Foto: Reuters

Dok se Hayat bavio iseljavanjem bh. građana, Naša TV je slavila prolazak hrvatske nogometne reprezentacije u četvrtfinale na Svjetskom prvenstvu u Rusiji

 

HAYAT TV: Migranti i dalje u fokusu

29. juni – 5. juli 2018.

LUKAJIĆEVO HAPŠENJE: Vijest i reakcije na hapšenje Daneta Lukajića u Hrvatskoj zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv zarobljenika u logoru Manjača 1992. godine dominirala je u Vijestima u 7 protekle sedmice. Usto, priče o migrantskoj krizi i dalje su bile u fokusu sadržaja Vijesti u 7, kao i prilozi o problemima iz svakodnevnice, borcima, malinarima, trendu odlaska Hrvata iz BiH, ali i novouspostavljenoj liniji voza između Sarajeva i Bihaća.

GDJE SU ROGATIČANI? Hayat se protekle sedmice, i to kroz dobro obrađen prilog, bavio i problemom iseljavanja stanovništva iz BiH – emitovana je reportaža iz Rogatice u kojoj je broj stanovnika u proteklih više od dvije decenije prepolovljen i u kojoj se nekadašnji žitelji ovog grada samo sahranjuju, po želji izraženoj prije smrti. “Izvozimo žive – uvozimo mrtve”, kažu Rogatičani na kraju priloga.

Izdvojeno

Zanimljiv prilog o izbjeglicama u BiH, posebno u kontekstu činjenice da je država suočena s migrantskom krizom. Priča o kolektivnom centru u Mihatovićima napravljena je uz najavu početka radova na izgradnji zgrade socijalnog stanovanja u Tuzli. Uz izjave stanovnika kolektivnog centra i približavanje njihovih problema gledateljima, emitovane su i izjave upravnika ovog centra te resornih ministara.

Ocjena: 8

 

NAŠA TV: Promotivni intervju s načelnikom Stoca

29. juni – 5. juli 2018.

ČIJA JE REPREZENTACIJA? Sasvim očekivano, no ne i opravdano, urednik Damir Bliznac je 2. jula Dnevnik Naše TV odlučio posvetiti pobjedi hrvatske reprezentacije nad Danskom. Čak dugih osam minuta trajao je prvi prilog u Dnevniku, tokom kojeg su se smjenjivali amaterski snimci mobitelom iz raznih dijelova BiH, uglavnom iz Hercegovine, gdje su navijači hrvatskog tima slavili pobjedu. Ipak, ljagu na cijeli prilog bacilo je nevješto vođenje ankete među euforičnim navijačima, pa se reporteru nekoliko puta omaklo pitanje “Jeste li šta konzumirali da se opustite?”. Usto, reporter nije odolio te je podlegao atmosferi pa potom postavljao i pitanja tipa “Možemo li ponoviti 1998?”, aludirajući na činjenicu da je Hrvatska osvojila bronzu na Svjetskom prvenstvu prije dvije decenije. Dakle, cijeli prilog mogao je komotno da se emituje na nekoj od televizija u Hrvatskoj.

DARIVATELJI KRVI: U nastavku sedmice, u fokusu Dnevnika Naše TV bili su Aluminij, nagodba vjerovnika u slučaju “Agrokor”, ali i dobri prilozi o apelu za dobrovoljno darivanje krvi te o vodopadu Kravica u Ljubuškom koji privlači sve više turista.

Izdvojeno

Dragan Čović je i ove sedmice dobio prostor na Našoj TV da ponovi stare stavove o tome da Hrvati trebaju birati hrvatske predstavnike u vlast na narednim izborima, ali bez nekih novih detalja. U jednom od Dnevnika emitovan je i prilog o pregovorima stranaka u Mostaru o statutu grada, te mogućim izborima u ovom gradu, ali bez novih informacija u odnosu na dosadašnje.

Ocjena: 3

 

Komparativna analiza

Hapšenjem Daneta Lukajića u Hrvatskoj i reakcijama na taj događaj bavile su se obje televizije, a slični prilozi bili su i sa sjednice Federalne vlade. Hayat i dalje “vodi” u emitovanju priča sa “običnim” ljudima, mada je ove sedmice i na ovoj televiziji bilo malo više protokolarnih vijesti koje ne donose baš puno korisnih informacija. Usto, Hayat je u prosjeku imao između 15 i 18 vijesti i priloga u Vijestima u 7, dok se u Dnevniku Naše TV 2. jula našlo samo osam vijesti – od toga dvije sportske. Obje televizije bavile su se blokadom graničnog prelaza Bijača, na kojem su protestovali članovi Udruženja Zaboravljeni branitelji, sa vrlo sličnim izjavama.

Hayat je prenio upozorenje o ubrzanom odlasku Hrvata iz BiH, međutim, u Dnevniku Naše TV o tome nije bilo riječi. I Hayat i Naša TV su emitovali prilog  o tome da je Balkanska istraživačka mreža (BIRN) predstavila bazu službenih automobila koji su kupljeni u 2018. Hayat je ipak otišao korak dalje te napravio anketu među građanima o ovoj temi.