodika i kako mu je, ništa manje biranim riječima, Dodik uzvraćao. Ukazano je i na reteriranje i jednog i drugog kada su u pitanju budući politički odnosi (Dnevnici, 7. i 8. novembar).

Na identičan način, Danina Milaković gledateljima je ukazala i na političku nedosljednost potpredsjednika NDP-a Zdravka Krsmanovića spram Milorada Dodika, koji je od vođe režima kome je mjesto u zatvoru, postao neko ko je, kako Krsmanović sada tvrdi, “uvijek bio demokrata”.

Gledatelji su informirani i o nastavku urušavanja SDS-a, te im je ukazano i kako pojedini stranački lideri (primjer: DNS, Marko Pavić) relativiziraju smjene svojih kadrova s javnih pozicija koje vrši njihov politički partner SNSD.

PLATA OD POLA MILIONA: Od ostalih tema izdvajamo izvještaj o zvaničnim podacima o platama u BiH, u okviru kojeg je navedeno da su u ovoj godini  pojedine dostigle iznos od pola miliona konvertibilnih maraka. Šta građani, od kojih je većini i prosječna plata od 820 KM misaona imenica, o tome misle, najbolje je pokazala anketa koja je bila sastavni dio ovog priloga.

I u protekloj nedjelji u Dnevnicima su donošeni izvještaji o protestnim okupljanjima u Banjaluci na kojima porodica i građani već osam mjeseci traže istinu o ubistvu Davida Dragičevića. U okviru ovih izvještaja donesene su i informacije o prestanku rada međunarodnog advokatskog tima koji je zastupao porodicu Dragičević.

Izdvojeno

Novo protestno okupljanje novinara u Banjaluci na kojem je izraženo nezadovoljstvo zbog sporosti istrage o pokušaju ubistva novinara BNTV-a Vladimira Kovačevića bilo je povod i da se gledatelji podsjete na 11 godina od ubistva Milana Vukelića. Riječ je o građevinskom inžinjeru koji je nastradao u podmetnutoj eksploziji automobila nakon što je nekoliko godina ukazivao na korupciju u građevinskim poslovima u  Banjaluci. Njegove ubice ni do danas nisu pronađene i procesuirane.

Ocjena: 7

Komparativna analiza

Dok BNTV ostaje fokusiran na ekonomsko-socijalne teme, RTRS nastavlja s praksom relativiziranja svakodnevnice u RS-u, strašeći građane migrantima i baveći se unutrašnjim političkim pitanjima drugih država – konkretno, u nedjelji iza nas, Crne Gore.