Foto: Screenshot/mod.gov.rs

Aleksandar Vulin i Ivica Dačić usavršili su vještinu prepoznavanja fašizma, ali isključivo u tuđem dvorištu

Piše: Tomislav Marković

Ministar odbrane Aleksandar Vulin odneo je još jednu pobedu u borbi protiv fašizma. Poprište bitke bila je konferencija za štampu povodom godinu dana od formiranja Vlade Srbije, a protivnik je bio novinar iz Hrvatske. On je konstatovao da Vulin često govori o obnavljanju ustaštva u Hrvatskoj, pa ga je pitao gde to vidi i kako to dokazuje. Ministar Vulin je uzvratio paljbom, navodeći kao dokaz za svoje tvrdnje tablu s natpisom „Za dom spremni“ u Jasenovcu. Potom je ukazao i na drugačije, svetle primere: „Pozivam vas da dođete u Dom Vojske u Nišu da pogledate izložbu ‘Dijanina deca’, da pogledate kako se mi odnosimo prema zlu ustaškom i da još jednom kažem da zlo fašizma postoji svuda u svetu, nažalost i svuda oko nas, i da je na nama da se protiv toga borimo.“

Lepo od ministra što daje smernice kako se treba odnositi prema fašizmu, ali nije neophodno da zainteresovani polaznici kursa „Smrt fašizmu“ idu čak do Niša. Može novinar da ode i do Ravne Gore, da obiđe spomenik Draži Mihailoviću, nacističkom kvislingu. To je onaj isti spomenik kom su nedavno odali počast oficiri Vojske Srbije, kojima je upravo Vulin resorni ministar.

Ako je polaznicima kursa daleko Ravna Gora, mogu da prošetaju do Vojne akademije u Beogradu, na kojoj predaju penzionisani generali osuđeni u Hagu za zločine vrlo slične onima koje su fašisti počinili u Drugom svetskom ratu. Ratne zločince je na mesta predavača postavio upravo veliki borac protiv fašizma Aleksandar Vulin.

Te zločine počinili su devedesetih godina šrafovi režima Slobodana Miloševića, režima čiji je deo bio upravo Aleksandar Vulin. Zato je sasvim logično da baš on bude dežurni borac protiv ustaštva u Hrvatskoj, uz kolegu Ivicu Dačića, još jednog Miloševićevog odanog vojnika koji je u vreme genocida i etničkih čišćenja bio portparol Socijalističke partije Srbije. Vulin i Dačić usavršili su veštinu prepoznavanja fašizma, ali isključivo u tuđem dvorištu. U svom dvorištu ne vide fašizam, već ga brižljivo uzgajaju i neguju.

Pod sloganom: „Smrt fašizmu u tuđoj kući, sloboda fašizmu u našoj“.