Ako su političari i bezbjednjaci u pravu, stranci su u propast Srbije uložili milijarde. U tom slučaju, riječ je o najlošijoj investiciji u istoriji

 

Piše: Tomislav Marković

Da je Srbija na meti stranih obaveštajnih službi, pogotovo onih s mrskog Zapada, nije nikakva tajna: čak i vrapci sa prosečnom bezbednosnom kulturom to drže za aksiom koji ne treba dokazivati. Ovo opšte mesto, međutim, postaje mnogo strašnije kad eksperti i politički funkcioneri iznesu konkretna saznanja o podmuklom delovanju stranih agentura.

Profesor dr Milan Mijalkovski, nekadašnji dekan Fakulteta za bezbednost, izneo je podatak da u Srbiji skoro trideset godina deluju agenti obaveštajnih službi iz šezdesetak zemalja. Oni su stvorili agenturu sposobnu za subverzivna dejstva, lansiranje lažnih vesti i uznemiravanje javnosti, a njihov primarni cilj je “da prinude Srbiju na što hitnije priznanje lažne države Kosovo”.

Ministar Aleksandar Vulin optužio je pre neki dan strane službe da organizuju proteste zbog poskupljenja goriva, s ciljem “da destabilizuju i sruše Srbiju”. I sam predsednik Vučić ima određene obaveštajne podatke, pa je ustvrdio kako “strane agenture rade” u nameri da nagovore Srbe da uđu u Vojsku Kosova i da tako “udari Srbin na Srbina”. O stručnjacima koji redovno gostuju po tabloidima, iznoseći saznanja o špijunskim zaverama protiv Srbije, da i ne govorimo, to više čak i nije vest.

Ukoliko su eksperti za bezbednost i politički moćnici u pravu, a nema razloga da im ne verujemo, jer njima u opis radnog mesta spada detaljan uvid u delovanje stranih špijuna u našoj zemlji – onda dolazimo do zaključka da su u destabilizaciju i propast Srbije uložene silne milijarde evra tokom prethodne tri decenije. U tom slučaju, reč je o najlošije uloženom budžetskom novcu u istoriji. Takvom rasipanju sredstava nisu pribegavali čak ni francuski kraljevi, do krune ogrezli u versajski luksuz.

Ulagati enormne svote novca u propast Srbije isto je kao kad bi neko spucao bogatstvo kako bi postigao da predmeti padaju na zemlju s ubrzanjem od 9,81 m/s². Letimičnim uvidom u činjenice lako se može videti da je naša propast plod isključivo domaće pameti i da nam nikakva pomoć sa strane nije potrebna.

Svaljivanje krivice na druge spada u stajaća mesta vladajuće ideologije, ali ipak ne smemo dozvoliti da stranci preuzmu zasluge za ono što smo sopstvenim snagama i radom postigli. Ako ni zbog čega drugog, onda zato što je predsednik bar hiljadu puta obećao da “niko neće ponižavati Srbiju”.