Foto: Wikimedia Commons

Novi alat za analizu parlamentarnog života Hrvatske nudi fantastičan uvid u prakse, navike i zastranjenja narodnih predstavnika. Hoće li to biti dovoljno glasačima da biraju kvalitetnije?

Piše: Vladimir Matijanić

U čudesan svijet hrvatske politike, udruga GONG uvodi nas novim alatima – Parlametrom i Mrežom veza. Parlametar.hr predstavljen je prošlog ponedjeljka u Zagrebu; u kratkom najavnom tekstu stoji da je realiziran “kao hrvatska verzija parlametar.si aplikacije, uz financijsku podršku National Endowment for Democracy” i u suradnji “tri građanske udruge iz tri zemlje: GONG iz Hrvatske, Danes je nov dan iz Slovenije te bosanskohercegovačkog udruženja Zašto ne”. Još ćemo se malo poslužiti istim tekstom u kojem stoji da Parlametar “pomoću različitih analiza glasanja i transkripata zastupničkih nastupa daje učinkoviti uvid u proces donošenja odluka i povećava transparentnost djelovanja najvažnije demokratske institucije”.

Parlametar pokušava građanima ponuditi podatke o parlamentarnom životu lišene interpretacija i komentara: tu su osnovne informacije o stranačkoj pripadnosti i izbornoj jedinici zastupnika, prisutnosti na sjednicama, sudjelovanju u glasanju, odanosti matičnom zastupničkom klubu. Nudi i mogućnost pretraživanja prema sadržaju govora, zapravo, gotovo sve potrebno za stjecanje dojma o radnim navikama narodnih predstavnika. Ima čak i rubriku “riječi koje označavaju zastupnika” s ocjenom raznolikosti vokabulara i pregledom omiljenih pojmova svakog poslanika.

Na primjer, Mostovu Ivanu Lesandrić-Ninčević, prema Parlametru, označavaju riječi vatromet, janjetina, inkubator, potpore, poduzetničke, HAMAG, Makedonija, oružje, mikro, HBOR, a njezina stranačkog kolegu Mira Bulja, apsolutnog šampiona u broju izgovorenih riječi – 711.817, a prosjek je 87.191 – karakterizira začudna mješavina pojmova: menadžerski, hidrocentrala, vojnik, loto, mirotvorstvo, rudokop, autoprijevoz, Dalmatinke, cetinska, Vučkovića…

Mozaik veza bit će predstavljen u petak i, prema najavi, omogućavat će “istraživanje međusobnih veza politički izloženih osoba, kao i njihovih veza s drugim pravnim i fizičkim osobama”, na temelju javno dostupnih podataka iz više izbora.

Pitanje je samo koliko će ovi pokušaji racionalizacije politike doprijeti do većine birača o čijoj iracionalnosti  svjedoči uporno glasanje za HDZ.