Foto: rsf.org

Reporteri bez granica (RSF) osuđuju posljednje korake Iranske vlade da ojačaju online cenzuru, prema kojem su dva novinara koja su koristila društvene medije dobili oštre presude – dugogodišnja zatvorska kazna u jednom slučaju te šibanje u drugom.

Žrtve su Amir Hossein Miresmaili, novinar dnevnih novina Jahan Sanat (Industry World). Osuđen je na deset godina zatvora 22.08.2018. za Tweet u kojem je indirektno kritizirao Ayatollah Sayyid Ahmad Alamolhoda fundamentalistu, vrhovnog vođu Ali Khameneis predstavnika u gradu Mashhadu.

Prema riječima Miresmailovog odvjetnika, Teheranski kazneni sud osudio ga je za “vrijeđanje svetosti islama”, “vrijeđanje vladinih agenata i predstavnika” i “proizvodnju lažnih informacija kako bi uznemirio javno mnijenje”.

Druga žrtva je Ejlal Ghavami nezavisni novinar i borac za ljudska prava u Sanandaju u sjeverozapadnoj provinciji Kurdistana koji je optužen za “objavljivanje lažnih informacija kako bi uznemirio javno mnijenje” postavljajući tri članka na društvene mreže o zatvorenicima savjesti u provinciji Kurdistana.

Shoja Hossein Zadeh građanka-novinarka u Banehu, gradu u provinciji Kurdistana je u međuvremenu osuđena na 74 udarca bičem od strane kaznenog suda u mjesecu julu za kaznu vrijeđanja predsjednika Hassana Rouhanija u satiričnom članku u kojem ga je optužila da ne drži svoja predizborna obećanja.

Hengameh Shahidi, novinarka koja je u posljednjih 18 mjeseci stalno u očima pravosuđa, ponovno je uhapšena nakon što je napustila bolnicu krajem mjeseca juna. Sudske vlasti nisu ništa rekla o ovom uhićenju.

Iran je rangiran na 164. mjestu od ukupno 180 zemalja na RSF-ovom WPFI za 2018. godinu.

Više na rsf.org