Foto: Reuters

RTRS migrantsku krizu koristi kako bi stvarao nepotrebnu političku i međuetničku napetost, a BNTV gledaocima donosi nepristrasne informacije. Razlika je ogromna

RTRS: Ni riječi o protestima

4. – 10. juni 2018.

ANKETNI ODBOR: Prilog posvećen okončanju rada Anketnog odbora Narodne skupštine RS čiji je zadatak bio da prikupi sve relevantne informacije o smrti Davida Dragičevića ostao je u sjeni brojnih komentara predstavnika vladajuće većine u bh. entitetu Republika Srpska. Gledaoci su upoznati sa zaključcima u kojima se se, uz ostalo, navodi da postoji osnovana sumnja da je Dragičević ubijen, te zahtijeva da zbog propusta u radu budu smijenjeni ministar MUP-a RS, visoki policijski dužnosnici i direktor Zavoda za sudsku medicinu RS. Međutim, fokus je ostao na tvrdnjama predstavnika vlasti da “opozicija slučaj politizira”, a posebno im je zasmetao zaključak o načinu na koji su upravo Javni RTV servis Republike Srpske i agencija Srna o ovom slučaju izvještavali.

U interpretaciji tog zaključka ističe se da je “odboru zasmetalo što su ta dva medija koristila zvanične izvore”, i nisu adekvatno “pokrivala” proteste građana koji traže istinu o smrti Davida Dragičevića. I upravo u vezi s tim, u Dnevniku 2 nijednom riječju nije navedeno da se protesti u Banjaluci u kontinuitetu održavaju više od 70 dana.

Kada bi uredništvo Dnevnika iole analitički propitivalo stavove koji od predstavnika institucija RS-a dolaze u javnost, onda bi i postavljali pitanja na osnovu čega se isti temelje. Izdvajamo primjer od strane Suda BiH nepotvrđene informacije (Dnevnik 2, četvrti juni) o ukidanju prvostepene oslobađajuće presude za ratne zločine komandantu Srebrenice Naseru Oriću. Direktor Centra za istraživanje ratnih zločina RS u izjavi za RTRS već zna da bi i nova presuda mogla biti istovjetna. Kako, na osnovu čega to temelji, pitanje je koje mu nije postavljeno.

VOJNA VJEŽBA: Održavanje vojne vježbe NATO snaga na vojnom poligonu Manjača (RS), na kojoj bi se trebala koristiti bojeva municija s osiromašenim uranijem, iako za to ne postoji zvanična potvrda, jedna je od tema kojima se ciklično bave novinari centralnog dnevnika. Iz nedjelje iza nas izdvajamo izjavu zamjenika ministra odbrane BiH Dragana Jerinića (SDS) koji je naveo da Predsjedništvo BiH nije dalo suglasnost za tu vježbu. No drugačije tvrdnje iznosi Dušanka Majkić (SNSD). Iz kojih izvora ona crpi informacije da se vježba priprema, koja će se municija koristiti, to novinari ne propituju.

I stoga je cijeli slučaj još jedan primjer kako uredništvo Dnevnika Javnog RTV servisa RS-a svjesno pristaje da bude oruđe u rukama vlasti koja ga koristi za novi front političke borbe, odnosno diskreditacije stranaka iz RS-a koje čine dio vlasti na državnom nivou.

Ocjena: 2

 

BNTV: Koliko košta autoput?

4. – 10. juni 2018.

TALAČKA KRIZA: U našoj zemlji, talačke krize, pogotovo ako su u njima djeca potencijalne žrtve, nisu učestala pojava. Otuda je i takav događaj u Trebinju, kada je otac prijetio ubistvom vlastite malodobne djece u slučaju da mu se supruga ne vrati, s pravom dobio udarnu poziciju u Dnevniku emitovanom četvrtog juna.

CIJENA AUTOPUTA: I u nedjelji iza nas novinari/ novinarke Dnevnika bavili su se nizom tema koje utječu na svakodnevni život građana. Jedno od njih je analitički pristup pitanju koliko će u konačnici građane koštati autoput Banjaluka – Gradiška. Povod je bio poništavanje tendera za izgradnju novih kućica za naplatu cestarine. Sugovornici u ovom izvještaju iznijeli su niz sumnji da se ovakve vrste poslova koriste u predizbornoj godini kako bi vladajuće strukture putem javnih preduzeća pribavile novac za kampanju.

POSIJALI PREVIŠE: Novinari su se bavili i problemom s kojim se, gotovo u pravilu, iz godine u godinu susreću ratari, proizvođači pšenice. Iako je žetva pred vratima, ponovo je na sceni sukob poljoprivrednika i otkupljivača oko cijene kilograma pšenice. Na slikovit način ukazano je na apsurdnost našeg sistema u kojem se destimulišu oni koji, prema procjeni nadležnog ministarstva, posiju “previše” hektara hljebnog žita.

Ocjena: 7

Komparativna analiza

Način izvještavanja o migrantskoj krizi u protekloj nedjelji potvrdio je sve razlike uređivačkih politika RTRS-a i BNTV-a. I dok uredništvo Dnevnika Javnog RTV servisa RS-a nastavlja s praksom da migrantsku krizu koristi kako bi stvaralo nepotrebnu političku i međuetničku napetost i uznemiravalo javnost, gledaoci Dnevnika BNTV-a imali su priliku dobiti nepristrasne informacije o aktivnostima koje vlast BiH provode kako bi onemogućile nelegalne ulaske u BiH i probleme koje im na tom putu prave susjedne države, prije svega Srbija.