Foto: PIXSELL

Jedan od ključnih ljudi afere koja potresa Hrvatsku istovremeno je bitan čimbenik i u predizbornoj kampanji Dragana Čovića

Piše:  Vladimir Matijanić

Baš će biti zanimljivo vidjeti hoće li se i kako istraga protiv četrdesetdevetogodišnjeg Blaža Curića, vozača ministra poljoprivrede i potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića, odraziti na izborne rezultate bosanskohercegovačkog HDZ-a. Zašto?

Početkom lipnja, dva dana prije nego što će na osječkom Županijskom sudu dobiti šest i pol godina zatvora zbog malverzacija u Dinamu teških više od stotinu milijuna kuna, Zdravko Mamić je na izvanrednoj konferenciji za novinare u Zagrebu mahao s isprintom navodne SMS prepiske, u kojoj bivši glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan traži od neimenovanog osječkog suca da Mamić bude osuđen, premda sudac tvrdi kako dokaza za to nema.

Prepiska je već na prvi pogled izgledala kao loš falsifikat, čak ni hrvatska tijela kaznenog progona ne zapošljavaju tako prostodušne ljude koji bi SMS porukama nagovarali suce na protuzakonite postupke. I policija je zaista ovih dana otkrila ne samo da su poruke falsifikat nego i da ih je izradio njezin bivši informatičar, tridesetšestogodišnji Franjo Varga. No, otkrilo se i da ga je, pet dana prije nego što će biti otkriven, Curić upozorio da ga policija istražuje.

Osim što je vozač, Curić je suborac i kum Milijana Brkića, poznatog pod nadimkom Vaso. A on je potpredsjednik HDZ-a i, prema informacijama objavljenim u bosanskohercegovačkim medijima, jedan od glavnih operativaca zaduženih za realizaciju izbornog inženjeringa koji bi trebao omogućiti još jednu izbornu pobjedu Dragana Čovića.

Brkić slovi kao vrlo utjecajna osoba u HDZ-ovoj bazi, naročito u Hercegovini, odakle i potječe. Bio je blizak Tomislavu Karamarku, bivšem predsjedniku HDZ-a, i tvrdoj stranačkoj desnici, ali se, naizgled, relativno lako prilagodio novom lideru Andreju Plenkoviću.

Prema nekim napisima, Varga je, nekoliko dana prije nego što je otkriven, kontaktirao s Karamarkom i Brkićem. O čemu su razgovarali, nije poznato. Zna se tek da ga je Curić upozorio na istragu, a sluti se kako je Curić informaciju mogao dobiti od nekog moćnijeg. Brkića? Bude li istraga išla prema njemu, Plenković će jedva dočekati da ga se riješi.

Kako se zbog svega toga Čović osjeća ovih dana? Ne znamo, ali nadamo se ne dobro.