Foto: index.ba

Ministarstvo je pokušalo demantirati odavanje počasti Draži Mihailoviću, ali su činjenice demantirale ministarstvo

Piše: Tomislav Marković

Nakon što su se na društvenim mrežama pojavile fotografije pripadnika Vojske Srbije koji polažu venac na spomenik Draži Mihailoviću, Ministarstvo odbrane se oglasilo saopštenjem u kojem se kaže da delegacija VS i ministarstva nije položila venac ni na jednom mestu koje nije u skladu s državnim programom, pa ni na spomenik četničkom vođi na Ravnoj gori.

Novinarska pitanja o spornim fotografijama i o mogućnosti da su neki ljudi zloupotrebili vojne uniforme, ministarstvo je ostavilo bez odgovora. Onda se javio poznati četnički publicista Miloslav Samardžić, kao očevidac i učesnik obeležavanja Dana pobede nad fašizmom na Ravnoj gori. On tvrdi da su ga oficiri iz Generalštaba zamolili da održi prigodan govor kad Vojska Srbije prvi put zvanično odaje počast Draži Mihailoviću, što je i učinio, a potom je od prisutnih oficira dobio i zahvalnicu. Prema njegovim rečima, na Ravnu goru je došlo oko 200 pripadnika VS u četiri vojna autobusa.

Potom je iz ministarstva procurila vest da su fotografije autentične, ali da su vojnici na Ravnu goru otišli samoinicijativno. U javnosti su se pojavile spekulacije da je delegacija na poklonjenje Draži ipak otišla uz odobrenje načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića, da je za to znao i resorni ministar Aleksandar Vulin, ali i da je u ministarstvu pokrenuta istraga zbog celog slučaja.

Očigledno je da je delegacija VS odala počast Draži Mihailoviću i da su nadležni to želeli da sakriju od javnosti. Pošto im to nije uspelo, javnost se uzburkala, pa je došlo do skandala koji će morati da bude razrešen. Postavlja se pitanje čemu skrivanje i zašto se javnost toliko skandalizuje.

Draža Mihailović je rehabilitovan pred sudom, a kolaboracionistički četnički pokret je odavno proglašen antifašističkim. Istorija je pretrpela temeljnu reviziju, pa su četnici izjednačeni s partizanima, a čak je zakonom ustanovljena i “Ravnogorska spomenica 1941”. Odavanje vojnih počasti Draži je sasvim u skladu sa zvaničnom verzijom istorije. To možda nije dobro za levičarski imidž ministra odbrane, stasalog u JUL-u Mirjane Marković, ali je to njegovo ideološko opredeljenje podjednako lažno kao i četnički antifašizam. Ali, kad se laž proglasi za istinu, onda sve postaje moguće, pa čak i odavanje vojnih počasti saradniku fašista u sklopu proslave Dana pobede nad fašizmom.