Foto: PIXSELL

Četiri su se hrvatske glumice javno pobunile protiv Thompsonovog prisustva u slavljeničkom autobusu. Uslijedila je standardna hajka, sastavljena od prijetnji i uvreda

Piše: Vladimir Matijanić

Hrvatske glumice Nataša Janjić, Tihana Lazović, Jelena Veljača i Lana Barić postale su ovih dana žrtve virtualnih domoljuba koji su im zamjerili što su na društvenim mrežama nastup Marka Perkovića Thompsona na dočeku nogometnih reprezentativaca u Zagrebu, komentirale realno – dakle, kao politički i glazbeni debakl.

Janjić je napisala “mi sve volimo us**t pred kraj. Takvi smo. Neopisivo”, Lazović je zapazila kako bi bilo dobro da barem ima sluha kad je već zgrabio mikrofon, Veljača je objavila da je “malo u šoku koliko je on off tune”, a Barić je poentirala: “Šteta. Malo je falilo da pobijedimo i u dočeku, ali protivnik je bio jači.”

Nećemo citirati ni prepričavati što im je pisano i kako su vrijeđane. Ima toga još po portalima, pod tekstovima, ali nije vrijedno truda ni vremena, jer govori samo o bolnom manjku mašte i odgoja autora. Na koncu, Janjić je zaključala dio objava na Facebooku, a Barić objavila fotografiju s flasterom na ustima uz rečenicu: “Šutnja je srebro.”

Sve što se dogodilo otkako su hrvatski nogometaši osvojili srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Rusiji ne svjedoči samo koliko su oni uspješni nego i koliko je Hrvatska histerična. Ovo prvo je poznato, došli su u Rusiju naizgled bez šansi, a otišli kao drugi na svijetu; poznato je i drugo, ali o tome je pametnije šutjeti, izaziva priličnu nervozu takozvanih hrvatskih domoljuba. Na dugoj listi  za njih skarednih aktivnosti, prilično visoko postavljeno je problematiziranje nastupa Marka Perkovića, ikone krajnje hrvatske desnice, u noći koja je, u predodžbama naivnijih, trebala poslužiti za jačanje “nacionalnog jedinstva”, a završila kao podvig estradnog nacionalizma.

Hajka, srećom samo virtualna, na četiri glumice zbog zabavnih i ironičnih komentara, potvrdila je po stoti, tisućiti, sto tisućiti, milijunti… tko zna koji put kako su se zaprežna kola ove zemlje jako malo izvukla iz dubokog blata tuđmanističke isključivosti.