Foto: Darko Vojinovic/AP

Nema mjesta za bajku. Muzička ikona krajnje desnice na binu se popeo jer su to tražili hrvatski reprezentativci

Piše: Vladimir Matijanić

“Pjevao je pjevač koji je naša himna”, odgovorio je na novinarsko pitanje o Thompsonu Zlatko Dalić, selektor hrvatske nogometne reprezentacije, osvajačice srebrene medalje na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

“Nemojte mi postavljati takva pitanja. Što pjevač, kakav pjevač? To je hrvatska pjesma Lijepa li si. Tu nije mjesto za vaše pitanje, sad me pitati o pjevačima… Hrvatska je druga u svijetu, a vi mene pitate o pjevačima, nemojte me provocirati”, izgovorio je Dalić i odgovor upotpunio rečenicom s početka teksta: “Pjevao je pjevač koji je naša himna.”

Već su poznati uspon i pad hrvatske nogometne reprezentacije: pod Dalićevim su vodstvom iskoračili iz društva nesposobnih da uspješno završe barem prvi dio svjetskih prvenstava, pa potom postali i viceprvaci svijeta, ali čak ni kad su stigli do gotovo samog vrha nisu došli do nivoa mudrosti pokojnog boksačkog šampiona Mate Parlova koji je jednom u intervjuu rekao: “Kako mogu biti nacionalist ako sam svjetski prvak?”

S hrvatskim je reprezentativcima, naime, na njihov zahtjev, u autobusu na višesatnoj trijumfalnoj vožnji zagrebačkim ulicama punim svijeta, kružio Marko Perković Thompson, najpoznatija estradna uzdanica krajnje desnice. Na njihov se zahtjev, na koncu, popeo na pozornicu, gdje je, zajedno s publikom i bez muzičke pratnje, izveo dva hita. Nema smisla nagađati bi li došao do Bojne Čavoglave s ustaškim pozdravom na početku, jer su HTV-ovi voditelji, a desničarski portali tvrde i režiser dočeka Krešimir Dolenčić, preventivno prekinuli događaj.

Tako se jedan sportski uspjeh naknadno pretvorio u tragikomediju zabune. Po društvenim se mrežama širila iracionalna nada da će ljudi koji odlično barataju loptom Hrvatsku “pokrenuti” u bolju budućnost, a oni su joj servirali trubadura mračne prošlosti, kao jednu od ključnih figura ovdašnjeg isključivog i nervoznog patriotizma.

Dovoljno je samo odustati od vjere u bajke.