U statusu postavljenom na toj društvenoj mreži Bursać je napisao: “Braćo Srbi, ovo vam je konc-logor za Bošnjake ‘Šljivovica’, kod Užica. Pa mi recite kako Srbija nije izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu, a u centru Srbije logor…”

Uz status objavljena je i fotografija iz pomenutog logora, na kojoj se vide goli muškarci koje čuvaju naoružani ljudi u policijskim uniformama Srbije sredinom devedesetih godina.

Status i fotografija koji su ukazali na to da je u centru Srbije postojao logor u kojem je “zlostavljano, silovano, prebijano i izgladnjivano” više od 800 bosanskih muslimana s prostora Žepe označeni su kao “neprimjeren sadržaj”.

Prema pravilniku te društvene mreže, objavljivanje fotografija s eksplicitnim sadržajima sankcioniše se privremenim blokiranjem profila.

Međutim, Bursać navodi da u ovom slučaju riječ o masovnijoj prijavi koju je organizovala neka nacionalistička grupa koja se očito ne slaže sa stavom kolumniste.

“Nakon objave statusa imao sam najmanje 1.000 podjela u prvih pola sata, a samo moj profil je blokiran. Dakle, ako je radio Facebookov algoritam, onda bi se po automatizmu trebali blokirati profili i korisnika koji su moj status podijelili. Ovdje je, očigledno, bio sporan sadržaj statusa i moje ime i prezime uz tekst”, rekao je Bursać, prenosi Al Jazeera.

klix.ba