Foto: PIXSELL

Obje televizije su ispratile uspjeh hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu te izvijestile o važnom događaju – oslobađajućoj presudi Ljubi i Bekriji Seferoviću u slučaju smrti Dženana Memića

 

HAYAT TV: Godišnjica državnog udara u Turskoj

13. – 19. juli 2018.

LJUDSKE SUDBINE: Vijesti iz sudskih klupa, Prijedlog zakona o izbornim jedinicama, reformska agenda, priče o članstvu BiH u NATO-u i protokolarne vijesti dominirale su Vijestima u 7 protekle sedmice. Ipak, uredništvo informativnog programa ostaje na kursu praćenja sudbina običnih ljudi, pa smo tako u svojevrsnom post festumu o događajima od 11. jula iz Srebrenice imali priliku gledati potresan prilog o 23-godišnjem Amiru Šečiću koji je u genocidu ostao bez oca, a majka ga ostavila u tuzlanskoj bolnici odmah po porodu. Amir je o svom proživljenom iskustvu napisao knjigu Teško da sam bio dijete; dobar i emotivan prilog novinarke Dženete Sarić-Kozić.

SPORTSKI KUTAK: Ispravna odluka urednice Maide Burgić da se 15. jula Vijesti u 7 otvore sportskim uspjesima bh. reprezentativaca: naša nacionalna selekcija u sjedećoj odbojci pobjedom je otvorila put ka odbrani titule šampiona na Svjetskom prvenstvu u Holandiji. Odmah potom išao je prilog o spektakularnom zatvaranju Mundijala u Rusiji, gdje je u finalu tim Francuske savladao reprezentaciju Hrvatske. Prikazan je i snimak praćenja utakmice u Zagrebu i u Sarajevu. I ove sedmice Hayat je pratio migrantsku krizu u BiH te donosio dobre priče s terena, kao i vijesti iz institucija o ovom problemu.

Izdvojeno

Iako se površnim gledanjem može učiniti da predizborna kampanja nije još u punom jeku, i uobičajeni prilozi u TV dnevnicima sada imaju kao “glavne junake” kandidate na predstojećim izborima: Hayat je u Vijestima u 7 objavio prilog sa sesije Kruga 99 na kojoj je uvodničar bio kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Uvažavajući činjenicu da gospodin Džaferović ima puno pravo sudjelovati u radu Kruga 99, postavlja se pitanje treba li prilog o tome emitirati kao jednu od udarnih vijesti u centralnoj informativnoj emisiji.

Ocjena: 7

 

NAŠA TV: Thompson na proslavi

13. – 19. juli 2018.

ISTE TEME: Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata i dalje je u fokusu informativnih emisija Naše TV. Uz manje-više stare stavove predstavnika stranaka s hrvatskim predznakom, priče o rušenju ustavnog poretka BiH te udaru na Vašingtonski sporazum, novitet je uvođenje termina parlamentarna blokada, odnosno vraćanje dobro poznatog instrumenta na političku scenu – vitalnog nacionalnog interesa.

TRIJUMF HRVATSKE: Urednik Damir Bliznac je 16. jula  otvorio Dnevnik prilogom o veličanstvenom dočeku hrvatskih reprezentativaca u Zagrebu, te s detaljima proslave gledatelje upoznao i snimkama iz Mostara, obećavši da će se o ovoj vijesti i proslavi u ostalim bh. gradovima govoriti i na samom kraju emisije. Vijest o uspjehu Hrvatske i naredni dan je otvorila Dnevnik Naše TV: emitiran je prilog o dočeku Vatrenih u Zagrebu, prenesene izjave fudbalera Luke Modrića i selektora Zlatka Dalića, ali i obraćanje pjevača Marka Perkovića Thompsona, kao i dio njegovog repertoara. Bez ikakve potrebe i bez problematiziranja činjenice da se Thompson, poznat po kontroverznim stavovima, uopšte našao na tom skupu.

Izdvojeno

Kako Naša TV često svojim gledateljima pruža priliku da se uvjere u rad, red i disciplinu hercegovačkih općinskih načelnika, ni ove sedmice nije bilo drugačije. U prilogu emitiranom 16. jula, stolački načelnik Stjepan Bošković družio se s najuspješnijim učenicima i studentima s područja ove općine, kojima su uručene i nagrade za postignuti uspjeh.

Ocjena: 3

Komparativna analiza

I Hayat i Naša TV ove su se sedmice bavili ishodom suđenja optuženim Seferovićima u slučaju stradalog mladića Dženana Memića. Obje medijske kuće pokrivale su i štrajk zdravstvenih radnika Kantona Sarajevo, ali je Hayat opet u prednosti nad Našom TV kad su u pitanju priče o sudbinama običnih ljudi. I Hayat i Naša TV su 19. jula informativne emisije otvorile prilogom o  Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama, koji nije prošao u Domu naroda Parlamenta FBiH. Sjednica nije ni održana, a prenesena je informacija o tome da je dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Drago Puzigaća potpisao akt kojim se prijedlog ovog zakona proglašava destruktivnim po vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda.