Foto: Marko Todorov/CROPIX

Umjesto predmeta koji su do sada bili jedan od temelja klasičnog obrazovanja uvedena je – vjeronauka

Piše: Vladimir Matijanić

Hrvatska ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak pohvalila se pred novinarima kako ona i suradnici nisu ukinuli povijest i geografiju, u sklopu dualnog programa u trinaest strukovnih škola, nego su napravili novi program.

U njemu, kako opažaju novinari, istina, nema povijesti i geografije, barem ne za učenike drugih razreda, ali ima vjeronauka. No, ministrica napominje: povijest i geografija nisu ukinuti. Samo su nestali.

Dualno obrazovanje u prijevodu znači da će se klinci koji idu u strukovne škole sada, zapravo, zapošljavati u tvrtkama gdje će provoditi 50 posto vremena školovanja. One će tako dobiti jeftinu radnu snagu, a oni će zauzvrat upiti znanja koja će im možda nakon prvog od čestih potresa na tržištu biti suvišna.

No to nije naša poanta, nego činjenica da će u sklopu ove reforme učenici biti lišeni znanja gdje je Peru ili kad je bila Francuska revolucija, ali će znati da je žena stvorena od muškarčeva rebra.

Iz škola stižu primjedbe i na način provedbe reforme: “Profesori su došli na nastavu i tek tad saznali da sat povijesti više ne postoji”, rekla je docentica Vlatka Vukelić, predsjednica Hrvatskog sveučilišnog sindikata i dodala kako nastavnike “nitko nije obavijestio da im se ukidaju predmeti”.

“U obrazovnom je sustavu nastao kaos. Imamo eksperimentalne škole, škole za život i gomilu neobjašnjenih pojmova. Moja je pretpostavka da je dualno obrazovanje trebalo proći ‘ispod žita’”, zapazila je Vukelić. Pretpostavlja da će dogodine, kad započne provedba dualnog obrazovanja u svim školama, dio profesora dobiti otkaz.

Za ovaj poučni spoj neoliberalne mantre o nužnosti usklađivanja obrazovanja s potrebama tržišta rada i religijskog fanatizma koji vjeronaučne magle pretpostavlja provjerljivim povijesnim i geografskim činjenicama, neposredno je zaslužno ministarstvo pod vodstvom Blaženke Divjak, nestranačke osobe imenovane na prijedlog Hrvatske narodne stranke.

Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a, tvrdio je da je u koaliciju s HDZ-om ušao samo radi obrazovne reforme. Kako je krenulo, time nije upropašten samo HNS, nego i obrazovanje.