Foto: faktor.ba

Obje televizije ove su se sedmice bavile problemima radnika i štrajkovima, ali i donacijama i projektima pomoći – što svjedoči o blizini izbora

 

HAYAT TV: Skepticizam demobilisanih boraca

22. – 28. juni 2018.

PRIJEDLOG ZAKONA: Demobilisani borci su, nakon pauze, ponovno zaposjeli prve minute Vijesti u 7. Iz dana u dan je praćena situacija sa pritiskom na federalnu vladu da donese zakon o ovoj populaciji, a 28. juna je stigla i vijest o usvajanju novog Prijedloga zakona o demobilisanim borcima. Prilog iz Mostara popraćen je skeptičnim izjavama nekadašnjih boraca koji tvrde da njihovi glavni zahtjevi nisu ispunjeni, te da ne vjeruju u ovaj potez federalne vlade dok se ne uvjere “crno na bijelo”.

Hayat se bavio vremenskim nepogodama, štrajkovima, migrantima, problemima uzgajivača malina, i dalje izvještavao o Davoru Dragičeviću

PROMOTIVNI PRILOG: U Vijestima u 7 emitovan je prilog s načelnikom Starog Grada Ibrahimom Hadžibajrićem, koji bi se, najblaže kazano, mogao nazvati promotivnim – sugovorniku je data prilika da se pohvali  infrastrukturnim projektima, ali nije bilo prilike da čujemo imaju li građani nekih problema u ovoj sarajevskoj općini.

Izdvojeno

Milorad Dodik se vratio na Hayat nakon što ga nije baš bilo previše u vijestima prethodne sedmice. Prvo, s ponovljenim optužbama protiv Velike Britanije, koja, kako tvrdi, radi protiv vlasti u bh. entitetu Republika Srpska. U Vijestima u 7, urednica Maida Burgić donijela je i duhovitu reakciju odlazećeg britanskog ambasadora Edwarda Fergusona koji je na Twitteru objavio: “Svojoj djeci ne moram izmišljati priče za laku noć. Umjesto toga, samo im pročitam bajke sa RTRS-a.” Dan kasnije, objavljena je vijest iz Modriče, gdje je Dodik bio na obilježavanju godišnjice operacije “Koridor 92”, zahvalivši Karadžiću i Mladiću što su poveli srpski narod. Zašto je dat prostor ovoj vijesti, ostaje nejasno.

Ocjena: 7

 

NAŠA TV: Pobjeda Hrvatske

22. – 28. juni 2018.

POBJEDA HRVATSKE REPREZENTACIJE “Mostar živi za Hrvatsku!” riječi su euforičnog građanina iz ankete kojom je Naša TV otvorila Dnevnik 22. juna, uz najavu kako je “maestralna pobjeda Hrvatske nad Argentinom proslavljena diljem BiH”. Cijeli prilog je trajao šest minuta, a izmjenjivali su se snimci kamera Naše TV s amaterskim snimkama mobitelom. Uz sve čestitke reprezentaciji Hrvatske, ova vijest nije zaslužila toliku minutažu, a i o tome da li je bilo potrebno ovom informacijom otvoriti bilo koju informativnu emisiju u BiH, s obzirom na to da se ne radi o uspjehu bh. reprezentacije, dalo bi se raspravljati.

NOVE-STARE TEME: Činjenica da je tog istog dana jako nevrijeme zahvatilo veliki dio BiH, te donijelo velike probleme, nije bila dovoljno interesantna uredniku Milanu Šutalu. U narednim danima nastavila se stara priča o izbornom zakonu, bošnjačkoj dominaciji, te jednakopravnosti Hrvata, a u jednom od dnevnika preneseni su dijelovi intervjua Dragana Čovića koji je o svemu ovome govorio za Večernji list. Ove sedmice Naša TV je bila više programski opredijeljena da se bavi problemima radnika, pa je izvještavano o štrajkovima ili najavama štrajkova na mostarskom aerodromu, u Aluminiju te MUP-u HNK.

Izdvojeno

Poseban prostor u Dnevniku 28. juna dobila je vijest o skupu o medijaciji kojeg je upriličio Nansen dijalog centar u Mostaru. U opširnom prilogu akcenat je stavljen na jačanje kapaciteta institucija kad su u pitanju potencijali medijacije, koji nisu u potpunosti iskorišteni niti u politici niti u društvu uopće.

Ocjena: 3

Komparativna analiza

Kao i u prethodnom analiziranom periodu, niti u proteklih sedam dana nije se mnogo sličnih vijesti našlo na ove dvije televizijske kuće. Neke od onih koje jesu: usvajanje Prijedloga zakona o demobilisanim borcima, pres-konferencija direktora Direkcije za evropske integracije Edina Dilberovića, o dodatnim pitanjima odaslanim iz Evropske komisije bh. vlastima, te smjena direktora u Aluminiju i imenovanje nove uprave. Hayat je, u međuvremenu, pratio iz dana u dan situaciju s migrantskom krizom, prilozima su bili prisutni i u RS-u, dok sa Našom TV to nije bio slučaj, izuzev činjenice da su ponovili stav ministra sigurnosti da se u BiH neće graditi prihvatni centri. U informativnim programima obje televizije vidljivo je da su izbori na pragu: mnogo je sadržaja o donacijama i projektima pomoći, izvršna vlast popušta pod pritiscima (Zakon o demobilisanim borcima, potpisivanje kolektivnog ugovora ljekara i vlade u Tuzlanskom kantonu) – stiče se na momente utisak da vlast jeste servis građana (kao što bi trebala biti tokom cijelog perioda, a ne samo nekoliko mjeseci prije izbora).