foto: Darko Vojinović (AP)

Sve dok se radikalsko nasilje odvija pod prećutnim pokroviteljstvom naprednjaka, Srbija će biti talac Vojislava Šešelja

Piše: Tomislav Marković

Vojislav Šešelj i njegovi radikali imali su vrlo produktivnu radnu nedelju. Odmah po izricanju presude, Šešelj je izjavio da se intenzivno priprema da ponovi ratne zločine i najavio da će početi od predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova i predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka. Potom je prilikom prvog pojavljivanja u Narodnoj skupštini zapretio da će svakom ko mu kaže da je ratni zločinac – “razbiti njušku”.

Zatim je u utorak poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov na skupštinskoj sednici pokrenula pitanje Šešeljevih pretnji i prestanka njegovog mandata, kao osuđenog ratnog zločinca. Grupa radikala je ustala sa svojih mesta u Skupštini, okružila poslanicu, vređala je i pretila da će joj “razbiti njušku” i da “malo povede računa o tome šta će joj se desiti u narednim danima”. Na skandalozno ponašanje radikala niko iz skupštinske administracije nije reagovao. Tokom pauze zasedanja neko je usmene pretnje pretočio u pisanu formu, ispisujući ih na papirima ostavljenim na stolu Aleksandre Jerkov. Na jednom je pisalo “kurvo ustaška”.

Samo dan kasnije, Šešelj je ispunio obećanje na Televiziji Happy, gde je ujutro gostovao Nenad Čanak. Šešelj ga je dočekao s telohraniteljima, vređao i pretio, a nakon što je Čanak uzvratio “biranim rečima”, napao ga je Šešeljev telohranitelj. Fizičko nasilje sprečio je Muamer Zukorlić, koji je pomogao Čanku da napusti zgradu televizije.

Vrhunac političke aktivnosti radikali su dosegli nešto kasnije istog dana, izazivajući diplomatski skandal. Šešelj je prvo na ulazu u Skupštinu izgazio hrvatsku zastavu, koja se tu nalazila zbog dvodnevne posete hrvatske delegacija na čelu s predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem. Nakon toga je upao u Skupštinu, ugledao hrvatsku delegaciju i počeo da ih vređa, psujući im usput “svima majku ustašku”.

Hrvatska delegacija je odmah prekinula posetu, usledila je protestna nota, a potom su predsednica Skupštine Maja Gojković, premijerka Ana Brnabić i predsednik Aleksandar Vučić osudili Šešeljevo ponašanje, uz dozu relativizacije.

Osude su stigle kasno, jer do incidenta ne bi došlo da je vladajuća većina poštovala zakone sopstvene zemlje i oduzela Šešelju poslanički mandat. Sve dok se radikalsko nasilje odvija pod prećutnim pokroviteljstvom naprednjaka, ovakvi incidenti će biti redovna pojava. Sa perspektivom da eskaliraju u nešto još radikalnije.