Foto: Anadolija

Sedmicu su obilježili Hayatov prilog o posljednjem oproštaju od Hatidže Mehmedović i sedmominutni prilog Naše TV o dočeku selektora hrvatske reprezentacije Zlatka Dalića Livnu

HAYAT TV: Uredničke suze

20. – 26. juli 2018.

MIGRANTI U FOKUSU: Protekle sedmice Hayat je svakodnevno pratio smještanje migranata, ponajprije u Krajini, te odgovor vlasti na krizu izazvanu njihovim dolaskom u BiH, kao i sve pokušaje da se pronađu rješenja za ovaj višemjesečni problem. Gorljivo je izvještavano kako o samim ljudima koji pristižu u BiH mahom s Bliskog istoka, tako i o nedostatku razumijevanja, u prvom redu između državnih institucija i lokalnih zajednica koje su prve na udaru kad je riječ o hitnom zbrinjavanju migranata. Hayat je dobrim prilogom popratio saopćenje iz Udruženja hotelijera BiH o tome kako migranti ne ugrožavaju turizam. Prilog je popraćen izjavom Amira Agića iz ovog udruženja, kao i izjavama migranata smještenih na željezničkoj stanici u Sarajevu.

PRAVDA ZA DŽENANA: Jednakim intenzitetom su praćena zbivanja u oba bh. entiteta, pa je tako novinar Emerin Ahmetašević izvijestio o rušenju naplatnih kućica u RS-u, u čiju su izgradnju uloženi milioni a da nikad nisu puštene u upotrebu. Bavili su se novinari Hayata ove sedmice i slučajem federalnog premijera i najavljene prodaje zgrade u vlasništvu njegove kćerke, a Hayat je imao i uživo javljanje reportera sa skupa “Pravda za Dženana” u centru Sarajeva. Izviješteno je i o problemima prosvjetnih radnika koji, zbog iseljavanja stanovništva iz BiH, imaju poteškoće sa smanjenim upisom učenika – prilog je ovaj put išao iz Zenice.

Izdvojeno

Vrijedi napomenuti kako urednici Vijesti u 7 u posljednje vrijeme sve češće najavljuju autore priloga imenom i prezimenom, što je dosad bio nedostatak koji smo im u jednoj od ranijih analiza spočitali. Sve pohvale.

Ocjena: 7

 

NAŠA TV: Doček u Livnu

20. – 26. juli 2018.

THOMPSON U LIVNU: Naša TV je i ove sedmice nastavila sa slavljenjem uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije: na red je došao doček selektora Zlatka Dalića u njegovom rodnom Livnu. Spektakularno slavlje kakvo Livno ne pamti, kako je opisala reporterka Maja Pašalić. Ovim je sedmominutnim prilogom otvoren Dnevnik 25. jula, a uredništvo je dalo priliku da se gledateljima obrati i kontroverzni pjevač Marko Perković Thompson, poznat po pjesmama koje veličaju ustaštvo. Opet, kao i ranije na dočeku hrvatskih reprezentativaca u Zagrebu, u programu Naše TV nije bilo problematiziranja pojavljivanja ovog pjevača na nekom skupu.

PAPIN IZASLANIK U MEĐUGORJU: S posebnim interesom je Naša TV pratila posjetu apostolskog vizitatora za Međugorje, nadbiskupa Henryka Hosera, pa je ovom viješću otvorila Dnevnik 23. jula. Izviješteno je kako je svrha poslanja apostolskog vizitatora da osigura čvrstu i trajnu pratnju župne zajednice u Međugorju te vjernika koji tamo dolaze na hodočašće.

Izdvojeno

Bavili su se novinari Naše TV svakodnevnim problemima Mostaraca, odnosno mještana mostarskih naselja Salakovac, Prigrađani i Podgorani, koji su revoltirani ignorantskim odnosom Vodovoda i nadležnih službi zbog zagađenosti vode. Tehnički neispravna voda u ovim naseljima navela je nezadovoljne mještane da traže krivičnu odgovornost te smjenu direktora Vodovoda.

Ocjena: 4

Komparativna analiza

PUZIGAĆA I BRADARA: I Hayat i Naša TV bavili su se prijedlogom smjene potpredsjedavajućeg Doma naroda u federalnom parlamentu Drage Puzigaće (SNSD), a zanimljivo je da je u ovom slučaju predsjedavajuća iz reda hrvatskog naroda i članica HDZ-a Lidija Bradara potegla pitanje zaštite vitalnog interesa na smjenu srpskog delegata. Puzigaća je, podsjetimo, zajedno s Lidijom Bradarom potpisao akt u kojem je naveo kako smatra da Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH spada u pitanje vitalnog nacionalnog interesa. Pa su se utoliko i razlikovali prilozi objavljivani na ove dvije televizije.

OBNOVA STAROG MOSTA: I jedna i druga televizija su pratile detalje migrantske krize, zaoštravanje odnosa s Kosovom koji je uveo posebne carinske propise, protest demobilisanih boraca u Sarajevu, kao i oproštaj javnosti od preminule srebreničke majke Hatidže Mehmedović, te obilježavanje godišnjice obnove Starog mosta u Mostaru.