Foto: Srna

BNTV je, sasvim opravdano, najveću pažnju posvetila napadu na Vladimira Kovačevića, a RTRS još ne odustaje od priče o Zaharu Prilepinu

 

RTRS: U službi stranačke kampanje

27. august – 2. septembar 2018.

SVE ZA POBJEDU: Aktuelna vlast bh. entiteta Republika Srpska sve finansijske resurse koristi kako bi osigurala pobjedu na predstojećim izborima. Istovremeno, po već ustaljenom scenariju, i svi javni resursi stavljeni su u službu stranačke kampanje. Sadržaj dnevnika emitovanih u nedjelji iza nas zorno je oslikao takvo ponašanje vlasti: gledatelji su bili informirani o svakoj posjeti čelnih ljudi RS-a, predsjednika, premijerke i ministara u entitetskoj vladi, proizvodnim pogonima, gradilištima, potpisivanju sporazuma o budućim projektima… Iako je sasvim jasno, iz svega što je emitovano od njihovih izjava, da su sve te aktivnosti isključivo u cilju njihove promocije kao kandidata na opštim izborima, novinari i uredništvo Dnevnika to zanemaruju. Kao što je zanemarena i činjenica da se održavanjem zajedničke sjednice vlada Srbije i RS-a u Trebinju, vlast Srbije direktno uključila u predizbornu kampanju na strani vladajućih struktura RS-a.

NAPAD NA KOLEGU: Kao i ostale medijske kuće u BiH, RTRS se solidarisao s brutalno napadnutim novinarom BNTV-a Vladimirom Kovačevićem. Napad na kolegu bio je i povod izvještaja u kojem su, kako je navedeno, „pobrojani svi napadi i uvrede političara i NVO sektora prema RTRS-u i njenim uposlenicima“. I to su, ne dvojimo, teme o kojima treba javno govoriti. No, podsjećamo da je upravo ova medijska kuća vrlo često, bez osnovanih argumenata, targetirala imenom i prezimenom druge medije i novinare, kao i građanske aktiviste, optužujući ih da „rade protiv interesa RS-a, pa čak i na njenom rušenju, da su strani plaćenici…“.

OPET PRILEPIN: Novinari Dnevnika u svojim izvještajima potcrtavaju samo one izjave zvaničnika RS-a u kojima se navode ekonomski uspjesi vlasti i dobra ekonomska situacija u RS-u. I pošto u entitetu, kako tvrde vlast i RTRS, teku samo med i mlijeko, ono čime se bave novinari Dnevnika javnog emitera RS-a i političari na vlasti i uz nju, jeste fabrikovani slučaj  Zahara Prilepina. Podsjećamo, i u prošlom izvještaju ukazali smo da je, sasvim neopravdano, odluka Obavještajno sigurnosne agencije BiH o zabrani ulaska u BiH kontroverznom ruskom spisatelju dignuta na nivo svojevrsne političke afere, a na tom fonu nastavljeno je informiranje javnosti i u dnevnicima u nedjelji iza nas.  Krug „krivaca“ za zabranu ulaska u našu zemlju Prilepinu proširen je s državnog ministra sigurnosti i na  druge ministre u Vijeću ministara BiH. Prenesena je i tvrdnja šefa kabineta predsjednika RS-a da je riječ o „mini bezbjednosnom puču u BiH“. Sumirano, mnogo velikih riječi, mnogo optužbi bez ponuđenih argumenata. O razlozima zbog kojih se Prilepin našao na listi lica kojima je iz sigurnosnih razloga ulazak u BiH onemogućen, nijedne riječi. Tek, ali kroz krajnje kritički komentar upućen lideru SDS-a Vukoti Govedarici, prepričan dio njegove izjave da “bavljenje Prilepinom nije prioritet za RS jer je diskreditovan od zvanične Rusije i da je Nacionalnoj boljševičkoj partiji, čiji je bio osnivač i predsjednik, u toj državi zabranjeno djelovanje“.

