Foto: AP

Javni mediji konačno su ispratili banjalučke proteste s malo većom pažnjom, ali i to je bilo nedovoljno i samo na mah

BHT1: Jedno dobro otvaranje i dosta propusta

8. – 14. maj 2018.

SVEHRVATSKO JEDINSTVO: U pripremi Antoana Oršulića prećutane su izvjesne okolnosti u vezi sa blajburškom komemoracijom, pa neupućeni gledatelji nisu iz njegovog priloga mogli shvatiti razmjere kontroverzi koje prate ovaj skup. Prikazane su čak tri izjave učesnika koji su se osvrnuli na rigorozne mjere policije, ali nije nam jednako prilježno pojašnjeno zašto se policija odlučila na te mjere. U fokusu je bila i izjava Dragana Čovića o svehrvatskom jedinstvu, ali ne i informacija da je održan kontraskup na kojem su aktivisti isticali da je obljetnica ništa drugo do prikriveni fašistički skup. Nije zabilježena ni vijest da je opet nekoliko pojedinaca udaljeno zbog ustaških obilježja, kako javljaju hrvatski mediji.

PRVI PO BROJU NEZAPOSLENIH: Urednica Svjetlana Topalić iskoristila je izvještaj organizacije Trading Economics, prema kojem je naša zemlja prva po nezaposlenosti u Evropi, kako bi sa njim otvorila Dnevnik 2 u subotu. Bio je to smion urednički potez jer je skrenuo pažnju na činjenicu koja se olako zaboravlja u predizborno vrijeme. Govorilo se i o nužnim reformskim zahvatima. Priređeno nam je osvježavajuće otvaranje. Isti dan urednica Topalić pokušala je osvijetliti dolazak turskog predsjednika u našu zemlju, koji je s pravom zauzeo svoje mjesto u Dnevniku 2 jer je već izazvao niz reakcija u mnogim zapadnoevropskim zemljama.

IZDVOJENO:

Slučaj “David Dragičević” u četvrtak je konačno dobio pristojno pokriće na BHT1. Pratilo se skupštinsko zasjedanje, brojne reakcije i međusobne optužbe visokih funkcionera i lidera opozicije, a reporteri Vladimir Šušak i Mirela Savić potrudili su se da objasne javnosti sve detalje oko slučaja koji već sedmicama uznemirava građane Banjaluke. Savić se javila i sa Trga Krajine, prenoseći najnovije izjave aktivista grupe Pravda za Davida, nakon što ih je ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač prozvao za klevete i lažne optužbe. Ali već sutradan BHT1 slučaj pravi sa smanjenom žestinom, iako se pojavio novi zaplet koji se nije smio izostaviti. Urednica Blažica Krišto nije prenijela informaciju da je jedan od aktera kobne noći kada je stradao David Dragičević, koji se navodi kao oštećeni u krađi u policijskoj verziji, javnost obavijestio preko svojih advokata kako je bio izložen pritiscima i ucjenama na poligrafskom ispitivanju u Okružnom tužilaštvu. Obaveza javnog servisa je bila da prenese ovo saopštenje i zatraži stav glavnog okružnog tužioca.

OCJENA: 5-6

FTV: Republika Srpska ne zanima Federaciju

8. – 14. maj 2018.

OPET NEPREPOZNATA UDARNA VIJEST: Posjeta Merkelovoj, problemi oko mostarskih izbora, usvojene izmjene Budžeta u Domu naroda FBiH, pa tek onda posebno skupštinsko zasjedanje o stradanju Davida Dragičevića i bezbjednosnim prilikama u manjem entitetu. To je redoslijed na koji se odlučila urednica Antonija Avram u četvrtak. Ako je i prva vijest mogla zauzeti to mjesto (isto je postupio i BHT1), jer se radilo o odlasku kod kancelarke najmoćnije zemlje u Evropi, ostale nisu mogle biti ispred žustre skupštinske rasprave u kojoj su se mogle čuti i tvrdnje da je sam vrh Policije RS saučesnik u ubistvu jednog mladića. Skupštinska sjednica je bila toliko napeta i intenzivna da nije bilo vijesti koja bi je mogla zasjeniti. Nažalost, FTV je opet ocijenio drugačije. Urednici kao da nam poručuju da ono što se dešava u drugom dijelu zemlje, tj. entitetu, ne interesuje Federaciju BiH.

NAPADI NA NOVINARE I AKTIVISTE: Urednik Darjan Babić je sutradan stavio akcenat na prijetnje ministra Lukača novinaru Slobodanu Vaskoviću i aktivistima Pravde za Davida. Bilo je veoma bitno da se daju reakcije medijske zajednice jer mnogi mediji nisu obratili pažnju na uvrede i prijetnje koje je izgovorio ministar.

IZDVOJENO:

Urednica Amra Zaklan je u ponedjeljak prenijela izjave visokih izvršnih funkcionera koji su se navodno počeli baviti pitanjem migranata. Ali ako ćemo se zadovoljiti samo time što javni mediji ne padaju u ralje senzacionalizma kada izvještavaju o dolasku izbjeglica i migranata, onda su nam očekivanja poražavajuće skromna. Naši političari su pored ambasadorice SAD-a djelovali zabrinuto samo zbog toga što im očito nepoželjni gosti dolaze u predizborni vakat, na šta ih je već podsjetio politički maher u liku Milorada Dodika. Ozbiljan urednički pristup ovdje je zahtijevao da se preispita šta su do sada učinila nadležna tijela, zašto se čini da smo nepripremljeni, ko je najodgovorniji u tom lancu odgovornosti…

OCJENA: 4

KOMPARATIVNA ANALIZA:

Okupljanja građana Banjaluke koji zahtijevaju istinu o stradanju svog sugrađanina su ušla u drugi mjesec. I to u sedmici u kojoj se o tome raspravljalo i u Narodnoj skupštini. Javni mediji su konačno ispratili slučaj “David Dragičević” sa povećanom pažnjom, ali i to je bilo samo na mah. Ili na trenutak dok su bila upaljena skupštinska svjetla. Već dan poslije ne prenose se nove kontradiktornosti koje iznova stavljaju sumnju na zvaničnu istragu. Biće da su aktivisti grupe Pravda za Davida sa pravom otišli u Beograd da, kako kažu, izađu iz medijskog mraka sa kojim su se suočili kod nas. Dio tog mraka nije samo drskost RTRS-a, ATV-a ili Glasa Srpske koji su u stanju minorizovati skup od nekoliko hiljada ljudi na glavnom banjalučkom trgu, već je taj mrak sastavljen i od sivila onih “finih umivenih medija” koji će polovično ili nemarno ispratiti događaj koji je dobio odjek u svjetskim medijima. I koji nam na najstrašniji način otkriva svu dugo pretpostavljenu korumpiranost institucija koje bi trebale biti čuvari reda i mira.