Foto: srebrenica.org.uk

Obje televizije posvetile su značajnu pažnju ukopu žrtava genocida

HAYAT TV: Sedmica o Srebrenici

6. – 12. juli 2018.

SREBRENICA: Genocid, Srebrenica, obilježavanje 11. jula, Marš mira, priče o žrtvama koje su ukopane ove godine – sve su ovo bile priče koje su emitirane proteklih sedam dana u Vijestima u 7. Dirljivim, emotivnim pričama i suosjećajnim pristupom, gledateljima je približavana tragedija Srebrenice. Uz posebno isticanje javljanja uživo Hayatovih reportera, tri priloga se ističu: ispovijest Mefaila Dudića koji je kao četrnaestogodišnjak preživio genocid; priča o konačnom smiraju mladog Nijazije Dudića i njegove supruge Remzije koja je bila u šestom mjesecu trudnoće kada su ubijeni; te priča o ubistvu dva katolička svećenika – jedan je ukopan u Potočarima, a posmrtni ostaci drugog su preneseni u Zagreb.

TEME IZ SVAKODNEVNICE: Vijest o otetom novorođenčetu u Hadžićima u Vijestima u 7 je popraćena prilozima s izjavama relevantnih izvora te izjavama komšija i glavne patronažne sestre Kantona Sarajevo. Hayat se i protekle sedmice bavio temama iz svakodnevnice: štrajkovima, migrantima, velikom skupu “Pravda za Davida” u Banjoj Luci, kao i protokolarnim vijestima.

Izdvojeno

U prilogu o komentaru Rajka Vasića na Twitteru, Hayat TV je zaokružio priču o ovom događaju uz izjave Kade Hotić iz Srebrenice, podsjetivši kako je prijetnja genocidom krivično djelo, te su citirani dijelovi kolumne Dragana Bursaća koji se također bavio onim što je Vasić napisao. Napomenuto je kako reakcije iz zajednice poznatih “tviteraša” nema jer mu oni ne žele davati na značaju i prostoru, te zaključeno kako sankcija – još nema.

Ocjena: 9

NAŠA TV: Ozbiljni i promotivni prilozi

6. – 12. juli 2018.

11. JULI: U otvornom prilogu u Dnevniku 11. jula, Naša TV posvetila je deset minuta kolektivnoj dženazi u Potočarima. Emitovane su relevantne izjave gostiju, snimak Ratka Mladića iz jula 1995., reakcije iz svijeta, kao i prijetnja novim genocidom koju je iznio Rajko Vasić na Twitteru.

PROMOCIJA VLASTI: I ove sedmice Naša TV je svoje minute u Dnevniku posvećivala intervjuima sa hercegovačkim načelnicima, pa je načelnik Ljubuškog imao priliku iznijeti sve što radi u svojoj općini, kao i načelnik općine Grude. U oba slučaja radilo se o promotivnim intervjuima.

POŽARNA ZAŠTITA: Bavila se Naša TV i pričama iz svakodnevnice, pa je emitovan prilog i o tome kako je Civilna zaštita HNK instalirala posebne kamere koje upozoravaju na požare  zvučnim i svjetlosnim signalima, što bi trebalo doprinijeti brzoj reakciji vatrogasaca u slučaju požara u Hercegovini, a dodijeljeni su i dronovi hercegovačkim općinama kako bi se smanjila mogućnost širenja vatrene stihije.

Izdvojeno

Zanimljivo je da je prva vijest u Dnevniku Naše TV 6. jula bila informacija o tome da se predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić kandiduje za člana Predsjedništva BiH. Emitovana je i njegova izjava: “Čast je raditi za BiH i njene građane. Uvijek ću voditi računa o svima, a naročito o Bošnjacima. Nema trećeg entiteta i o tome nikad nećemo razgovarati! BiH mora biti iznad svega.”

Ocjena: 4

Komparativna analiza

Hayat je prve minute i priloge u Vijestima u 7 posvećivao Srebrenici, dok se i Naša TV u nekoliko navrata, mada s manje minutaže i manje video-priloga, također bavila ovom temom. U Vijestima na Hayatu bilo je primjetno mnogo manje politike i predizborne atmosfere. Sve je bilo posvećeno 11. julu, ali i običnim, svakodnevnim problemima koji muče građane BiH. S druge strane, Naša TV se i dalje bavila Prijedlogom zakona o izbornim jedinicama, istraživanjima o tome za koga će ko glasati i jednakopravnošću Hrvata.