NEUNIŠTIVI LAZANSKI: Ne prođe nedjelja a da uredništvo Dnevnika ne pronađe osobu koja će sijati strah među građanima. Izdvajamo izvještaj iz Dnevnika 2 emitovanog prvog septembra u kojem je RTRS-ov podobni analitičar Miroslav Lazanski saopštio da se „ponovo vodi specijalni rat protiv RS-a“. Za isti su zadužene „strane obavještajne službe, bivši visoki predstavnici međunarodne zajednice u BiH, a sve to putem NVO sektora i medija“. Dodatni komentar je suvišan, jer Lazanski, osim paušalnih stavova, nijednim argumentom ne potkrepljuje svoje tvrdnje.

Ocjena: 2

 

BNTV: Biti novinar u RS-u

27. august – 2. septembar 2018.

PROFESIONALNA SOLIDARNOST: Napad na Vladimira Kovačevića digao je na noge cijelu medijsku zajednicu u BiH. Kako je Kovačević novinar BNTV-a, onda je sasvim razumljivo da je to tema koja je dominirala dnevnicima emitiranim u prethodnoj nedjelji.

Osim praćenja Kovačevićevog zdravstvenog stanja, novinarske ekipe Dnevnika informisale su gledaoce i o širokoj solidarnosti s kolegom. Medijska zajednica je poručila da više neće tolerisati napade na novinare i snimatelje. Isto tako, gledatelji su upoznati s tim da policija vodi istragu, da je Tužilaštvo napad kvalifikovalo kao pokušaj ubistva, ali da pomaka u pronalaženju počinilaca nema.

VIŠEGODIŠNJI TEROR: BNTV je podsjetio i da su njeni novinari i novinarke, kao i vlasnik Vladimir Trišić već niz godina izloženi napadima, uvredama i optužbama da rade protiv interesa RS-a. Autor tih optužbi je predsjednik RS-a Milorad Dodik. Što je, izvode zaključak, mogao i biti okidač za fizički napad na njihovog novinara.

SJEDNICA U SLUŽBI KAMPANJE: Za razliku od RTRS-a, zajedničkoj sjednici vlada RS-a i Srbije u Trebinju nije dat poseban značaj. Vijest je emitovana u središnjem dijelu Dnevnika, uz najavu prezentera da se nastavlja s praksom da se ovakve sjednice održavaju uoči same predizborne kampanje.

PRAVDA ZA DAVIDA: U dnevnicima je nastavljena i praksa svakodnevnog izvještavanja o skupovima u Banjaluci na kojima obitelj i građani traže istinu o ubistvu Davida Dragičevića. Uz ovaj slučaj vezani su i izvještaji o prvim aktivnostima međunarodnog advokatskog tima koji će u nastavku istrage zastupati obitelj ubijenog.

IZBORI I SVAKODNEVNICA: Što su izbori bliži, u dnevnicima bilježimo sve manje onih tema koji su dio svakodnevnice. Iz nedjelje iza nas izdvajamo izvještaje  o nastavku istrage o zloupotrebama u Tvornici Alumina Birač i šumskom gazdinstvu Zelengora-Kalinovik. Novinarka je donijela neke od bitnih podataka o slučaju Alumine i odgovornost za izvlačenje novca od strane litvanskih vlasnika. Šteta što se podrobnije nije osvrnula na činjenicu da MUP RS već godinama vodi istragu o upletenosti državljana BiH u ovu finansijsku aferu.

Ocjena: 5

Komparativna analiza

I RTRS i BNTV nastavili su se baviti zabranom ulaska u BiH ruskom spisatelju Zaharu Prilepinu. Vladajuće političke elite od slučaja “Prilepin” pokušavaju napraviti još jedan politički skandal i izazvati novi obračun sa svojim političkim oponentima, koji su se pak od napada branili, u čemu su imali i zdušnu podršku, jedni RTRS-a drugi BNTV-a, koji su pomno bilježili njihove stavove. A kako se približava datum dolaska ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova u BiH, tako BNTV i RTRS svjesno ulaze u novu zamku političara koji ih koriste kako bi javnosti dokazali ko ima bolje odnose s njim.