Foto: N1

Fotoreporter portala Klix.ba napadnut je danas tokom demonstracija dok je radio svoj posao kada mu je desetak osoba nanijelo povrede. Pokušao ga je odbraniti kolega snimatelj s TV kuće Al Jazeera Balkans, koji je također bio žrtva napada.

“Upravni odbor društva novinara BiH najoštrije osuđuje napad na fotoreportera portala Klix.ba i snimatelja Al Jazeere Balkans tokom današnjih demonstracija grupe demobilisanih boraca u centru Sarajeva. Prema informacijama kojima raspolažemo, fotoreporter portala Klix.ba je primljen u Dom zdravlja zbog lakših povreda koje je zadobio”, saopćeno je iz Društva novinara BiH.

Snimatelj Al Jazeere je kao maloljetnik sudjelovao u odbrani naše zemlje od agresora.

“Ovom prilikom bismo istakli ponašanje kolege Mirsada Bukvića s Al Jazeere koji je nesebično i hrabro pružio pomoć kolegi s portala Klix.ba. Da ironija bude veća, snimatelj Al Jazeere je bio maloljetni borac Armije RBiH”, dodaje se u saopćenju.

UO Društva novinara BiH traži sankcije za napadače.

“Najoštrije osuđujemo ovaj čin. Imamo snimke i fotografije napadača i apelujemo na organe unutrašnjih poslova da ih privedu i kazne. Bez obzira u kakvom je ko problemu u društvu, nikad ga ne može riješiti na način da napada novinare koji su tu da obavijeste javnost o događajima koji imaju važnost za društvo”, stoji u saopćenju.

klix.ba