Foto: MORH

Poreski obveznici saznali su sve o vojnoj vježbi: kojom se municijom pucalo, ko je nazočio, koliko je trajala… Samo nema odgovora na pitanje koliko je koštala

Piše: Vladimir Matijanić

Cijena je, eto, tajna. Sve se o vojnoj vježbi Velebit 18 više-manje zna, kada je počela, kada završila, koliko je trajala – 72 sata neprekidno – kakve je uspjehe postigla u eliminaciji imaginarnog neprijatelja. Zna se i da ministar obrane Damir Krstičević, čovjek vedra militarističkog duha, nije propustio napomenuti kako vježba nije ni protiv koga, nego je održana samo da bi svjedočila o snazi Hrvatske vojske. Detaljno su pobrojani i uzvanici koji su rastrčanu vojsku gledali iz prvog reda, od američkog veleposlanika u Republici Hrvatskoj, preko državne liderice, do hrvatskih visokih vojnih dužnosnika. Bilo je, kao na švedskom stolu, obilja informacija, tek smo za jednu ostali uskraćeni – koliko sve to košta?

Hrvatski porezni obveznik smije znati što je financirao, tko je na koga i s čime pucao s bojevom municijom, ali ne smije dobiti završni račun. SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin zbog toga je uputio zastupničko pitanje premijeru Andreju Plenkoviću, sve u nadi da bi mu u redovitoj parlamentarnoj proceduri tajna mogla biti otkrivena.

Osim na pitanje “koliko”, ministar obrane nije odgovorio ni na pitanje “zašto”. Zašto se od početka njegova mandata Republika Hrvatska, iz više-manje demilitarizirane države, pretvara u vojnu karaulu na evropskom rubu, zašto se vojska vraća u odavno ispražnjene kasarne koje su, da je sreće i pameti, trebale služiti humanijim, civilnim svrhama? Zašto je, na koncu, organizirana trodnevna vojna vježba, “najsloženija od završetka Domovinskog rata”? Čini se da bi čak i s aspekta takozvane nacionalne sigurnosti bilo racionalno otkriti građanima prijeti li državi u kojoj žive neki napad ili čitava militaristička parada nema veze s realnim opasnostima.

A najprije će biti da potraga za svim odgovorima završava kao u staroj dosjetki, koja na pitanje zašto pas liže intimne dijelove svoga tijela odgovara  kratkim i jasnim – zato što može.